Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 51
  • Переглядів: 54

Як Ізраїль зруйнував і принизив "Хезболлу" на довгі роки за 8 днів – Breaking Defense

Категорія:

Протягом останніх восьми днів Ізраїль розпочав проти «Хезболли», свого давнього заклятого ворога, розташованого в Лівані, надзвичайну кампанію, що складається з двох частин.

24092602.jpg

Дим здіймається з місця ізраїльського авіаудару в Марджаюні, поблизу лівансько-ізраїльського кордону, 23 вересня 2024 року. Фото: RABIH DAHER/AFP через Getty Images

У першій частині Ізраїль знищив тисячі своїх супротивників під час двох високоточних атак з мінімальними супутніми втратами, що стало, мабуть, найбільшим контрповстанським ударом в історії. Друга частина, що розгортається зараз, – це серія дуже успішних повітряних атак проти керівництва та об'єктів «Хезболли» – точних, але зі значними супутніми втратами, пише Breaking Defense.

Вражаюча здатність дістатися до серця «Хезболли» є перемогою ізраїльських спецслужб і серйозним ударом для «Хезболли» – не лише по їхніх операціях, але й по їхньому довгостроковому відчуттю безпеки та стабільності. Не лише безпосередній ефект від значного ослаблення сил противника, але й вторинні наслідки для лідерства, вербування, комунікацій, логістики та внутрішньої згуртованості завдаватимуть шкоди «Хезболлі» на довгі роки.

Бойова група не зникне – це ідеологія, а не організація, але ці атаки зменшать силу, майстерність і авторитет «Хезболли» серед її членів і населення регіону.

Коротко проаналізуємо перший етап: 17 вересня, в один і той же момент, вибухнули тисячі пейджерів, а через день вибухнули рації. Загалом, за офіційними даними, загинуло понад 30 осіб і 3300 отримали поранення, хоча реальна цифра може бути набагато вищою. Більшість поранених з часом одужають, але багато травм, таких як втрата руки або ока, спричинять інвалідність на все життя.

Попри загальну риторику про «невибіркові атаки» і трагічну загибель членів сімей бойовиків «Хезболли», цей напад був саме прицільним. Єдиними людьми, які носили пейджери та рації «Хезболли», були бойовики «Хезболли», яким вони були потрібні для їхньої зловмисної діяльності. Пристрої мали обмежене застосування – це не були телефони, які можна було б використовувати для особистих справ або розваг.

Таким чином, коли такий пристрій завдає шкоди послу Ірану в Лівані, це означає, що «Хезболла» дала йому такий пристрій, який він тримав при собі. Це не дивно, враховуючи, наскільки близькі Хезболла та Іран – посол зробив себе військовою мішенню.

Для того, щоб розглянути цю акцію в перспективі, за зовнішніми оцінками, за 11 місяців війни Ізраїль знищив від 6 000 до 8 000 бойовиків ХАМАСу. Для цього ізраїльтяни використали тисячі боєприпасів, в тому числі 2000-кілограмові бомби, щоб вибити повстанців Хамасу з їхніх укріплених позицій. Повстанці, за своєю природою, ховаються серед населення. Контрповстанцям доводиться їх вистежувати, часто використовуючи грубі методи та завдаючи великих страждань цивільному населенню.

Так, за оцінками міністерства охорони здоров'я ХАМАС, ця кампанія спричинила близько 40 тисяч загиблих і 92 400 поранених. За два дні в Лівані Ізраїль завдав Хезболлі приблизно вдвічі менше жертв, причому з дуже незначними супутніми втратами. Це – надзвичайна подія. Це – як мати чарівну паличку, яка атакує тільки ворога, а інших не чіпає. Важко пригадати будь-яку подібну акцію в історії боротьби з повстанцями, яка б демонструвала такий широкий розмах і точність

Друга фаза ізраїльської кампанії розгортається щодня, коли Ізраїль використовує свою військово-повітряну міць для атак на лідерів та інфраструктуру Хезболли. В результаті атаки 20 вересня загинуло кілька високопоставлених лідерів. 23 вересня Ізраїль атакував 1600 цілей, серед яких було керівництво, склади, заводи й персонал.

24 вересня Ізраїль завдав удару по самому Бейруту, який, за попередніми повідомленнями, був спрямований проти одного з лідерів «Хезболли». Здатність цих атак (а їх, ймовірно, буде більше) вражати лідерів і, судячи з відео в соціальних мережах, склади зі зброєю, свідчить про точність ізраїльської розвідки на місцях.

Ці атаки були «точними» в тому сенсі, що вони точно вражали справжні цілі. Однак вони не позбавлені супутньої шкоди, як це було здебільшого під час атак з використанням пейджерів/рацій. Ці повітряні атаки більше нагадують дії в Газі, які забрали життя як бойовиків, так і цивільних. Ліван заявляє про понад 500 жертв серед цивільного населення внаслідок атак 23 вересня, і ця цифра, на жаль, може зрости.

Довгострокові наслідки

Отже, якими будуть наслідки цієї кампанії? Прогнозування того, як розвиватимуться нинішні бойові дії, є дуже спекулятивним і залежатиме від того, що Ізраїль і «Хезболла» робитимуть далі. Але одне здається безсумнівним – вторинні і третинні наслідки терактів переслідуватимуть «Хезболлу» роками.

На організаційному рівні було завдано серйозного удару по керівництву. Хезболла втратила багато досвідчених і високопоставлених кадрів, і втратить ще більше. Завжди знайдуться заміни, амбітні і віддані підлеглі, які прийдуть на зміну вбитому керівнику, але їм не вистачатиме досвіду і авторитету попередників, принаймні на деякий час.

Крім того, настане етап організаційного «заїкання», коли організація буде пристосовуватися до нових лідерів. Це особливо актуально для недержавних груп, де легітимність пов'язана як з особистістю, так і з організаційною позицією.

Крім того, це удар по репутації «Хезболли». Ізраїль знищив її організацію та керівництво. У відповідь «Хезболла» випустила сотні ракет по Ізраїлю, але безрезультатно. Для організації, чия легітимність ґрунтувалася на ідеї, що вона може захистити свій народ і навіть утримати територію, це виглядає невдачею. Дійсно, Хезболла закликала ліванців тікати, тому що вона більше не може їх захищати.

Усе це разом узяте негативно позначиться на вербуванні. Щодня потенційні рекрути бачитимуть багато поранених бійців «Хезболли», деякі з яких ніколи не зможуть повністю одужати, і будуть ставити питання про компетентність угруповання і ризики участі в ньому.

Протягом десятиліть ізраїльтяни мали майже містичну репутацію здатності вражати ворогів несподівано і на відстані, і ця репутація зробила квантовий стрибок вперед.

На тактичному рівні комунікації Хезболли були порушені. Мало хто тепер захоче користуватися пристроями, які постачає Хезболла, зважаючи на продемонстрований ризик – вже зараз деякі авіакомпанії забороняють використання пейджерів і рацій під час польотів через побоювання подальшого саботажу. Хезболлі доведеться використовувати інші механізми: кур'єрів, мобільні телефони, стаціонарні телефони, електронну пошту або функції чату. Оскільки існує багато можливостей, Хезболла не втратить контроль над своїми військовими силами або політичною організацією. Однак, всі альтернативні засоби зв'язку мають свої недоліки.

Деякі механізми вразливі до злому – саме тому Хезболла використовувала пейджери та рації в першу чергу. Наприклад, мобільні телефони, як відомо, схильні до перехоплення через їхнє безперервне мовлення. Сполучені Штати відстежували багатьох бойовиків ІДІЛ через їхні мобільні телефони, але для цього навіть не потрібні ресурси національного уряду. Інтернет переповнений інформацією про те, як окремі особи можуть перехоплювати дзвінки. Телефонні дзвінки російських солдатів в Україні регулярно перехоплюють і повідомляють про них.

Інші методи є більш безпечними, але неефективними. Якщо за допомогою пейджерів можна проінформувати 10, 100 або 1000 військовослужбовців одним повідомленням, то стаціонарні телефони вимагають здійснення такої кількості індивідуальних дзвінків. Зазвичай це призводить до створення «телефонних дерев» для розподілу роботи. Мало того, що процес повільний, так ще й кожен дзвінок несе в собі можливість злому.

Кур'єри – тисячолітній засіб комунікації – безпечний, але повільний і помітний. Багато людей бачитимуть, як передаються повідомлення. Пам'ятаєте, схованку Усами бен Ладена знайшли завдяки відстеженню кур'єра.

Але непрямі ефекти йдуть ще далі. Хезболла не може бути впевнена, що інші пристрої не були зламані. Якщо ізраїльтяни зламали батареї пейджерів, то під підозрою опиняється кожна зброя в арсеналі «Хезболли», що живиться батарейкою. Це стосується тисячі ракет. Щоправда, малоймовірно, що ізраїльтяни змогли втрутитися в усі ці різні системи, але й початкові атаки виглядали малоймовірними. Хезболла не може ризикувати, і їй доведеться розібрати й перевірити практично все, що є в її арсеналі, на краю можливого конфлікту з Ізраїлем.

Нарешті, пошук цапів-відбувайлів і можливих зрадників неминучий – ба більше, він, швидше за все, вже почався. Хтось у логістиці «Хезболли» облажався. Для більшості логістів «Хезболли» це могло бути мимовільним результатом роботи в тіні, з використанням підставних компаній і підставних осіб. Але хтось у довгому ланцюгу постачання знав, що ці пейджери та рації були зброєю, а не засобами зв'язку. Хто ця людина і де вона була в ланцюгу постачання?

Атаки на керівництво другої фази також викличуть підозри у зраді. Як Ізраїль знайшов усі ці місця? Повітряне та електронне спостереження може пояснити певну розвідку, але, безсумнівно, була і наземна розвідка. Чи були зрадники всередині організації? Повстанські організації природно підозрюють внутрішню зраду. Допити будуть масовими, ймовірно, жорстокими та, можливо, супроводжуватимуться стратами. Організація може розпастися на частини.

Як багато хто зазначав, тактичний успіх не завжди призводить до стратегічного успіху. Напад Японії на США в 1941 році є класичним прикладом того, як адаптовані технології та інноваційні концепції призвели до блискучого тактичного успіху, але в кінцевому підсумку закінчилися стратегічною поразкою. Для Ізраїлю підрив мирних переговорів і можливість ескалації у велику війну може затьмарити тактичну цінність знищення навіть тисяч ворожих комбатантів. Час покаже.

З усім тим тактичний успіх поки що разючий та незаперечний – і він зашкодить здатності «Хезболли» діяти та визначати себе як конкурента Ізраїлю найвищого рівня.

Наші інтереси: 

Вчимося на прикладах війни Ізраїлю зі своїми ворогами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи