Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Російські загарбники вивезли з України десятки тисяч культурних цінностей

Але про точну кількість таких предметів поки що невідомо. Сьогодні ми говоримо про десятки тисяч переміщених предметів, якщо говорити тільки про державну частину музейного фонду.

22112802.jpg

Музей Григорія Сковороди на Харківщині. 7 травня 2022 року музей зруйнувала російська ракета. Фото: t.me/synegubov

Як повідомляє Укрінформ, заступниця міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва під час пресконференції сказала:

"Станом на зараз тривають роботи з уточнення цифр, принаймні в тих місцях, які для нас доступні внаслідок деокупації. Області проводять цю роботу почасти самостійно, почасти за участю МКІП. Сьогодні ми говоримо про десятки тисяч переміщених предметів, якщо говорити тільки про державну частину музейного фонду. Я зараз не можу назвати цифру по архівах, це окрема категорія", – сказала Чуєва.

Вона зазначила, що визначення точної кількості вкраденого Росією є складним і тривалим процесом. За її словами, росіяни вивозили не тільки предмети мистецтва, але й документацію.

"Якщо більшість документації існувала в паперовому вигляді, то зараз, коли вона втрачена, потрібно звіряти кілька джерел... Це дуже копітка робота і вона займає час, бо колекції великі", – додала Чуєва.

Вона зауважила, що зараз важко сказати, наскільки швидко будуть повернуті всі культурні цінності України.

"Навіть якщо ми точно знаємо, де знаходяться усі ці предмети, і якщо немає добровільного акта повернення, то такі процеси через судові розгляди можуть тривати дуже довго. Ми говоримо про роки. Будемо сподіватися, що не про десятиліття", – зазначила Чуєва.

В Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії майже 1300 об'єктів культурної інфраструктури пошкоджено або повністю зруйновано.

Наші інтереси: 

Ми бачимо, ЩО таке Росія і як вона воює, бачимо народ вбивць, крадіїв і грабіжників, розуміємо, що російська окупація передбачає вилучення і знищення усього українського. Але є питання до міністерства культури: ЩО воно зробило, щоб вивезти культурні та історичні цінності або якось запобігти тому, щоб окупанти їх вкрали? Окупанти ж пограбували музеї не одразу, не в перші місяці окупації (знаю, що в Херсоні це сталося вже через декілька місяців окупації). Але чиновники завжди думають тільки про себе! Вони виїхали з України, "тікаючи від війни" або виїхали в "Закарпатський котел" (а зарплати з держбюджету справно отримували!), поки не вийшов наказ, щоб до 25 квітня вони повернулися до Києва. Тож потрібно питати у міністерства культури, чим вони займалися, потрібно відповідати, а не плакатися на пресконференціях.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

Щось подібне було вже на світі...

Коментарі

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

Щось подібне було вже на світі...