Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 9

Майбутнє війни: дрон вартістю 400 доларів США знищує танк вартістю 2 мільйони доларів

Категорія:

Типовий БПЛА важить до одного кілограма, має чотири невеликі двигуни, акумулятор, раму і камеру, підключену бездротовим зв'язком до окулярів, які носить пілот, що керує ним дистанційно. Він може нести до 2,5 кілограмів вибухівки та вражати ціль на швидкості до 150 кілометрів на годину.

23103103.jpg

Фото: Simon Wohlfahrt/AFP via Getty Images

Сержант Єгор Фірсов, заступник командира підрозділу ударних безпілотників Української армії, розповів про інтенсивні бої в Авдіївці. Російські війська невпинно штурмують Авдіївку вже понад два тижні, намагаючись оточити Українські сили оборони, пише POLITICO.

"Ситуація дуже складна. Ми боремося за висоти навколо міста, – каже Фірсов. – Якщо ворог візьме під контроль ці висоти, то під його контролем опиниться вся логістика і дороги, що ведуть до міста. Це значно ускладнить постачання наших сил".

Зіткнувшись з ворогом, який переважає за чисельністю та озброєнням, українські захисники тримаються за допомогою крихітних дронів, якими керують такі оператори, як Фірсов, і які за кілька сотень доларів можуть доставити вибуховий заряд, здатний знищити російський танк вартістю понад 2 мільйони доларів США.

Безпілотники FPV (first-person view), що використовуються для таких ударів, оснащені бортовою камерою, яка дозволяє таким досвідченим операторам, як Фірсов, спрямовувати їх на ціль з точністю до міліметра. До війни підліток міг сподіватися отримати такий безпілотник у подарунок на Новий рік. Зараз їх використовують як маневрену зброю, що може змінити результат бою. Інші спостерігають і вчаться у технології, яка дає асиметричну перевагу першопрохідцям у порівнянні з усталеними методами ведення війни.

"Важко впоратися з емоціями, коли пілот безпілотника влучає в танк. Вся група і весь взвод радіють, як діти. Поруч радіють піхотні підрозділи. Всі кричать, обіймаються. Хоча вони не знають хлопця, який подарував їм це щастя", – написав Фірсов у Facebook.

Типовий БПЛА важить до одного кілограма, має чотири невеликі двигуни, акумулятор, раму і камеру, підключену бездротовим зв'язком до окулярів, які носить пілот, що керує ним дистанційно. Він може нести до 2,5 кілограмів вибухівки та вражати ціль на швидкості до 150 кілометрів на годину, пояснює Павло Цибенко, в.о. директора військової академії "Дронаріум" під Києвом.

"Такий безпілотник коштує до 400 доларів і може бути зроблений будь-де. Ми зробили свій, використовуючи мікросхеми, завезені з Китаю, та деталі, які купили на AliExpress. Карбоновий каркас ми зробили самі. І так, батареї у нас від Tesla. Один автомобіль має близько 1100 акумуляторів, які можна використовувати для живлення цих маленьких хлопців", – розповів Цибенко під час нещодавнього візиту до POLITICO, показуючи виготовлені на замовлення FPV-безпілотники, які використовуються академією для навчання майбутніх пілотів дронів.

"Збити його майже неможливо, – сказав він. – Тільки сітка може допомогти. І я прогнозую, що незабаром нам доведеться розвісити такі сітки над нашими містами або, принаймні, над урядовими будівлями по всій Європі".

Заразлива технологія

Комерційні дрони вперше були використані як зброя під час успішної кампанії Азербайджану в Нагірному Карабаху. Їх використання швидко розширилось під час 20-місячної війни Росії в Україні.

А на початку цього місяця бойовики ХАМАС використали безпілотники, щоб вивести з ладу ізраїльську прикордонну оборону під час несподіваної атаки, в результаті якої було вбито понад 1 400 осіб і взято близько 200 заручників.

Для українців відеокліп про те, як безпілотник ХАМАС знищує ізраїльський основний бойовий танк, скинувши гранату, був фільмом, який вони бачили раніше.

Українські експерти з безпілотників і представники розвідки переконані, що російські фахівці навчили ХАМАС мистецтву ведення війни з використанням безпілотників,  хоча Москва це заперечує.

"Тільки ми й росіяни знаємо, як це робити – і ми їх точно не вчили", – сказав Андрій Черняк, представник Головного управління військової розвідки України, в інтерв'ю POLITICO.

Руслан Бєляєв, керівник військової академії "Дронаріум", поділяє цю думку. Він попереджає, що інші військові незабаром навчаться використовувати FPV-безпілотники, щоб сіяти страх.

"Від таких атак ніхто не застрахований, – каже Бєляєв. – Теоретично, фахівець з моїм рівнем підготовки може спланувати та провести операцію з ліквідації перших осіб будь-якої європейської держави... Скринька Пандори відкрита".

Таємні тренування

Поки військові НАТО не наважуються використовувати комерційні безпілотники, які здебільшого виробляються в Китаї або складаються з китайських компонентів, деякі західні демократії вже виявили зацікавленість у вивченні українського досвіду використання безпілотників.

Кілька представників української безпілотної спільноти, які побажали залишитися анонімними через делікатність питання, розповіли POLITICO, що протягом останніх шести місяців спецпризначенці та антитерористичні підрозділи двох країн НАТО, що межують з Росією, пройшли курси навчання в українських операторів безпілотників.

Основна увага приділяється протидії невеликим безпілотникам-камікадзе і комерційним дронам, які можуть успішно використовуватися для розвідки, корекції артилерійського вогню і передачі відеосигналу, повідомила одна людина, яка має безпосереднє відношення до цього питання.

Базова підготовка пілота безпілотника триває п'ять днів. Навчання пілотування безпілотника-камікадзе займає більш як 20 днів, сказав Цибенко.

Досвід бойових дій змусив український уряд відмовитися від використання звичайних військових дронів – мініатюрних літальних апаратів з достатньо великою дальністю польоту, щоб вражати цілі на території Росії. Ефективність безпілотників FPV на ближчих дистанціях спонукала міністра оборони Рустама Умерова спростити процедуру отримання дозволів на розгортання нових моделей.

"Безпілотники FPV є ефективним інструментом для знищення ворога і захисту нашої країни. Міністерство оборони робить все можливе для збільшення кількості безпілотників", – сказав Умеров у своїй заяві 25 жовтня.

Командні гравці

Кожен пілот БПЛА працює в тандемі з підрозділами повітряної розвідки, які літають на DJI Mavic або інших типах дронів з відео- та аудіопередавачами, щоб спостерігати за виконанням завдання.

"FPV втрачає відеосигнал близько до цілі. Тому інший безпілотник допомагає пілоту та допоміжним підрозділам зрозуміти, що ціль дійсно була вражена", – сказав Цибенко.

Фірсов підтвердив це у своєму дописі у Facebook з фронту. Те, що на відео виглядає просто, насправді вимагає тісної координації між десятками людей.

"Здається, все так просто, одягнув окуляри – і "Бам!" ти знищив танк, – сказав Фірсов. – Насправді ж повітряні розвідники годинами шукають цілі. Дешифрувальник дивиться відео і знаходить цілі, які ворог ретельно приховав. Штурман, який знаходиться поруч, допомагає пілоту прокласти маршрут. Інженер, який кріпить вибухівку, сапер, який скручує стандартні боєприпаси для безпілотників і багато-багато інших".

За словами Цибенка, більшість дронів FPV – це камікадзе. І їхня ефективність змінила ставки. Росіяни, які спочатку відставали від України в освоєнні безпілотників, навчилися на своїх помилках. І тепер вони масштабують українські методи боротьби з безпілотниками.

Російські війська тепер мають "незліченну кількість" безпілотників FPV, які вони використовують для атак на поодиноких солдатів.

Росія також запустила власні виробничі лінії та розробляє нову тактику розгортання безпілотників у рої. "Один керівник і всі інші будуть повторювати рух. Така керована група є дуже великою загрозою на полі бою", – попередив Цибенко.

Китайський фактор

Однак ні Україна, ні Росія не здатні самостійно виробляти безпілотники для ведення бойових дій. Вони все ще отримують важливі деталі з Китаю – провідного виробника комерційних безпілотників.

На початку цього року Міністерство торгівлі Китаю запровадило обмеження на експорт безпілотників як в Україну, так і в Росію через "побоювання, що вони можуть бути використані у військових цілях".

Втім, отримати комплектуючі та дрони можна і через треті країни. "Так, Китай може зупинити або затримати експорт деталей, якщо побачить в експортних даних "Україна". Але він не може контролювати, що ми купуємо в Європі. Росія має менше проблем і спільний кордон з Китаєм, що значно полегшує імпорт безпілотників".

Оскільки Росія є союзником Китаю, перевага, яку українські військові віддають китайським технологіям, викликає занепокоєння серед західних партнерів Києва. Вони побоюються, що Пекін може передати Москві секретні військові дані.

"Кожен замок має свій ключ. Дійсно, комерційні дрони, які ми купуємо в магазинах, синхронізують свої дані з сервером. Але ми навчилися створювати повністю анонімні логіни користувачів. Навіть безпілотник може думати, що він летить десь у Канаді, а не на Донбасі", – сказав Цибенко.

"Коли ми спілкувалися з європейцями, вони були вражені тим, як легко зламати та анонімізувати китайські безпілотники. Використовувати їх безпечно, ми намагалися переконати наших партнерів", – сказав Цибенко, додавши, що Україна не мала розкоші часу на самостійну розробку та сертифікацію власних безпілотників.

"Якби ми чекали, то вже війна закінчилася б, коли вони нарешті прийшли".

 

 

Наші інтереси: 

Нові методи ведення війни. Треба направляти кошти на купівлю дронів на війну, а не на "освоєння" бюджетів на клумби та бруківку.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи