Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 400
  • Переглядів: 440

Трамп подвоїть зусилля і дасть українцям те, що їм потрібно для перемоги – Боріс Джонсон

Категорія:

Спецтема:

На редакційних конференціях провідні автори б'ються в істериці. Заспокойтеся, друзі. Чим більше ви будете пінитись, тим рішучіші будуть прихильники Трампа – і його перемога продовжить мігрувати від можливості до ймовірності, а потім і до незламної впевненості.

24012002.jpg

Боріс Джонсон та Дональд Трамп

З вереском літніх дам, які підстрибують на стільчику для піаніно після того, як помітили мишу під спідницею, західна ліберальна інтелігенція нарешті зрозуміла ймовірний результат президентських виборів у США в листопаді цього року, пише Боріс Джонсон (Boris Johnson) у своїй колонці на Daily Mail.

Результати республіканських зборів в Айові прогриміли, як грім, у всіх місцях зустрічей високочолих людей, і реакція завжди однакова – суцільний, безглуздий фанк.

На редакційних конференціях старих добрих американських і британських видань провідні автори б'ються в істериці.

На коктейльних вечірках у Давосі, як мені розповідали, світові вокераті тремтіли так несамовито, що можна було почути, як дзвенить лід у їхніх негроні.

У загальних кімнатах старших викладачів наших університетів, у синоді Англіканської церкви, в оруелівських коридорах Бі-Бі-Сі та серед значної частини британського істеблішменту відбувалася оргія ненависті.

"Ні! – кажуть вони. – Тільки не він, тільки не цей чоловік знову!"

Так, народ, великий оранжевий дирижабль чудесним чином знову надувається за Атлантичним океаном. Після своєї переконливої перемоги в Айові Дональд Трамп зараз є беззаперечним фаворитом на посаду кандидата від республіканців. Дональд Трамп зараз є абсолютним фаворитом на посаду президента США і лідирує в опитуваннях.

Ця перспектива довела деяких людей до межі розладу їхніх чеснот.

The Economist пише: "Дональд Трамп становить найбільшу загрозу для світу у 2024 році".

Я люблю журнал The Economist. Але мені цікаво, чи є серед його співробітників хтось, хто вважає, що вони, можливо, трохи переоцінюють його. Найбільша загроза для світу? Трамп?

Якщо поглянути на факти, то можна стверджувати, – і я можу це зробити прямо зараз – що президентство Трампа може бути саме тим, чого потребує світ.

Дозвольте мені підкреслити, що це жодним чином не применшує чудових якостей Джо Байдена, який зробив багато хороших речей і який є твердим атлантистом і другом цієї країни. Я також не применшую кричущої помилки Трампа 6 січня 2021 року і заворушення на Капітолійському пагорбі.

Як я говорив відтоді, він повинен був прийняти рішення виборців з доброзичливістю. Але, зрештою, це має вирішувати американський народ, і все вказує на те, що народ не вважає, що його слід позбавляти права знову обіймати посаду – так само як і деяких високопоставлених демократів після того, як вони різко засудили легітимність дуже незначних перемог Джорджа Буша-молодшого на виборах у 2000 і 2004 роках.

Американський народ бачить, що жодні заяви Трампа і жодні події, якими б потворними вони не були, не вплинули на кінцевий результат, і що влада передавалася мирно і відповідно до Конституції від однієї адміністрації до іншої.

Розсудливі люди бачать, що Трамп насправді не є "потенційним диктатором", і вони вдаються до того, що виглядає як юридичні хитрощі, щоб усунути його як кандидата. Чим відчайдушніше намагаються його скасувати, тим сильнішим він стає. Чим запекліше його вороги ведуть проти нього юридичну війну, тим більше здається, що його не зупинити.

Замість того, щоб важко дихати у паніці та в шоку, нам потрібно неупереджено подивитися на те, що сталося під час його останнього президентства як на орієнтир в майбутньому.

Мої думки, звичайно ж, в першу чергу летять до України.

Це – найголовніша боротьба нашого часу, і ми все ще робимо недостатньо, щоб допомогти цій героїчній нації. Протягом останніх двох років українці віддавали свої життя і терпіли неймовірні труднощі заради свободи – не лише власної свободи, а й принципів свободи та демократії в усьому світі.

Вони можуть перемогти, повинні перемогти й переможуть. Це означатиме терпіння і рішучість з боку їхніх друзів на Заході – і тому, так, я, чесно кажучи, стурбований деякими пораженськими нісенітницями, які я читаю, і я стривожений думкою, що деякі члени Республіканської партії, здається, хочуть здатися і відправити суверенну і демократичну європейську країну в темряву і тиранію. І так, звичайно, з огляду на деякі погляди, які так легко приписують Дональду Трампу на цю тему, я глибоко замислився над тим, що перемога Трампа може означати для війни. Які висновки ми можемо зробити з цього факту?

Спершу запитайте себе: хто з американських президентів першим став на захист України після вторгнення Путіна у 2014 році?

Чи був це великий ліберальний інтернаціоналіст Барак Обама? Ні, не він.

Він не зробив нічого, щоб витіснити Путіна з України, ні з Криму, ні з Донбасу. Не зробили цього ні французи, ні німці, ні, відверто кажучи, тодішній уряд Великої Британії, який вирішив – загадковим чином (mystifyingly) – умити руки та довірити долю українців морально збанкрутілому "нормандському формату".

Саме Дональд Трамп надав українцям протитанкові ракетні комплекси Javelin, які разом з британськими ракетами NLAW та іншим озброєнням були такими цінними для українців у битві за Київ; і саме завдяки цьому сміливому рішенню Трампа, принаймні частково, українці змогли приголомшити світ і змусити путінські війська тікати з української столиці.

Тому, що б зараз не говорили про президента Трампа, я не можу повірити, що він захоче увійти в історію як президент, який покинув країну, якій він вже суттєво допоміг стати вільною.

Усім його прихильникам-україноскептикам у Республіканській партії я кажу: як ви можете зробити Америку знову великою, якщо дозволите російському тирану завдати Заходу тотального приниження?

Трамп, безумовно, вимагатиме, щоб європейці платили більше за власну оборону – але це давня політика США (власне і Великої Британії).

Я просто не можу повірити, що Трамп кине українців; навпаки, зрозумівши, що з Путіним не можна домовитися, я вважаю, що є велика ймовірність того, що він подвоїть зусилля і завершить розпочате – дасть їм те, що їм потрібно для перемоги.

Якщо це так, то є всі шанси, що за Трампа Захід стане сильнішим, а світ стабільнішим. Чи можете ви сказати, що зараз світ почувається безпечніше, ніж за часів Трампа?

Скрізь ви бачите зловмисність Ірану та ворожих гравців, які підтримуються Іраном.

Ми бачимо, як Путін обстрілює українське цивільне населення іранськими ракетами та безпілотниками. Ми бачимо, як ХАМАС, підготовлений і фінансований Іраном, розпочав найбільше з часів Голокосту масове вбивство єврейського народу. Тепер ми бачимо, як хусити використовують іранські ракети, щоб порушити світове судноплавство.

Я запитую вас цілком серйозно: як ви думаєте, чи відбувалося б щось з цього, якби Дональд Трамп був президентом протягом останніх чотирьох років?

Саме Трамп несподівано приголомшив світ на початку 2020 року, жорстоко ліквідувавши Касема Сулеймані, голову іранського Корпусу вартових ісламської революції. Дипломатичний світ здогадувався про це. Але ми мало чого чули від Ірану до кінця президентства Трампа, чи не так?

Або візьмемо Сирію, де Башар Асад – ще один клієнт Ірану – отруїв власний народ у 2013 році нелегальною хімічною зброєю.

Що зробила Америка за часів Барака Обами? Нічого.

І що зробив Трамп, коли Асад зробив це знову і застосував отруйний газ проти власного народу у 2018 році?

За підтримки Великої Британії Трамп завдав йому сильного удару і знищив стільки його літаків, що Асад більше ніколи не застосовував хімічну зброю.

Ви, звичайно, можете стверджувати, що зараз світ потребує лідера США, чия готовність застосувати силу і абсолютна непередбачуваність є головним стримуючим фактором для ворогів Заходу. Якщо це так, то таким лідером є Трамп.

Ви можете стверджувати, що після жахіття з Ковідом і експансії держави по всьому Заходу, світ потребує президента США, який є прихильником вільних ринків і капіталізму. Якщо так, то це Трамп.

Ви можете стверджувати, що серед багатьох речей, які Британія повинна зробити після Brexit, є належна угода про вільну торгівлю з президентом США, який насправді зацікавлений у цьому питанні. Якщо так, то Трамп – саме та людина, яка вам потрібна.

Просто неймовірно слухати глузування, які лунають з європейських столиць. Пані Крістін Лагард, президент Європейського центрального банку, каже, що Трамп є "загрозою" для Європи.

Серйозно?

Згадайте, що в 2008 році Єврозона і США мали приблизно однаковий ВВП – навіть незважаючи на те, що населення Єврозони набагато більше.

Єврозона коштувала 14,2 трильйона доларів, а США – 14,8 трильйона доларів. П'ятнадцять років по тому Єврозона стагнує на рівні 15 трильйонів доларів – в той час як США стрімко зросли до вражаючих 26 трильйонів доларів.

Так, Крістін, це правда, що Трамп виступає проти нульового балансу і, схоже, не дуже переймається зміною клімату – і в цьому я з ним не згоден.

Але основна проблема нинішньої боротьби за скорочення викидів вуглецю полягає в тому, що потрібно бути трохи багатшим, щоб дозволити собі електромобіль або тепловий насос. І що б ви не говорили про Трампа, він допоміг американським сім'ям мати більше можливостей купувати нові технології, які можуть боротися зі зміною клімату; і частково завдяки економічній політиці Дональда Трампа американські автомобільні компанії виробляють більше електромобілів на акумуляторах, ніж увесь Євросоюз разом узятий.

То хто ж є справжнім захисником довкілля? І хто, якщо поглянути на загрозливі темпи зростання ЄС, є реальною загрозою для Європи? Це – не Трамп. Це – Крістін Лагард і всі, хто продовжує нав'язувати європейцям модель високих податків і високого регулювання.

Давайте подивимося правді в очі: справжньою проблемою для трампофобів є не зовнішня політика, не навколишнє середовище, не економіка.

Йдеться більше про смак, стиль і його безсумнівну здатність заводити людей. Я припускаю, що його спіймали на тому, що він сказав кілька недоречних речей. Але кого не ловили? Хто без гріха в цьому відношенні, хай перший кине камінь.

Так склалося, що особисто я завжди вважав його зразком старомодної ввічливості та хороших манер. Мушу зізнатися: мені подобається його стиль. Мені подобаються його незрозумілі африканські танці, які він виконує на своїх мітингах, і я сміюся з його, по суті, добродушних пародій на французького президента Еммануеля Макрона і Байдена.

Невже ви можете сказати, що через три роки після перебування на посаді президента його енергія вичерпалася?

Тому всім моїм високочолим друзям-антитрампівцям я кажу: заспокойтеся, друзі. Чим більше ви будете хвилюватися і тремтіти, тим рішучішими будуть його прихильники – і перемога Трампа буде продовжувати рухатися від можливості до ймовірності, а потім і до прибитої до стіни впевненості.

Нам усім потрібно подорослішати і звикнути до такої перспективи. Якщо він вчинить правильно і підтримає українців – а я вірю, що він це зробить – президентство Трампа може стати великою перемогою для світу.

Наші інтереси: 

Може, українці нарешті послухають хоча б свого улюбленця Боріса Джонсонюка, який, здається, добре розтлумачив, хто такий Трамп і чого його не треба боятися та ненавидіти.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Іван Андрійович.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Дай Боже.
Якщо Трамп не переможе, колективний байден доведе США до краху, а Україні настане кінець.

Коментарі

Зображення користувача Іван Андрійович.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Дай Боже.
Якщо Трамп не переможе, колективний байден доведе США до краху, а Україні настане кінець.

Зображення користувача Андрій Ясун.
5
Середнє: 5 (2 голосів)

"Може, українці нарешті послухають хоча б свого улюбленця Боріса Джонсонюка, який, здається, добре розтлумачив, хто такий Трамп і чого його не треба боятися та ненавидіти."
Боріс про Трампа добре розтлумачив. Але "з вереском літніх дам, які підстрибують на стільчику для піаніно..." він розтлумачив ще краще. По всій Європі несамовитий вереск. В Україні, як зазомбовані, на всіх каналах і блогах, навіть досить адекватних: "Трамп - це кінець"... Я все шукав епітетів для тих істериків, але Джонсон влучив у яблучко.

Si vis pacem, para bellum