Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 105
  • Переглядів: 124

Розширити цілі західної зброї. На адміністрацію США тиснуть європейські союзники

Категорія:

Союзники Сполучених Штатів та України приєдналися до тиску на Адміністрацію США, щоби та дозволила Україні використовувати надану зброю, щоб Україна могла завдавати ударів по території Росії. До генсека НАТО долучилися президент Франції Макрон, міністерка оборони Нідерландів, міністр оборони Польщі Сікорський та президент Латвії Рінкевичс.

Про те, які аргументи висловлюють сторони, розповідають The Washington Post і The Wall Street Journal, матеріали яких переклало видання iPress.

The Washington Post пише, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і все більша кількість західних лідерів закликають Вашингтон і його союзників зняти обмеження на використання Україною наданої зброї.

Вашингтон стикається зі зростаючим тиском з боку НАТО і кількох ключових європейських союзників, які вимагають зняти обмеження і дозволити Україні використовувати всю міць наданого США озброєння для ударів по військових цілях на території Росії. Ці вимоги, за словами WP, відображають нову тривожність на Заході з приводу російських бойових дій, що відбуваються останніми днями, включаючи захоплення кількох сіл у Харківській та Донецькій областях і жорстокі бомбардування, які забрали життя десятків мирних мешканців.

"Якщо ви не можете атакувати російські сили по той бік лінії фронту, тому що вони знаходяться по інший бік кордону, то, звичайно, ви дійсно зменшуєте здатність українських сил захищатися", – цитує видання генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга і згадує, що Парламентська асамблея НАТО опублікувала декларацію із закликом скасувати обмеження.

The Washington Post нагадує, що США та інші союзники по НАТО, включно з Німеччиною та Італією, довгий час відмовлялися дозволити Україні використовувати їхню зброю, щоб завдавати ударів всередині російської території, побоюючись, що такі атаки можуть призвести до ескалації конфлікту. Російські високопосадовці неодноразово погрожували "ядерним арсеналом" Москви у відповідь на припущення про більш активну участь Заходу у війні.

The Wall Street Journal, зазначає, що президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Українським силам дозволено використовувати потужні крилаті ракети, які постачає Франція, для ураження території Росії за умови, що зброя буде використовуватися лише для знищення військових об'єктів, які обстрілювали Україну.

Ця заява, зроблена Макроном під час пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, пролунала в той час, коли Україна та її європейські союзники почали тиснути на адміністрацію Байдена з вимогою послабити обмеження на використання західної зброї для нанесення ударів по російській території.

WSJ наголошує, що адміністрація Байдена неохоче йде на будь-які кроки, які можуть призвести до ескалації війни в Україні – підхід, який Київ і деякі його союзники критикують за те, що він дає Москві вирішальну перевагу на полі бою. Видання також зауважує, що Макрон і Шольц зустрічалися в Німеччині в той час, як союзники намагаються посилити Україну і сповільнити просування російських військ.

"Ми повинні дозволити їм нейтралізувати військові об'єкти, з яких випускають ракети, військові об'єкти, з яких атакують Україну", – сказав Макрон, додавши, що Scalp EG не повинні використовуватися для ураження інших об'єктів на російській території, таких як цивільні райони або військові об'єкти, які не беруть участі в нанесенні ударів по Україні.

WSJ констатує, що Макрон перетворився на одного з провідних західних яструбів щодо війни в Україні. Втім, у своїх коментарях очільник Франції, як припускає видання, не підтримав більш широке прохання президента України Володимира Зеленського про дозвіл на використання західної зброї для атак на позиції російських військ і військово-повітряні бази на території Росії.

Відповідаючи на запитання, чи буде дозвіл Україні завдати удару по російській території західною зброєю означати участь Заходу у війні, канцлер Німеччини Олаф Шольц, схоже, підтримав позицію Макрона. "Україна має всі можливості згідно з міжнародним правом робити те, що вона робить. На неї напали, і вона повинна мати можливість захищати себе", – цитує Шольца WSJ.

Втім, The Washington Post нагадує, що в неділю канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що він не підтримує жодних змін у політиці Німеччини щодо ударів по Росії. "У нас є чіткі правила, узгоджені з Україною щодо поставок зброї, які ми здійснили до цього часу. І вони працюють. Принаймні, це моя теорія", – сказав Шольц.

Як зазначає WP, Київ місяцями стверджував, що обмеження заважають його військовим знищувати ключову російську техніку, щоб запобігти смертоносним атакам, і таку ж думку зараз висловлюють деякі провідні європейські лідери.

Замість цього Україна покладається на саморобні безпілотники для нанесення ударів всередині Росії – тактика, яка дала певні результати, зокрема, очевидне пошкодження російської радіолокаційної станції поблизу міста Орськ, приблизно за 1100 миль від України.

Видання також наводить заяви та коментарі інших європейських лідерів на підтримку України і її права бити по російській території західною зброєю. Так, міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила у вівторок, що обмеження здатності України наносити удари по території Росії призвели до того, що Київ воює "зі зв'язаною за спиною рукою". Зняття цих обмежень "не повинно бути предметом дебатів", – додала Оллонгрен. Вона висловила сподівання, що інші країни, які мають іншу позицію, її змінять.

Президент Латвії Едгар Рінкевичс заявив у понеділок в інтерв'ю CNN, що партнери, які виступають проти того, щоб Україна використовувала свою зброю для нанесення ударів по цілях на російській території, повинні "переглянути це рішення якнайшвидше". За його словами, нещодавні атаки на Харків є "наслідком нездатності союзників надати Україні зброю, а також введення обмежень на використання цієї зброї для нанесення ударів по військових цілях в Росії".

Він додав, що немає жодної раціональної, прагматичної причини не дозволити Україні використовувати цю зброю проти Росії у найбільш ефективний спосіб. А заяви про те, що такі удари можуть спонукати Москву до подальшої ескалації війни, зазначив він, "не ґрунтуються на реальній оцінці дійсності".

Крім того, The Washington Post нагадує, що міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон під час візиту до Києва цього місяця дав зелене світло Україні на використання британської зброї на території РФ, заявивши, що Україна повинна вирішити, як найкраще використовувати цю зброю. "Так само як Росія завдає ударів всередині України, ви можете цілком зрозуміти, чому Україна відчуває потребу переконатися, що вона захищає себе", – сказав він.

Втім, як зазначило джерело в Україні, "офіційного дозволу немає". Український посадовець, на слова якого посилається WP, додав, що британські крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow, які мають дальність польоту понад 150 миль, ніколи не використовувалися для ураження цілей за межами суверенної території України (вони були використані для удару по Криму, який Росія незаконно анексувала 2014 року).

Міністри оборони країн Європейського Союзу на зустрічі у вівторок також мають намір обговорити питання про дозвіл завдавання ударів по території Росії, заявив глава зовнішньополітичного відомства Жозеп Боррель.

"Чи дозволяємо ми використовувати нашу зброю на території Росії? Що ж, деякі країни-члени почали розв'язувати це питання, знімаючи обмеження. Це – ще одна важлива річ, яку ми сьогодні обговорюємо", – сказав Боррель.

Як зазначає WP, Столтенберг наполягав на тому, що будь-яке рішення про розширення можливостей України завдавати ударів по російських цілях має прийматися окремими країнами, а не НАТО, що дозволяє Альянсу зберігати певну дистанцію від війни.

Своєю чергою WSJ наводить слова Путіна, який у вівторок застеріг Захід від надання Україні дозволу на удари по російській території, припустивши, що країни, які це зроблять, можуть зіткнутися з відплатою.

"Вони повинні мати на увазі, що це невеликі та густонаселені країни, і це фактор, з яким потрібно рахуватися, перш ніж починати говорити про удари вглиб російської території", – сказав він журналістам під час візиту до Узбекистану, згідно зі стенограмою, опублікованою в Кремлі.

Наші інтереси: 

Бачимо, як змінюється ситуація, що наближає можливість атакувати територію агресора.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Вічно юний Купало-Аполлон та його стріла

Гіперборійська традиція і сім чеснот Нагірної проповіді: внутрішнє і зовнішнє, особисте і соціальне

Джерелом античної філософії було боголюдське вчення Аполлона Гіперборійського, відомого під іменами Купал (захисник народу), Ной (новий, юний) і Гермес-Єрмій (святий). Свято Купала-Аполлона-Гермеса...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Для мене очевидно, що активність Столтенберга і Шольца щодо підтримки України і "тиску на Білий дім" – це реалізація СКК "Байден-24". Білому дому треба показувати Кремлю, що Штати зовсім не готуються до ліквідації Мордору. Точно за Сунь Цзи: якщо готуєш атаку, то показуй, що не готуєш. Для приховання підготовки до осіннього наступу Білий дім пояснює Кремлю, що він начебто змушений робити деякі кроки під тиском союзників. Особливо кумедно виглядає цей "тиск" зі сторони Столтенберга і Шольца, які завжди в усьому погоджують свої дії з Байденом та його адміністрацією.   

А про реальні плани Штатів щодо Росії говорять удари українських дронів по стратегічним російським РЛС. Очевидно, що українці це зробили на замовлення американців і з їхньою допомогою. 

Другою вказівкою на підготовку великого наступу є те, що Швеція передала українцям свій АВАКС і надала наперед  проплачений оперативний доступ до інформації з супутників. Це виразна підготовка до комплексного застосування літаків F-16. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Для мене очевидно, що активність Столтенберга і Шольца щодо підтримки України і "тиску на Білий дім" – це реалізація СКК "Байден-24". Білому дому треба показувати Кремлю, що Штати зовсім не готуються до ліквідації Мордору. Точно за Сунь Цзи: якщо готуєш атаку, то показуй, що не готуєш. Для приховання підготовки до осіннього наступу Білий дім пояснює Кремлю, що він начебто змушений робити деякі кроки під тиском союзників. Особливо кумедно виглядає цей "тиск" зі сторони Столтенберга і Шольца, які завжди в усьому погоджують свої дії з Байденом та його адміністрацією.   

А про реальні плани Штатів щодо Росії говорять удари українських дронів по стратегічним російським РЛС. Очевидно, що українці це зробили на замовлення американців і з їхньою допомогою. 

Другою вказівкою на підготовку великого наступу є те, що Швеція передала українцям свій АВАКС і надала наперед  проплачений оперативний доступ до інформації з супутників. Це виразна підготовка до комплексного застосування літаків F-16. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Виходить, що від "СКК-24 Залужний" відмовились? Чи москвини переграли?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Американські політтехнологи не змогли організувати перевибори 31 березня, бо їм, попри всі старання, не вдалося досягнути тимчасового перемир'я та скасування воєнного стану (війну легше розпочати, ніж зупинити). Як діятимуть далі – поки що не зрозуміло. Очевидним є пресинг, спрямований на ОП і конкретно Єрмака, зі сторони НАБУ та інших структур. Також пресинг на Сирського та його генералів. Рейтинг Зеленського дуже низький, можливо, в районі 10%.

Американці остерігаються, що різка заміна влади в Україні може обвалити всю систему, тому діють обережно і делікатно. Сподіваюсь, протягом червня виявиться їхній план реальної мобілізації України задля великих перемог восени цього року. Десь тут і має виринути Залужний.  

Тарнай Стрілець wrote: Виходить, що від "СКК-24 Залужний" відмовились? Чи москвини переграли?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Можливо помиляюсь, бо це суб"єктивне відчуття. Але, здається, рейтинг найвеличнішого мінімум 30%, а швидше десь під 50%. Ждуни, з якими іноді спілкуюсь, його підтримують, як найменше зло. З проукраїнським світоглядом, які раніше підтримували Порошенка, зараз його підтримують, бо Оман це брехня (ІПСО). Половина волонтерів, з якими спілкуюсь, теж його не звинувачують. Можливо, бояться, бо це ж влада, дарма що знаходяться в іншій країні. Навіть людина, яка воювала півтора роки, з світлою технічно і бізнесово головою, не вважає його з ОПою головними винуватцями провалів, невдач і саботажу.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Думаю, що після різкого підвищення тарифів на світло ситуація ще більше зміниться. Чекаємо нових соцопитувань. Ключовим "тригером" має стати поява Залужного.

Тарнай Стрілець wrote: Можливо помиляюсь, бо це суб"єктивне відчуття. Але, здається, рейтинг найвеличнішого мінімум 30%, а швидше десь під 50%.

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

А у нас вже є досвід різкої зміни влади 10 років тому. Коли цілі міністерства спорожніли. Невже зараз ситуація ще гірша?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нині ситуація значно краща, адже Білий дім зацікавлений у яскравій перемозі України восени цього року. 

Тарнай Стрілець wrote: А у нас вже є досвід різкої зміни влади 10 років тому. Коли цілі міністерства спорожніли. Невже зараз ситуація ще гірша?

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Як повідомив Юрій Луценко, якщо завтра відбудуться президентські вибори, то за Зеленського проголосує до 20% виборців. Це дані соціології КМІС.

Все, що робиться з власної волі, – добро!