Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 5

Джерело нашого розвитку – це гроші українців плюс тіньова економіка

Категорія:

Усі концепції розвитку України, які зараз спираються на залучення зовнішніх інвестицій, приречені на провал. Забезпечити своє безбідне майбутнє можуть лише самі українці. Для цього влада має дозволити їм інвестувати.

Подивимося на такий показник, як міжнародна інвестиційна позиція. На кінець минулого року вона становила мінус 24,6 млрд доларів. Саме на цю суму ми прокредитували світову економіку більше, аніж вона нас, пише на Фейсбук економіст Олексій Кущ.

У платіжному балансі в статті первинних доходів маємо за десять років відтік капіталу бізнесу за кордон на рівні 180 млрд доларів. При цьому населення "завело" в Україну 140 млрд за аналогічний період у вигляді трудових трансфертів.

Відкрию вам секрет правильних українських реформ: Україна реалізується як успішна країна, якщо сформує для свого населення привабливі механізми інвестування.

Повертаємось до таблиці "інвестиційної позиції". Дивимося на активи у вигляді валюти та депозитів. На кінець року – 113 млрд дол. З них: 98,4 млрд дол – готівкова валюта у позабанківському секторі!!! За перший квартал 2022 року цей показник збільшився ще на 3 мільярди.

Джерело нашого розвитку – це гроші українців. Плюс тіньова економіка, яку за допомогою м'яких стимулів потрібно залучати до офіційного сегмента.

Щодо закордонних інвесторів, то в нас ніхто не вкладав до війни, а після – і поготів. І жоден вступ до ЄС цю карму не переб'є. Соціальний капітал у нас, виявляється, – найголовніший з погляду інвестування та розвитку.

Як залучити гроші українців у свою країну? Дати недержавним накопичувальним пенсійним фондам ексклюзивне право на купівлю землі та здавання її у довгострокову оренду.

Чому в нас не запускається накопичувальна пенсійна модель? Тому що немає активів, які захищають вклади українців від інфляції, девальвації та банальної крадіжки.

Можна дозволити вкладати в закордонні цінні папери, але тоді модель стає ще гіршою: вся Україна працюватиме на інвестиції в закордонні економіки, і в один "прекрасний" момент цей фінансовий пузир у світі лусне разом із нашими заощадженнями.

Але земля – це єдиний та унікальний актив для довгострокового інвестування в Україні з метою отримання регулярного пасивного доходу – земельної ренти.

Дайте українцям молодше 30 років забезпечити собі старість у своїй країні та не залежати від держави. Тоді кожен мешканець країни зможе обрати: НПФ, який купує землю у Полтавській області (дорого, зате й оренда висока) або в Одеській (низька оренда, але зате й дешево).

Щоб українець, працюючи в Україні, міг створити "довгі гроші" в економіці, зібравши на старість свій "мільйон" і купивши за допомогою НПФ 30-40 га сільськогосподарської землі, отримуючи доплату до державної пенсії у розмірі 500-800 доларів в еквіваленті на місяць.

Але цей шанс автори реформи та попередній уряд Гончарука злили в унітаз, віддавши право на інвестування в український чорнозем закордонним пенсійним фондам (після відкриття широкого ринку землі). Але й зараз не пізно виправити їх недоумкуватість.

Або можливість українців, які поїхали в Європу, вкладати гроші у великі логістичні, виробничі, транспортні, енергетичні проекти під гарантію і за участю держави. З отриманням регулярного доходу у вигляді відсотків за цільовими облігаціями. Або краудфандинг народних економічних проектів.

Моя улюблена модель ICO (Initial coin offering) – форма залучення інвестицій у вигляді продажу інвесторам фіксованої кількості нових одиниць криптовалют, отриманих разовою чи прискореною генерацією під реальний економічний проєкт.

Замість випуску акцій та облігацій

Це коли під конкретний проект на основі технології блокчейн випускають спеціальну забезпечену криптовалюту, курс якої залежить від прибутковості проекту в реальному секторі економіки.

Основні відмінності ICO від IPO (Initial Public Offering  первинне розміщення (пропозиція) цінних паперів на біржі – уточнення моє, О.К.).:

При ICO немає державного регулювання. Покупці токенів і криптовалют отримують права або на фіксовані дивіденди, або на участь у майбутньому прибутку компанії, або на обмін токенів на товари або послуги проекту.

Усе, що матиме вихід на соціальний капітал, матиме успіх в Україні. Все, що вигадуватиметься економістами "в режимі Бога", буде нещадно відсікатися часом і вирушати в утиль.

А щодо "реформ", але без лапок, то тільки усвідомлення справжніх механізмів розвитку дозволить нам стати успішною країною. Гроші у нас є, а мізків у процесі складання реформ треба трохи більше.

Наші інтереси: 

Ще одна цікава ідея, варта для розгляду. Зараз конче необхідно міняти усю систему. Потрібно зносити стару економічну модель, ліквідовувати Пенсійний фонд та Податкову у тому вигляді, у якому вони існують зараз. Зараз – час для кардинальних змін та оновлення України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
5
Середнє: 5 (2 голосів)

Цілковито годжуся з «Нашими інтересами», Олено! Бо навіть, якщо чужі інвестиції «потрапили б у ціль», то не відповідали б нашій мрії. А ми чужих мрій уже «наласувалися» :))

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
5
Середнє: 5 (2 голосів)

Цілковито годжуся з «Нашими інтересами», Олено! Бо навіть, якщо чужі інвестиції «потрапили б у ціль», то не відповідали б нашій мрії. А ми чужих мрій уже «наласувалися» :))

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

«Гроші у нас є, а мізків у процесі складання реформ треба трохи більше», підсумовує автор. 

Такі мізки, на щастя, у спільноті «Народний Оглядач», є : https://www.ar25.org/node/32004

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !