Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Спеціальний суд ООН для Сьєрра-Леоне. Урок для України – стаття в «The HILL» (США)

Все частіше міжнародні експерти говорять про необхідність створення спеціального трибуналу з розслідування злочинів російських військових та бойовиків. За основу можна узяти правові підстави, механізм створення та функціонування Спеціального суду ООН для Сьєрра-Леоне.

10 березня 2023 року Спеціальний суд ООН для Сьєрра-Леоне провів успішну операцію. Протягом менш ніж години за допомогою сьєрра-леонської поліції та миротворчого контингенту ООН було заарештовано низку військових злочинців, що здійснили злочини під час 11-річної війни у Сьєрра-Леоне. Цю війну традиційно називають «громадянською», хоча насправді її розпочали ліберійські бойовики, що вдерлися до Сьєрра-Леоне і залучили у свої лави місцевих колаборантів. Цих бойовиків навчав та озброював Чарльз Тейлор, котрий на той момент воював за владу у самій Ліберії, а потім став Президентом Ліберії та продовжував матеріально підтримувати бойовиків, котрі здійснили багато диких злочинів.

ООН створила спеціальний міжнародний Суд. І цей суд притягнув до відповідальності не тільки основних злочинців, але також зумів притягнути до відповідальності чинного главу Ліберії Чарльза Тейлора (який зараз відбуває 50 річне ув’язнення).

Подібний спеціальний суд має бути створений для розслідування злочинів російської армії й бойовиків проти населення України. Механізм створення суду та формат його діяльності може бути створеним за аналогією зі Спеціальним судом ООН для Сьєрра-Леоне.

Саме до цього закликає у своїй статті в «The HILL» Девід Крейн (David Crane), котрий був головним прокурором Спеціального суду ООН для Сьєрра-Леоне. Статті з подібними закликами все частіше з’являються у провідних виданнях різних країн. А це значить, що громадська думка вже рухається у цьому напрямку, і за деякий час Спеціальний міжнародний трибунал з розслідування злочинів російських військових та бойовиків дійсно буде створений.

Наші інтереси: 

Непокаране зло призводить до нових злочинів. Тому російські військові злочинці обов’язково мають бути покарані.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи