Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Токові кліщі що це?

Токові кліщі або струмовимірювальні кліщі - пристрій, який допомагає виміряти струм, не розриваючи ланцюг живлення. При цьому контакту з ланцюгом також не відбувається. В основу роботи закладено принцип взаємодії з магнітним полем, а точніше – його виміром. Це магнітне поле виробляє струм у ланцюзі.

Звичайно, з розвитком технологій з'явилося безліч варіантів кліщів та їх підвидів, варіантів комплектації. Але класичні струмові кліщі (кліщі Дітце) вимірюють лише змінний струм. Ця модель є струмовим трансформатором з тороїдальним (іноді феромагітним) сердечником. Реакція механізму не на струм, але в швидкість зміни.

Види кліщів

З появою сучасних технологій, весь інструмент перетворився і став куди досконалішим, отримав більше функціоналу та можливостей. Токові кліщі не стали винятком. Сьогодні на ринку ви зможете знайти наступні різновиди пристрою:

  • Одноручні. Такі моделі можна зустріти у тестерах. Вони прості у використанні та встановлені у верхній частині пристрою. Якщо струмові ножиці - самостійний апарат, то виглядають як невеликі кліщі з маленьким дисплеєм і перемикачем. Вимірюють до 1кВ. На корпусі встановлюється натискний важіль, що відкриває магнітовідведення;
  • Дворучні. Виглядають як повнорозмірні кусачки. Підходять для вимірювання амплітуди від 2 вольт до 10 кВ. Розмір складає до 40 см;
  • Аналогові моделі. Найпростіші пристрої підходять для новачків і тих, хто тільки починає свою кар'єру у сфері. Невеликий пристрій з магнітовідводом та аналоговим дисплеєм (покази виводяться за допомогою стрілки);
  • Цифрові моделі. Пристрої з цифровим дисплеєм.

Також кліщі поділяються за типом параметра, який вимірюється:

  • Фазометри – вимірюють кут зсуву фаз у мережі із трьома фазами;
  • Ваттметри - підходять для мереж із 1 або 3 фазами;
  • Амперметри та ампервольтметри. Вимірюють параметри струму та напруги в ланцюзі;
  • Мегаомметри. Основна сфера застосування – вимірювання показників опору ланцюга та ізоляції;
  • Датчик холу. Опціональне рішення є не у всіх моделях, але знайти можна. Допомагають виміряти постійний струм, що не трансформується.

Як правильні вибирати струмові кліщі?

При покупці таких кліщів (вибрати можна тут https://radio-shop.com.ua/uk/strumovymiryuvalni-klishi), варто тверезо розуміти та оцінювати ситуацію: немає сенсу купувати понад дорогі моделі, що мають цілий «арсенал» функцій. Пристрій повинен виправдовувати себе та виконувати потрібні завдання. Якщо ви хочете купити прилад для домашньої експлуатації, вибирайте недорогу модель з базовими функціями.

Не варто економити при покупці: не важливо, для домашнього користування або професійного. Якщо сильно заощадити, можна купити копію, репліку або підробку. Такі пристрої не відрізняються надійністю. У кращому випадку, воно зможе включитися і абияк виміряти. Не факт, що свідчення будуть близькі до істини.

Відмінна риса підробок: погане складання (все скрипить, скрипить, виглядає неохайно), можливий люфт запчастин, пластик неякісний і має характерний запах «дешевого пластику».

У радіомагазині Radio-Shop ви зможете купити струмові кліщі, відштовхуючись від ваших потреб, спектра робіт, які мають бути виконані.

Наші інтереси: 

Інструмент.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи