Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 208
  • Переглядів: 227

Захоплення влади Зеленським і його корумпованою "групою молюсків" погано для України. Це грає проти її сильних сторін – Politico

Категорія:

Дмитра Кулебу звільнили, бо він роздратував Єрмака, який хоче мати більше контролю над МЗС. Главу «Укренерго» Володимира Кудрицького звільнили, бо уряд (читай, Єрмак) хоче отримати повний контроль над оператором, пише американське видання Politico.

zelenskyy.jpg

Володимир Зеленський. Фото: BBC News Україна

Але все одно мільйони українців вірять, що «коней на переправі не змінюють», «не можна виборів під час війни» і «Єрмак та Зеленський не можуть узурпувати владу». Все як раз навпаки. Узурпатори та диктатори хочуть лише одного – щоб їх правління було вічним. Ми їх найняли на роботу і їх контракт вже давно закінчився. Наше право – змінити найманих менеджерів шляхом виборів, зауважує Марія Барабаш, голова правління громадської організації "Спротив".

Уявіть, якби у студентів не було заліків та іспитів під час навчання. Чи краще б вони вчились? Вибори – це іспит кожного політика, де йому ставить оцінку народ, який його обрав, зазначає вона у коментарі під дописом.

У статті Politico "Захоплення влади Зеленським погано для України" йдеться про те, що війна не допомогла вгамувати жагу президента до влади, і це грає проти сильних сторін України.

«Перестановка стільців» – так високопоставлений український урядовець схарактеризував перестановку в уряді минулого тижня, стверджуючи, що це найбільше оновлення з часу вторгнення Росії в Україну. Але насправді це зовсім не схоже на реконструкцію. Це просто перестановка акторів у п'єсі, що було представлено як щось більше, ніж вони є насправді, пише автор статті, посилаючись на українського топчиновника, який побажав залишитися анонімним, щоб говорити більш відверто.

Жодних нових облич з промисловості, громадянського суспільства чи академічних кіл – те, до чого вже давно закликають уряд, і це – проблема. Politico нагадує, що Зеленський з весни підігрівав очікування серйозних змін в уряді. Він і його помічники намагалися підняти занепалий дух на тлі зниження особистих рейтингів і втомленої нації, яка все більш відкрито ставить під сумнів його лідерство – звідси й драматичне транскордонне вторгнення в Курську область Росії минулого місяця.

«Курський рейд переслідував суто політичні цілі, а не військові, – заявив опозиційний депутат і критик Зеленського Микола Княжицький. – Звичайно, Курська операція підняла наш дух. Але у нас є багато проблем, якими ми нехтуємо – наприклад, відсутність будь-якої серйозної стратегії та допомоги для більш ніж 3 мільйонів переміщених осіб по всій Україні, – сказав він. – Якщо ми не зробимо щось більше, щоб допомогти їм, то ми просто будемо спостерігати, як все більше українців залишатимуть країну».

Микола Княжицький

Перестановки в уряді не зменшують давніх занепокоєнь щодо вкрай персоналізованого і, на думку деяких, авторитарного способу правління Зеленського, зокрема, його залежності від вузького кола довірених друзів і радників з Адміністрації Президента, що нагадують молюсків. Деякі з цих осіб, які мають владу і значною мірою нікому не підзвітні, не отримують заробітної плати, а деякі з них навіть були об'єктами розслідувань щодо хабарництва в минулому.

Відставка Кулеби, зокрема, розглядається як ще один приклад того, як оточення Зеленського викидає аутсайдерів, які готові ставити щось під сумнів і кидати виклик. Це відповідає попередньому звільненню командувача Збройних сил генерала Валерія Залужного, який конфліктував із Зеленським щодо стратегії війни та необхідності мобілізації більшої кількості людей для участі в бойових діях. Високий рейтинг Залужного також не сподобався пильній і ревнивій президентській адміністрації, йдеться у публікації.

І Кулебою, і Залужним захоплювалися західні посадовці, зазначає автор статті.   

Залужного вважали далекоглядним, адаптивним та ефективним командиром. «Інноваційна тактика Залужного, його децентралізація прийняття рішень на полі бою та гнучкий, небюрократичний підхід до співпраці з приватними донорами та волонтерами забезпечили технології та інновації, які забезпечили перші успіхи України», – пише аналітик Адріан Каратницький у своїй новій книзі “Україна на полі бою”.

Тим часом звільнення Кудрицького викликало рідкісну публічну критику з боку західних донорів. У листі до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля представники ЄС та міжнародних фінансових інституцій висловили свою тривогу і застерегли від підриву незалежності «Укренерго» від уряду. Донедавна мережу контролювала наглядова рада, непідконтрольна міністерству енергетики чи політикам, і зараз це під загрозою. Якщо структура управління буде змінена, це «може поставити під загрозу нашу колективну здатність підтримувати “Укренерго” та інші пріоритетні заходи життєво важливої енергетичної безпеки України», попереджають вони в листі. А посли G7 посилили це повідомлення, поширивши його у Твіттері.

У розмові з POLITICO Кудрицький сказав, що уряд давно хотів мати прямий контроль над «Укренерго», – ще до російського вторгнення: «Європейці підтримують ідею, що системними операторами та критично важливими стратегічними компаніями повинні керувати люди з відповідними спеціальними навичками та досвідом, і що ви не повинні дозволяти політикам приймати рішення щодо операцій або втручатися в них», – сказав він.

Він додав, що його звільнення не було особистим. «Йдеться про централізацію влади, і я можу сказати вам, що якби ми не працювали незалежно останні два роки, ми б не змогли зберегти систему».

У публікації згадується опитування, проведене минулого місяця, у якому більш ніж половина українців зараз вважають, що офіс Зеленського здійснює надмірний вплив на державні та правоохоронні органи, суди, антикорупційні органи, а також Парламент України.

Стійкість України можна пояснити гнучкістю та інноваційністю її народу і наполегливістю громадянського суспільства, які взяли на себе зобов'язання підтримати державу, коли та виявилася неспроможною, тому така концентрація влади заважає.

Наші інтереси: 

Американці вже відкрито критикують Зеленського за те, що він дозволив вхопити владу своїм "5-6 ефективним менеджерам".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Під молюсками "Політіко" має на увазі паразитів-прилипал.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Під молюсками "Політіко" має на увазі паразитів-прилипал.

Все, що робиться з власної волі, – добро!