Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

SpaceX відправила туристів на Міжнародну космічну станцію

Категорія:

Ракета SpaceX з колишнім астронавтом НАСА і трьома клієнтами вилетіла з Флориди 21 травня на тижневе перебування на борту Міжнародної космічної станції.

23052203.jpg

Астронавти AX-2 вітають землян арійським салютом. Фото: Joe Raedle/Getty Images
Астронавти AX-2 вітають землян арійським салютом. Фото: Joe Raedle/Getty Images

Їхня подорож, організована х'юстонською компанією Axiom Space, знаменує собою другу приватну місію на орбітальний форпост. Місія під назвою AX-2 увійшла в історію, оскільки дослідниця стовбурових клітин Райяна Барнаві (Rayyanah Barnawi) стала першою жінкою з Саудівської Аравії, яка побувала в космосі, пише CNN.

Колишня астронавтка NASA, а нині співробітниця Axiom – 63-річна Пеггі Вітсон – очолила екіпаж AX-2, таким чином ставши першою жінкою, що керувала приватним космічним польотом.

До складу екіпажу також увійшли американський бізнесмен Джон Шоффнер та колишній військовий пілот Алі Аль-Карні із Саудівської Аравії.

Екіпаж піднявся на борт ракети SpaceX в неділю вдень, коли метеорологи пильно стежили за грозами. Флорида вступає в літній сезон дощів, що робить умови для запуску ракет дещо складнішими.

Однак метеорологи дали добро на запуск, і ракета Falcon 9 компанії SpaceX з гуркотом стартувала, несучи капсулу Crew Dragon і чотирьох пасажирів на орбіту.

Очікується, що наступні 16 годин екіпаж проведе на борту Crew Dragon, який вільно пролітатиме навколоземною орбітою, здійснюючи обережні маневри, щоб вирівнятися з Міжнародною космічною станцією. Космічний корабель мав би пристикуватися до орбітальної лабораторії о 9:24 ранку за східним часом у понеділок.

Так воно і сталося. SpaceX опублікувало на Твіттері відео і написало: "Watch Dragon and the Ax-2 astronauts dock with the @space_station" ("Дивіться, як Dragon та астронавти Ax-2 стикуються зі станцією @space_station").

Екіпаж проведе на борту Crew Dragon 16 годин, поки корабель не пристикується до орбітальної лабораторії. Після цього екіпаж приєднається до семи астронавтів, які вже перебувають на космічній станції. Близько восьми днів вони разом працюватимуть над десятками досліджень і наукових проєктів, зокрема й біомедичними.

Місія AX-2 є однією з низки місій, які, як сподіваються Axiom Space і NASA, продовжать стимулювати участь приватного сектору в космічних польотах, особливо на низькій навколоземній орбіті, де знаходиться космічна станція.

 

Наші інтереси: 

Стежимо за успіхами в освоєнні космосу. Хто б думав ще 10 років тому про космічний туризм? У 2017 році ми писали, що американці випробували стратосферний аеростат для космічного туризму. Квитки вже продаються.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи