Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 26
  • Переглядів: 26

Німці у Станиславові 1941 року: в мережі з’явилося унікальне відео

Категорія:

На сьогоднішній день, це всього друге відоме відео міста під час Другої Світової війни. Воно з'явилося завдяки прикарпатцю Анатолію Бойківу. Перше відео було оцифроване кілька років тому і стосується повернення радянський військ до Станіслава в 1944 році.

Впродовж 6 років у всіх можливих архівах Європи журналісти “Вежі” шукають кінохроніку міста Станіслав (так раніше називався Івано-Франківськ) за часів австрійської, польської чи німецької окупацій, пише Галицький кореспондент

Завдяки прикарпатцю Анатолію Бойківу вдалось вийти на унікальну кінохроніку Станіслава 1941 року. На сьогодні це всього друге відоме відео міста під час Другої Світової війни.

Також відомий сюжет про бої угорських та німецьких військ під Станіславом. Проте дії відбуваються поза межами міста.

14 серпня, 1941 рік. Угорська влада, яка пробула у місті близько двох місяців, передає свої обов’язки німцям. На подію приїздить губернатор дистрикту «Галичина» Карл фон Ляш. Будівлі оформлені свастиками. В кадри потрапляє стометрівка, вулиця Вітовського, Курбаса, сквер Міцкевича та фасад театру. Відбувається урочиста дефіляда німецької та української поліції. Після звірств більшовиків, нову, ще невідому владу вітають місцеві чиновники, духовенство та прості жителі. 

Цікаво, що Ляш, в честь приїзду якого відбувались урочистості, проживе після цих подій трохи менше року. Його знищать свої ж німецькі спецслужби за приховування та привласнення в особливо великих розмірах контрибуції, накладеної на Львівське ґетто, а також цінностей з львівських музеїв.

Про ширший контекст події - у статті Українська Держава – союзник Третього Райху

Наші інтереси: 

Досліджувати історію. Розвінчувати міфи.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи