Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 143
  • Переглядів: 154

Справедливість під час війни на прикладі младогенерала МВС та добровольця, який демонстративно пішов на СЗЧ

21 вересня військовий Сергій Гнезділов публічно заявив, що самовільно залишив військову частину (СВЧ), адже служить вже 5 років, але досі не демобілізований. Таким чином він хоче привернути увагу до теми демобілізації. Воїн 2000 року народження, у 2019-му добровольцем пішов до ЗСУ. Брав участь у боях за Піски, Авдіївку, Мар'їнку, Золоту ниву, Красногорівку, Гуляйполе, Бахмут.

24101201.jpg

24-річний Сергій Гнезділов (праворуч), кинутий до в'язниці за СЗЧ, і 37-річний генерал поліції Сергій Шайхет

Спершу Сергій Гнезділов був командиром відділення у 21-му окремому мотопіхотному батальйоні "Сармат", потім – командиром відділення аеророзвідки 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади.

Ось що він написав про необхідність встановлення термінів служби в умовах воєнного стану і про своє СЗЧ:

"5 років в Збройних Силах лише переконали мене ось в чому: ніхто не народжений для війни. Я не винуватий в цьому, але війна прийшла в мою країну, а я як громадянин  маю її захищати. Чи так само думають ті, хто живуть поруч? У 2014-му, як суспільство, не були до неї готові. Під час повномасштабного вторгнення, як виявилось, теж. За всі ці роки, ніхто так і не відповів на головне запитання: яка вона, архітектура нашої національної безпеки? Невже вся наша національна безпека – це стомлена піхота, в яку всі так вірять? Що буде, якщо вона сточиться в боях на Донецькому напрямку?"

"За 11 років війни з Росією наше суспільство і влада не знайшла в собі сил серйозно і чесно говорити про реалії затяжної, постійної війни. Нам казали, що в жодної з сторін ресурсу не вистачить на рік, що війна закінчиться за два-три тижні. Ми і досі не збагнули, що можна перемогти будь-яку армію, але неможливо – озброєну і готову до найгіршого націю".

За словами Гнезділова, зараз військові дійшли до рубікону, коли піхота більше не витягує, а суспільство продовжує "вірити в ЗСУ", замість того, щоб захищати країну.

А ось текст військового Дениса Ярославського, який зараз воює на російсько-українській війні:

"Я маю повне право висловлюватися на цю тему, адже присвятив 17 років свого життя міліції та поліції, а також майже 3 роки армії та війні. Я неодноразово говорив, що категорично проти самовільного залишення частини (СЗЧ), а тим паче проти таких публічних актів, які не лише підривають обороноздатність, але й створюють інформаційний привід, що росія використовує для дискредитаційної пропаганди. Однак, проаналізувавши соціальні мережі Гнезділова, навряд чи можу сказати, що його метою було саме це.

Ситуація з мобілізацією дійсно складна. Примусова бусифікація створює картинку для російської пропаганди не менше, ніж акція протесту Гнезділова. Крім того, 80% примусово мобілізованих покидають свої позиції після першої ж команди виходити на бойове завдання, що лише збільшує критичну масу СЗЧ. Це вже зараз виходить з-під контролю правоохоронної та судової систем".

"Раніше я знав, як усе це виправити, навіть пропонував командуванню взяти на себе відповідальність за мобілізацію в країні. Тоді я казав, що нових законів вигадувати не треба, достатньо виконувати основний закон "Про правовий режим воєнного стану". Але тоді на фронт пішли б і "слуги народу" з обласних державних адміністрацій разом з головами ОДА, і Баканов, і багато хто ще. Моя позиція щодо мобілізації частини поліції та 40-річних "пенсіонерів" силових структур, зрештою, була взята за основу.

Зараз ми бачимо наслідки та дві реальності, які співіснують в одній країні, але наче живуть у різних світах:

1. Солдат Сергій Гнезділов. Пішов на фронт добровольцем у 19 років, уклав контракт із ЗСУ на три роки, який мав завершитися в березні 2022 року. Йому ще немає 25 років, він навіть не підпадає під мобілізаційний вік. Живе в підвалах прифронтових міст. І от, після публічного СЗЧ, його чекає кримінальна відповідальність та арешт на 60 діб. Звісно, після закінчення арешту його повернуть у стрій, а справу закриють, але показова порка відбулась.

2. Генерал поліції Сергій Шайхет. "Наближена до оточення імператора особа", відповідальний за контроль у сфері міграції та проституції (гадаю, ви і без мене розумієте, що відбувається в цих галузях). У робочий час Сергій спокійно їздить до спортзалу службовим автомобілем, переданим партнерами для потреб війни. Працює максимум дві години на добу, живе в розкішній квартирі в центрі Києва, вартістю понад мільйон доларів. І що він отримає за журналістське розслідування? Максимум догану або тимчасове відсторонення. А може, й нову посаду – радника міністра МВС.

Можливо, це такий план перемоги?"

Раніше ми писали, що МВС переховує десятки тисяч ухилянтів. «Ментів було більше, ніж воїнів ЗСУ» – каже Ігор Лапін. Чому б поліцейським не замінити воїнів, які 5 років служать в ЗСУ?

Наші інтереси: 

Бачимо несправедливість і те, як влада та її оточення відгородилася від суспільства та війни, живучи у своєму паралельному світі та наживаючись на війні. Проблема настільки глибока, що її вже не виправиш кадровими перестановками. Необхідно змінювати соціальний устрій. Замість паразитичної "етатичної держави" в Україні має бути народна держава – республіка громад. 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача (+аудіо)

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи