Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 16

Способи очищення води в поході: огляд оптимальних варіантів

Втамовувати спрагу в поході – це, без перебільшення, життєва потреба. Якщо цього не робити, є ризик, що притуплятиметься інстинкт самозбереження, і вода у водоймах здаватиметься цілком безпечною. Але насправді підхопити з нею різні хвороби дуже легко. Тому потрібно подбати про відповідний спосіб очищення води. Найшвидшим і найпростішим варіантом може бути використання спеціальних засобів, які доволі зручні та прості в застосуванні. Вони справді гарні, а придбати такі таблетки для очищення води можна в спеціалізованих туристичних магазинах.

Фільтрування: ефективний спосіб у необхідних обсягах

Похідний фільтр – це чудова ідея, адже за його допомогою вдається отримати той обсяг води, який вам потрібен. Застосовувати його можна практично для будь-якої рідини з водойм. Очищення відбувається від механічних домішок, небезпечних мікроорганізмів. Причому туристичні фільтри для води відрізняються ціною та принципом очищення.

Наприклад, модель насосного типу вимагатиме від вас безпосередньої участі в процесі. І тут ви справді отримаєте необхідний об'єм води, відкачування її вдасться проводити навіть із важкодоступних місць. До того ж загалом такий пристрій – доволі зручна річ. Єдине, що потрібно, – перебувати біля водойми та активно качати.

Гравітаційний фільтр потребуватиме від вас мінімум втручання. Необхідно набрати в резервуар воду та підвісити його якомога вище. Поступове стікання йде саме собою, через шланг наповнюється фляга. Такі моделі підходять, якщо потрібно багато води.

Проточний фільтр максимально зручний, адже дає воду практично одразу. Система та швидкість очищення залежать від виду пристрою. Так, м'які моделі зі вбудованим картриджем дуже компактні, легкі та недорогі. Фільтри, інтегровані в шланг, також доречні. Вони підійдуть для додаткового очищення води з-під крана або питної системи.

Інші методи очищення: наскільки вони ефективні

Існує декілька способів очищення, які в певних випадках можна застосувати. Серед них:

  • відстоювання. Одна з найпростіших та очевидних дій. Якщо неподалік є гірська річка, вона доволі чиста, але після повені перетворюється на щось каламутне. Навіть перед іншим способом очищення таку воду потрібно відстояти та в жодному разі не намагатися використовувати в первинному вигляді;
  • термічна обробка (іншими словами, кип'ятіння). Коли питання стосується знезараження, то, власне, цей метод першим спадає на думку;
  • природні засоби. Взимку можна використовувати талу воду. Крім того, для знезараження застосовують ягель, кору вільхи, дуба, сосни. У горах – кам'яний мох, у степу – траву ковили, перекотиполе. Список рослин різний для кожної природної зони.

Який би спосіб очищення не вибрали, важливо не нехтувати цією процедурою. Адже нормальний водний баланс у поході просто необхідний.

Наші інтереси: 

Вода, здоров'я.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи