Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Києві пройде етно-мюзік-фест «Віртуози фолку» – унікальний фольклорний фестиваль

Категорія:

19 листопада в Українському домі відкриється унікальний фольклорний фестиваль Київ-етно-мюзік-фест «Віртуози фолку», який може стати ще однією музичною візитівкою столиці.  Принаймні, таку мету мають його ініціатори - народна артистка України Олена Кулик та  Київський академічний ансамбль української музики «Дніпро». Про це йшлося на прес-конференції, присвяченій старту заключного етапу підготовки до фестивалю, яка відбулася в приміщенні Департаменту культури КМДА.

Фестиваль прагне об’єднати всіх, хто у своїй творчості звертається до скарбів української народної музики («автентиків», «академістів», представників сучасних музичних напрямків), створивши широкий майданчик для спілкування.

«Ми з ансамблем «Дніпро»  протягом ось уже скоро чверть століття у постійному творчому пошуку як донести до слухачів глибину і неповторність української народної музики. І, спілкуючись із колегами, які так само працюють в жанрі фолку і так само шукають щось нове, цікаве, ми давно загорілися бажанням зібратись на одному великому майданчику,  разом  і пограти, і обмінятись досвідом. І нарешті у нас з’явилася можливість зреалізувати цю мрію. Хочеться, щоб наш фестиваль, який ми назвали «Віртуози фолку», відкрив багато нових креативних, талановитих і неординарних імен. А люди відчули, що грати етно – це не тільки модно. Це ще і прекрасна можливість віднайти власну ідентичність в цьому такому бурхливому сьогоденні», - переконана генеральний директор фестивалю Олена Кулик.

Фестиваль відбуватиметься з 10 години ранку до 20-ї вечора і охоплюватиме різні майданчики. З самого ранку в фойє розгорнеться виставка майстрів народних інструментів, майстрів ужиткового мистецтва, проводитимуться майстер-класи. Організатори запрошують киян та гостей приходити цілими родинами і обіцяють, що тут буде цікаво і дітям, і дорослим.

«Ми бачимо наш фестиваль, як сімейний, коли родини можуть прийти сюди з дітками, розважитися з ними, долучитися до народних традицій і пізнати багато чого корисного», - зазначив арт-директор фестивалю Олесь Журавчак.

Паралельно з цим будуть працювати чотири майданчики, де відвідувачі зможуть ближче познайомитися із різними українськими народними інструментами: етно-духовими (сопілка, тилинка, окарина, дводенцівка та ін.), бандурою (від старосвітської бандури та кобзи Вересая до сучасної електробандури), цимбалами (від класичних до гуцульських) та троїстими музиками. Також у фойє буде працювати окрема сцена, на якій протягом дня виступатимуть різні колективи.

А увечері на головній сцені Українського дому відбудеться гала-концерт, у якому візьмуть участь Ніна Матвієнко, проект Jazz Kolo, Ілларія, Ірина Шинкарук, Кирило Стеценко, Олена Кулик та ансамбль «Дніпро», Олесь Журавчак, Роман Гриньків, гурти TaRuta та The Doox, учасник шоу «Україна має талант» Петро Сказків, Тоня Матвієнко, Руслана Лоцман та інші.

«Ми підготували кілька несподіванок, щоб показати, наскільки народна музика може бути сучасною і неординарною. Зокрема, ви почуєте проект Jazz Kolo, виступатиме  Георгій Матвіїв, який покаже на бандурі джазові обробки народних пісень, ще буде дуже цікавий дует Романа Гриньківа з Ніною Матвієнко. Усі секрети відкривати не буду – нехай залишиться інтрига», - зазначив Олесь Журавчак.

Весь Київ-етно-мюзік-фест «Віртуози фолку» транслюватиметься на великий екран. Паралельно буде організована пряма трансляція фестивалю на сторінці у Facebook та на українську діаспору.

Організатори фестивалю сподіваються, що фестиваль допоможе подолати штучне протистояння між представниками «автентичного» та «академічного» фолку, об’єднавши їх у пошуках шляхів подолання наслідків культивованої в радянські часи так званої «клубної культури», щоб відкрити людям справжню красу і глибину української народної музикии.

 «Ми хочемо зруйнувати стереотип у ставленні до української народної культури, як до шароварної. Ми хочемо віднайти молоді цікаві колективи і допомогти їм заявити про себе. Хочемо перезнайомити, а, можливо, і примирити представників різних напрямів народної музики – «автентиків», «академістів», «сучасних експериментаторів». Повірте, нам є чому повчитися один в одного. Ми хочемо показати розмаїття живої народної музики, якісну сцену, якісний живий звук, дати людям можливість торкнутися інструментів, спробувати заграти, відчути їх душею, поринути в море нашої культури. Колись було гасло «Живи в стилі «Еко», а ми хочемо, щоб після фестивалю з’явилося гасло «Живи в стилі «Етно», - зазначив виконавчий директор фестивалю Любомир Матейко.

Вхід на фестиваль – вільний.

Фестиваль відбудеться за підтримки Департаменту культури Київської міської державної адміністрації та за сприяння Національної всеукраїнської музичної спілки, Національної спілки кобзарів України, Товариства зв'язків з українцями за межами України  «Україна-Світ», Національної Ради жінок України.

Партнер Фестивалю – ДП «Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім».

The Doox - Вітер з поля

Наші інтереси: 

Фестивалі дають можливість долучитись до культурної спадщини і дізнатись багато нового. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи