Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 89
  • Переглядів: 93

Простий український суддя з Одеси купив нерухомість в Маямі під час широмасштабної війни невідомо за які гроші

Категорія:

Простий районний суддя з Одеси Сергій Чванкін назбирав собі на квартиру у Маямі. США дає Україні фінансову допомогу, щоб сплачувати зарплату чиновникам, у тому числі суддям. Але куплена квартира не відповідає задекларованим коштам. Де ж суддя взяв гроші?

24051606.jpg

Фото: Слідство.Інфо

"Як зручно бути дружиною одеського судді! Можна і притулок в Австрії попросити, і квартиру у Маямі купити за 12 мільйонів гривень. Щоправда, задекларованих доходів на це не вистачило б. Йдеться про голову районного суду в Одесі Сергія Чванкіна. Квартира біля набережної «Голлівуд» зʼявилася у його дружини в березні 2023 року. Щось, видно, одеська набережна для сім’ї судді вже недостатньо мальовнича", написала Анна Бабінець у своєму дописі на Фейсбук.

Слідство.Інфо опублікувало матеріал про голову Київського районного суду міста Одеси Сергія Чванкіна, який задекларував компанію дружини в США, що володіє апартаментами в Маямі вартістю $310 тис. або близько 12 млн грн. Заробітки самого судді та його дружини, викладачки Одеської юридичної академії та адвокатки Неллі Голубєвої, не дозволяють таких видатків. У декларації не вказано ані витрат на купівлю цієї нерухомості, ані факту появи кредитних зобовʼязань, якщо Голубєва придбала її в іпотеку.

Відповідно до реєстру компаній Флориди, 13 лютого 2023 року дружина судді Голови Київського районного суду Одеси Сергія Чванкіна відкрила в США фірму OCEAN PROJECT 828 LLC.

Квартиру площею 105 кв. м за адресою 1000 Parkview Drive, 828 Hallandale Beach, компанія Голубєвої придбала 10 березня 2023 року. Ці апартаменти зазначені місцем реєстрації компанії.

У декларації Чванкіна також є згадка про декілька рахунків, які дружина відкрила у американських банках. Станом на момент подачі декларації (кінець 2023), на них було розміщено близько $52 тис.

У цілому, статки Чваркіна та Голубєвої не дозволяють придбання такої нерухомості.

Квартиру було придбано у березні 2023 року. У декларації за 2022 рік голова Київського райсуду Одеси вказав 9,7 млн грн доходів. З них 1,7 млн грн — це його зарплата, 0,5 млн грн — зарплата дружини Неллі Голубєвої в Одеській юракадемії. Ще 2,9 млн грн дружина судді заробила, займаючись підприємницькою діяльністю. Її основний КВЕД ФОПа — діяльність у сфері права, вона також має адвокатське свідоцтво. Ще 4,6 млн грн родина заробила на процентах від депозитів, інвестиціях в облігації державної внутрішньої позики та відчуженні майна.

При цьому суддя Чванкін задекларував 3 млн грн витрат на купівлю ОВДП і оновлення власного автопарку. Витрати його дружини невідомі. Станом на кінець 2022 року родина накопичила готівкою, а також на депозитах в гривні, доларах і євро близько 16,4 млн грн. Частину коштів сімʼя також тримає в Австрії, де в 2022 році дружина з дочкою, ймовірно, отримали притулок (у декларації вказано посвідку на постійне місце проживання, проте не вказано, в якому житлі жила родина).

Журналісти «Слідства.Інфо» дзвонили судді Сергію Чванкіну, а він не брав слухавку, писали у WhatsApp — не прочитав повідомлення. Його дружина Неллі Голубєва заблокувала наш номер телефону. Також відправили запит про коментар до Київського районного суду Одеси, на момент виходу матеріалу відповіді не отримали.

Раніше Громадська рада доброчесності у своєму висновку про невідповідність судді критеріям доброчесності та професійної етики відзначала, що статки Чванкіна і його родини мають сумнівне походження ще до його карʼєри судді від початку 2000-х років. Зокрема, йшлось про недостатню кількість коштів для придбання нерухомості батьками дружини та іншими родичами, які потім передавали майно в користування сімʼї Чванкіна-Голубєвої, купівлю такої нерухомості в елітних житлових комплексах та котеджному містечку за явно заниженими цінами тощо.

Наші інтереси: 

Судді, які "заробляють" в Україні, але купують собі нерухомість за кордоном (та ще й під час війни!), бо не планують жити в Україні, мають бути негайно люстровані.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
корупція
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Вічно юний Купало-Аполлон та його стріла

Гіперборійська традиція і сім чеснот Нагірної проповіді: внутрішнє і зовнішнє, особисте і соціальне

Джерелом античної філософії було боголюдське вчення Аполлона Гіперборійського, відомого під іменами Купал (захисник народу), Ной (новий, юний) і Гермес-Єрмій (святий). Свято Купала-Аполлона-Гермеса...

Останні записи