Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Понад 140 тисячам переселенців зупинили виплати після перевірок – очільниця Мінсоцполітики

Категорія:

Світ:

Бюджет міністерства соціальної політики є одним з найбільших і поступається розміром лише бюджету оборони. Але дехто, кому держава платила допомогу, купив Mercedes-Benz за 9,5 млн грн. Перевірки виявили понад 140 тисяч осіб, які отримали виплати як внутрішньо переміщені особи (ВПО), але знаходилися за кордоном, мали високий дохід чи кошти на дорогу нерухомість та авто.

23101804.jpg

Міністер соціальної політики Оксана Жолнович. Фото Артем Галкін

Про це розповіла очільниця Мінсоцполітики Оксана Жолнович в інтерв’ю Forbes.

За весь час повномасштабної війни таку допомогу отримали 5 млн осіб. Наразі такі виплати отримують близько 2,5 млн ВПО.

У 2023-му на допомогу ВПО передбачено 57 млрд грн. На наступний рік – орієнтовно така ж сума.

Чимало людей отримують допомогу ще з 2014 року. На думку Жолнович, така ситуація – абсурдна.

"Статус ВПО люди отримують з 2014 року. Деякі живуть з ним уже 10 років. Це – абсурдна ситуація, коли на людину на все життя повісили цей ярлик. Далі держава створила пільги для цієї категорії громадян, потім зрозуміла, що не може їх забезпечувати й створює додаткові перепони. Так, наприклад, було з пенсіями для ВПО (починаючи з 2014 року ВПО мали проходити верифікацію кожні шість місяців для отримання пенсії).

Зараз ми не можемо йти по тому ж сценарію. Потрібно розуміти мету надання виплат/пільг та одразу визначати їхній термін. Зараз ВПО можуть отримати виплати лише на шість місяців із можливістю продовження ще на шість за умови незадовільного майнового стану.

Мета таких виплат – реінтеграція людини на новій території, та цей процес не може тривати нескінченно. За пів року особа може знайти собі роботу, – каже міністр і зауважує, що під час війни люди мають або воювати, або працювати.

Міністерство реінтеграції розробляє закон, щоб обмежити статус ВПО до пʼяти років.

Серед людей, яким зупинили виплати ВПО, були померлі, ті, хто живе в окупації або близько до лінії фронту, ті, хто поїхав за кордон, а також ті, чиї доходи не відповідали статусу отримувача допомоги.

“Був випадок, коли людина отримувала допомогу від держави майже рік і при цьому придбала Mercedes-Benz G 63 AMG 2023 року, вартість якого понад 9,5 мільйонів гривень. Також зафіксовано близько 250 осіб, які здійснили операції на суму понад 100 тисяч гривень. Ще 80 осіб купили квартири чи земельні ділянки на понад 100 тисяч гривень”, – каже міністр.

Forbes також поставив міністру дуже гарне питання про пільгу для чиновників, яка викликає подив, – так звані «оздоровчі» путівки або оздоровчі виплати. Чи не доцільно від цієї практики відмовитися?

І тут міністр проявила свою чиновницьку сутність, кажучи, що ці доплати чиновникам потрібно залишити, "поки не буде переглянута система виплат держслужбовцям". Тобто їм мало зарплати, премії, оплачуваних відпусток, лікарняних, "матеріальної допомоги". А ще вони їздять за бюджетні кошти у відрядження, які часто використовують в приватних цілях. В липні чиновники-податківці їздили святкувати день народження у Відень, оформивши собі відрядження. Минулого року ми писали, як один чиновник витратив близько 1 млн гривень на своє відрядження.

Нагадаємо, керівник Нацагентства держслужби заявила, що чиновникам треба зарплата, як у приватному секторі, – на рівні 250 тисяч грн.

 

Наші інтереси: 

Потрібно ефективно використовувати держбюджет. Виплати повинні контролюватися. Чиновники не повинні бути привілейованою частиною суспільства.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Тут йдеться про те, як чиновники їздять за кордон під виглядом відрядження, а також про згадуване мною День народження у Відні під виглядом відрядження.

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Тут йдеться про те, як чиновники їздять за кордон під виглядом відрядження, а також про згадуване мною День народження у Відні під виглядом відрядження.