Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Активне літо: як убезпечити дитину від травм

Згідно з даними статистики, кінець весни-початок літа заявляють про себе підвищенням дитячого травматизму. Синці та подряпини, вивихи та переломи — не завжди наслідки неналежного нагляду або порушень правил безпеки. Інколи вони стають результатом невдалого збігу обставин. Як знизити ризики, що приховує в собі весела і активна пора року?

Поради для батьків

  1. Розмовляйте. Змалку проговорюйте з дитиною усі правила безпеки, навіть, якщо вони здаються вам очевидними. Не забороняйте, а пояснюйте. Варто наголосити малечі, що про будь-які загрози здоров'ю, погане самопочуття батькам треба повідомляти одразу. Нерідко дитина приховує факт травмування, як наслідок — не отримує вчасної допомоги.
  2. Навчіться правил першої допомоги. Базові знання та навички дозволять допомогти травмованій дитині або принаймні не зашкодити їй до огляду лікарем. Зауважте, що це не замінює повноцінний огляд, рентген та інші діагностичні процедури! Візит до травматолога необхідний, щоб виявити приховані травми, надати допомогу в повному обсязі. Більше про роботу такого фахівця можна дізнатися на сайті мережі дитячих клінік «Веселка» за посиланням https://veselka.clinic/napriamky/vuzki-spetsialisty/ortoped-travmatolog
  3. Спрямуйте фізичну енергію в нове русло. Якщо розмови про потенційні небезпеки не працюють, і ваша дитина продовжує лізти туди, де вище, швидше й активніше, допомогти можуть відповідні гуртки та секції.
  4. Якщо травма сталася, не фіксуйте надмірну увагу на дитині, уникайте формулювань на зразок: «З тобою весь час щось трапляється», «Я ж казала, не лізь туди» тощо. Натомість коли переляк минеться та лікар надасть всю необхідну допомогу, обговоріть — що призвело до пригоди, чи можна було її уникнути.

Зони травматичного ризику

Найбільш травматичний вік — з 7 до 13 років. За молодшими дітьми під час розваг наглядають мами, старші знаходять собі більш спокійні заняття. Де ховаються найбільші небезпеки та як їх уникнути?

  • Дитячий майданчик

Заведіть звичку до початку веселощів перевіряти стан гірки, гойдалки, каруселі та привчіть до цього дитину. 

  • Транспорт.

Діставши з балкона велосипед або ролики, перевірте справність усіх кріплень, застібок, рухомих елементів. Транспорт має пасувати дитині за розміром: якщо за зиму з самоката "виросли", треба купувати новий. Шолом, захист на лікті та коліна — обов'язкові!

  • Водойми.

Варто уникати місць, де немає облаштованих пляжів та розчищеного входу до води. Найбільша загроза травматизму під час купання — це брудне дно, на якому можуть бути скло, гостре каміння, палі. Стрибати у воду з висоти можна лише у придатних для цього знайомих місцях.

  • Проїзна частина.

Забезпечте дитину достатньою кількість флікерів — світловідбивних елементів. 

  • Відчинені вікна.

Навіть якщо дитина не маленька, обовʼязково має бути захист на вікнах та укріплені сітки.

Наостанок варто ще раз наголосити: навіть незначна на ваш погляд травма — привід завітати до лікаря.

Наші інтереси: 

Безпека.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи