Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Припиніть хвилюватися про Путіна, натомість повністю зосередьтесь на Україні – Боріс Джонсон

Категорія:

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон хоче, щоб Захід припинив ходити навшпиньки навколо погроз і наративів президента Росії Володимира Путіна.

"Як ми можемо серйозно турбуватися про те, щоб не спровокувати його, коли ми бачили, що він робить без найменшої провокації?" – запитав він на заході Атлантичної ради, що пройшов в середу. – "Ми повинні припинити зосереджуватися на Путіні та повністю зосередитися на Україні".

Це передбачає надання Україні "того, що їй потрібно" і містить ракетні системи дальнього радіуса дії, більше бронетехніки та винищувачів, вважає Джонсон.

Джонсон стверджує, що Путін "не застосує ядерну зброю", тому що в такому випадку Китай, швидше за все, припинить свою підтримку, Індія, африканські та латиноамериканські країни, швидше за все, стануть проти Росії, а російський народ зіткнеться з серйозними економічними наслідками. Не кажучи вже про те, що ядерний удар не закінчить війну, і "українці, ймовірно, все одно будуть боротися і переможуть", – сказав він.  

Нижче наведені основні моменти розмови, яку модерував старший директор Євразійського центру Атлантичної ради Джон Гербст, колишній посол США в Україні, про притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини, заявку України на членство в НАТО та інше.

Якщо союзники зможуть надати Україні все необхідне для швидкої перемоги у війні, пояснив Джонсон, вони врятують незліченну кількість життів. Вони також усунули б загрозу агресії в таких країнах, як Грузія, Молдова, країни Балтії та Східна Європа і поклали б край ризику подальшого руйнування економіки, енергопостачання і продовольчої системи.

І навпаки, якщо союзники не зможуть допомогти Україні "здобути рішучу перемогу", то Путін залишиться загрозою для всіх цих країн і регіонів, а це означає, що американці продовжуватимуть нести витрати протягом наступних поколінь, щоб допомогти убезпечити Європу, сказав Джонсон. Він застеріг тих, хто стурбований витратами, не бути "розумними на пенні, але дурними на фунт" (англійська приказка, що означає ризикувати більшим заради малого – примітка моя, О.К.).

Джонсон сказав, що, на його думку, не потрібно багато часу, щоб навчити українців керувати західними винищувачами, оскільки вони "довели, що здатні використовувати нашу технологію для масових руйнівних ударів". Він також відповів критикам, які стверджують, що допомога Україні виснажує західні арсенали. Він запитав, чи є сенс розміщувати танки та літаки в безпечних місцях, таких як Північна Кароліна або Ельзас, коли українці могли б використовувати їх зараз, саме там, де [зброя] потрібна, щоб захищати колективну безпеку Заходу.

Джонсон заявив, що "саме завдяки Brexit" Сполучене Королівство змогло приймати рішення і застосовувати підходи, які "відрізняються від старого підходу ЄС" щодо України. "Якби ми дотримувалися цього підходу, – сказав він, – я не вірю, що ми б надали" легкі протитанкові озброєння наступного покоління  (NLAWs).

На додаток до оснащення України, союзники повинні допомогти притягнути Росію до відповідальності за її очевидні воєнні злочини, сказав Джонсон, який залишається членом парламенту від Консервативної партії. "Ми повинні надати всіляку підтримку українцям" в ході збору доказів і судового процесу, "щоб дозволити їм зібрати справи проти тих, хто скоїв звірства". Джонсон додав, що "вкрай важливо", щоб будь-які українці, які могли скоїти воєнні злочини, "також були притягнуті до відповідальності".

Кошмар, який міг бути

Джонсон високо оцінив "військову і фінансову" підтримку США, заявивши, що без зусиль Сполучених Штатів "Путін взяв би Київ у запланованому ним бліцкригу", який міг би принести "жахливу темряву" для "молодої та абсолютно невинної європейської демократії". Якби Кремль досяг успіху у своєму вторгненні, це додало б йому сміливості "посилити залякування і погрози на адресу кожної країни та регіону на периферії радянської імперії".

Падіння Києва, пояснив Джонсон, показало б Китаю "все, що йому потрібно знати про небажання [Заходу] відстоювати свободу і демократію", і стало б сигналом для кожного "опортуністичного автократа", що міжнародні кордони є "взаємозамінними" і можуть бути "змінені силою".    

Джонсон попередив, що Китай все ще спостерігає за тим, як розгортається це вторгнення: "Це "репетиція" для Сі Цзіньпіна... [Китай хоче] побачити, як все піде", тому що у нього є "власні цілі".

Помилка НАТО

Джонсон нагадав, що до вторгнення Росії в лютому минулого року серед союзників по НАТО не було чіткого консенсусу щодо членства України – і цією невизначеністю, зрештою, скористався Путін. "Ми припустилися помилки", – пояснив Джонсон, "сказавши Україні, що членство в НАТО "не за горами", але не запропонувавши "жодних реальних гарантій безпеки". За словами Джонсона, Путін використав це запевнення в членстві "як привід" для вторгнення.

Джонсон звернув увагу на аргумент про те, що членство України в НАТО спровокує російську агресію, назвавши це "зараз абсолютно абсурдним". Він зазначив, що російська агресія розгортається навіть попри "провал" НАТО прийняти Україну до Альянсу. "Відсутність України в НАТО призвела до найгіршої війни в Європі за останні вісімдесят років", – сказав він.

Зараз Путін "відкидає будь-які заперечення проти членства України", – пояснив Джонсон.

Хоча він сказав, що не вважає, що Україну "потрібно негайно прийняти" до НАТО, він пояснив, що "як тільки українці виграють" війну, їм слід "розпочати процес вступу як до НАТО, так і, звичайно, до ЄС”.

Джерело: Atlantic Council

Наші інтереси: 

Читаємо першоджерела, а не коментарі наших ЗМІ. На жаль, наші мейнстримні ЗМІ не розкажуть нам усього, що відбувається, а тільки те, що їм дозволити сказати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи