Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Литовська Республіка відзначає День захисників свободи

12 січня ввечері у Вільнюсі запалили багаття перед телевежею, офісами громадського радіо і телебачення і Сеймом в пам'ять про події 13 січня 1991 року, коли литовці захищали ці будівлі від радянської агресії.

20011303.jpg

Фото: Robertas Dackus

29 років тому тисячі людей зібралися біля стратегічних будівель столиці, щоб не допустити їх захоплення. 14 осіб загинули від куль і під гусеницями радянських танків, кілька сотень отримали поранення. Драматичні події 1991 року Стали приводом недільної зустрічі в Сеймі з їх учасниками, пише Белсат.

Вітовт Ландсбергіс, перший керівник відтвореної литовської держави, звернувся до захисників свободи і зазначив, що «разом з ростом реваншистських настроїв щодо Росії, Литва повинна зберегти дух свободи і незвичайну свободу до захисту».

«Ви втілення цього духу, який не може капітулювати. Тримайте його, несіть його через Литву, через все покоління, поширюйте серед молоді. Литва не може капітулювати», – підкреслив Ландсбергіс.

У неділю ввечері в вільнюському академічному храмі св. Іоанна Хрестителя і св. Івана Євангеліста, відбувся концерт «In memoriam».

В суботу в президент литовської республіки Гітанас Науседа вручив «Медаль памяті 13 січня» українцям, які брали участь у тих подіях.

На врученні медалей у президентському палаці у Вільнюсі. Фото: facebook.com/evgen.dykyj

13 січня о 8 годині ранку за місцевим часом, у всій країні в вікнах шкіл, офісів і квартир запалили свічки пам’яті.

Символом святкування Литовського Дня захисників свободи є синя квітка незабудки. У цей день незабудки прикріплюють до одягу, розміщують на профілях Fecebook. Штучні квіти ставлять у парках, перед будинками і офісами.

Литва стала першою країною колишнього СРСР, яка 11 березня 1990 прийняла Акт про Незалежність. Парламент Литви ухвалив постанову про зміну назви Литовської Радянської Соціалістичної Республіки на Литовську Республіку і відновив її традиційні національні символи.

 

Наші інтереси: 

Пам'ятати про події виходу братньої Литви з ярма СРСР.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи