Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 67
  • Переглядів: 70

Розвиток безпілотників шалено прискорюється, і тут дозволено все, адже це справа нашого виживання

Категорія:

Це гра "око за око". Коли одна перевага нейтралізується, інша сторона шукає прориву в іншому місці. Як наслідок, зараз Україна сподівається використовувати штучний інтелект (ШІ) для протидії російській електронній війні.

24061202.jpg

Фото: СЕРА

Федір Мартинов, 40-річний колишній підприємець, ніколи не думав про роботу в галузі оборонних технологій до повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. Зараз він на передньому краї зусиль України, спрямованих на те, щоб зробити безпілотники ще більш смертоносними, пише у своїй статті на СЕРА Давид Кириченко.

Мартинов керує інноваційним хабом компанії TAF Drones, одного з провідних українських виробників дронів з видом від першої особи (FPV). Штаб-квартира компанії знаходиться в Одесі, але вона має офіси та виробничі потужності по всій країні. Це далеко не звичайний бізнес – діяльність компанії є "кочовою", тобто вона переїжджає раз на квартал, щоб ускладнити ворогу завдання ударів по її виробничих потужностях.

Мета хабу – прискорити розробку та інтеграцію нових технологій в українські безпілотні системи. "Важливість цієї роботи важко переоцінити – вона не лише стимулює інновації, а й забезпечує нашим захисникам на передовій доступ до найсучасніших інструментів", – каже він.

Робота компанії є актуальною. Оскільки Збройні сили України знаходяться на більшій частині 600-мильної лінії фронту, безпілотники мають вирішальне значення для розвідки та атак на російські війська. Величезні рої апаратів заповнили небо, щоб допомогти Україні протистояти загарбнику, особливо в період, коли військова допомога від США та Європи була затримана взимку. Російські війська кажуть, що українські апарати всюди та створюють смертельну загрозу.

Наразі TAF Drones виробляє 40 тисяч безпілотників на місяць, а до кінця року збільшить цей показник до 50 тисяч.

Це – частина загальнонаціональних зусиль, в які вкладаються ресурси для проведення кампанії з використання безпілотників. За словами президента Володимира Зеленського, цього року Україна виділила $2 млрд на виробництво апаратів, маючи на меті випустити мільйон безпілотників FPV цього року. З моменту повномасштабного вторгнення було створено понад 200 вітчизняних компаній з виробництва безпілотників.

Велика Британія та інші західні союзники також надали допомогу в розробці безпілотників, а західні компанії з'їхалися до країни, сподіваючись використати її як випробувальний майданчик для технологій.

Це не просто гра в цифри. Йдеться також про якість – апарати наразі стикаються з потужними засобами радіоелектронної боротьби з боку російських військових, які є досвідченими у їх застосуванні, тому дуже важливо знайти способи ізолювати їх від перешкод.

Це було продемонстровано в травні, коли Росія напала на Харківську область. Російське глушіння було катастрофічно ефективним – дані з розвідувальних безпілотників, які контролювали весь фронт, зникли.

Росія зосереджується на виведенні з ладу навігаційних систем, що залежать від супутникових сигналів GPS для навігації безпілотників (і так само для ракет і керованих артилерійських боєприпасів, що використовують космічну мережу). Якщо сигнал пілота безпілотника відключається, візуальне наведення не працює, а разом з ним і сам безпілотник.

Це гра "око за око". Як тільки одна перевага нейтралізується, інша сторона шукає прорив в іншому місці. Як наслідок, Україна тепер сподівається використовувати штучний інтелект (ШІ) для протидії російській електронній війні.

Мартинов перебуває на передньому краї цієї роботи. Він пояснює, що для ефективного функціонування системам потрібні величезні обсяги даних з поля бою для навчання моделей, які будуть керувати безпілотниками. Це основне обмеження, з яким стикаються розробники безпілотників зі штучним інтелектом.

"Безпілотники, керовані штучним інтелектом, зроблять електронну війну безпорадною в майбутньому", – сказав Мартинов і підкреслив, що поточна мета українських виробників безпілотників – "зробити безпілотники повністю стійкими до радіоелектронної боротьби". Зараз завдання полягає в тому, щоб швидко навчити ці моделі успішно розрізняти об'єкти на полі бою для підвищення точності.

Це надзвичайно складний проект, і деякі американські експерти, погоджуючись з тим, що технологія є життєздатною, висловлюють скептицизм щодо того, наскільки далеко просунулися воюючі сторони.

Але виграш величезний. Якщо українські безпілотники зможуть досягати своїх цілей, попри перешкоди, використовуючи бортовий комп'ютер, який має дані про супутники та місцевість, росіяни стануть надзвичайно вразливими. Українські безпілотники вже досягли значних успіхів у дальності польоту, вражаючи цілі на території Росії на відстані до 1500 км (900 з гаком миль).

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров нещодавно заявив в інтерв'ю, що прототипи безпілотників зі штучним інтелектом можуть з'явитися на полі бою до кінця року. Однак, як повідомляється, Україна вже використовувала базову форму ШІ для ударів по Росії.

Безпілотники зі штучним інтелектом використовують датчики, щоб слідувати плану польоту. Комп'ютерна модель знаходиться на чіпі й навчена розпізнавати географічні об'єкти на своєму шляху. Хоча це все ще проста форма ШІ, Мартинов підтверджує, що вона вже використовується на полі бою.  

Пояснюючи потребу у величезних обсягах даних, він сказав, що для цього потрібен ШІ: "Відеозаписи того, як їдуть танки, як рухаються солдати – ці дані мають вирішальне значення для підвищення точності наведення". Це вкрай важливо для підвищення точності прицілювання. Цей збір даних дає Україні перевагу у створенні сучасних безпілотників, оскільки вони збираються в реальному часі на полі бою".

Початкове фінансування TAF Drones надійшло від засновників компанії, Олександра Яковенка та Артема Бородатюка, які вже були визнаними бізнес-професіоналами.

"Сьогодні компанія перевищила точку беззбитковості, що дозволяє нам реінвестувати прибуток у розробку та інтеграцію нових перспективних технологій", – сказав Мартинов.

Використання безпілотників також пов'язане з глибокими етичними питаннями, на які необхідно відповісти. Якщо машини можуть приймати рішення про позбавлення життя людини, то які правила їх використання? І як виробники можуть бути впевнені, що людина, яку вони атакують, є військовою загрозою? Ця технологія, ймовірно, вимагатиме нових міжнародних правил і, можливо, поправок до міжнародного права.

Наразі Україна зосереджена на національному виживанні. На полі бою зростає гонка озброєнь безпілотників зі штучним інтелектом, і переможець матиме значні переваги.

Україна не має іншого вибору, окрім як не зупинятися на досягнутому, незважаючи на наслідки.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що ця війна – це війна передусім технологічна, тут потрібні не танки та "жива сила", а навчені й технологічно оснащені воїни, а замість "живої сили" на полі бою мають воювати дрони.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи