Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

Засіб від дронів: Rheinmetall і MBDA оголосили спільну заяву про лазери на кораблях до 2030 року

Категорія:

Угода про співпрацю ґрунтується на кроках, зроблених обома сторонами у вересні 2023 року з метою створення «передумов» для розробки «першої лазерної зброї», включаючи зобов'язання здійснити «внутрішню підготовку» до етапу розробки нової платформи.

24092101.jpg

Фото: Rheinmetall

Німецька компанія Rheinmetall і європейська ракетна компанія MBDA оголосили про укладення угоди про співпрацю в галузі лазерної зброї з метою спільної розробки системи морського базування і виведення її на ринок «протягом наступних п'яти-шести років», пише Breaking Defense.

Компанія Rheinmetall представила графік і додала, що майбутнє рішення «відкриває нові можливості, зокрема, щодо захисту від безпілотників на кораблях».

Обидва партнери «переконані, що їхні взаємодоповнюючі навички в галузі технологій лазерної зброї дозволять їм успішно розробити військову лазерну систему озброєння», – заявили в Rheinmetall.

Угода про співпрацю ґрунтується на кроках, зроблених обома сторонами у вересні 2023 року з метою створення «передумов» для розробки «першої лазерної зброї», включаючи зобов'язання здійснити «внутрішню підготовку» до етапу розробки нової платформи.

Раніше компанії вже об'єднали зусилля для демонстрації на борту фрегата протиповітряної оборони F124 «Саксен» ВМС Німеччини, який здійснив понад 100 випробувальних пострілів.

На демонстрації були представлені «всі аспекти» «бойової ефективності», починаючи від «виявлення і відстеження... взаємодії датчиків, систем управління та ураження зброї, можливих правил ведення вогню» і закінчуючи ураженням цілі, повідомляє Rheinmetall.

Лазерна зброя вважається економічно ефективною альтернативою ракетам морського базування, які використовуються на збивання дешевих безпілотників, наприклад, високоенергетичний лазер DragonFire, що розробляється у Великій Британії, коштує 10 фунтів стерлінгів (13 доларів США) за постріл.

З огляду на те, що відбувається в Червоному морі протягом останнього року, де американські кораблі використовують дорогі снаряди, щоб збивати невеликі крилаті ракети або безпілотники, для цього є очевидне призначення.

Хоча перспективи лазерної зброї очевидні, вона, як правило, проходить довгі етапи досліджень і розробок, в основному через проблеми проектування, пов'язані зі стабільністю променя і підтримкою потужності, які є критично важливими для того, щоб залишатися на цілі та знищити її. Недарма в оборонних колах існує старий жарт, що «лазери – це зброя майбутнього, і так буде завжди».

Контрадмірал ВМС США Фред Пайл (Fred Pyle), директор Відділу надводних бойових дій, або N96, який відповідає за управління зусиллями служби з розробки озброєнь на основі лазерних технологій, заявив у січні, що ВМС США і промисловість повинні бути більш «інтелектуально чесними» один з одним щодо можливостей лазерних систем. Він також розкритикував «тенденцію до надмірних обіцянок і невиконання зобов'язань».

Проте зростає відчуття, що лазери стають реально корисними, особливо для протиракетної оборони. Наприклад, ізраїльська компанія Rafael, виробник наземної лазерної системи протиповітряної оборони класу Iron Beam потужністю 100 кВт, повідомила в березні виданню Breaking Defense, що нова система, як очікується, буде введена в експлуатацію «до кінця 2025 року».

Компанія стверджує, що вартість перехоплення «майже нульова» при використанні високоенергетичного рішення, яке також здатне знищити «широкий спектр загроз на відстані від сотень метрів до кількох кілометрів».

Наші інтереси: 

Розвиток збройної індустрії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи