Оксана Лутчин's picture
Оксана Лутчин
  • Visits: 11
  • Hits: 12

Обеззброїти чи роззброїти, або Дієслова з префіксом обез-

Дієслова з префіксом обез-, що відповідає російському обес-, увійшли в нашу лексику в радянську добу, витісняючи природні форми з префіксом зне-.

До того, як зауважує І. Фаріон, “Словарь української мови” за редакцією Б. Грінченка зафіксував лише вісім слів: обезвічити, обезглуздити, обезглуздіти, обезголовити, обеззубіти, обезлюдити, обезлюдіти, обезчестити. Сьогодні “Словник української мови” містить 130 слів із префіксом обез-.

Відомо, що українській мові властиві, як правило, короткі й легкі у вимові форми, тобто природними для неї є слова з префіксом зне-, в окремих випадках роз-.

Отож, вживаємо не обезбарвити, а знебарвити, обезболити – знеболити, обезводнити – зневоднити, обезволити – зневолити, обезглавити – знеглавити, обездолити – знедолити, обезжирити – знежирити, обездушити – знедушити, обеззаражувати – знезаражувати, обеззброїти – роззброїти, обеззвучити – знезвучити, обезземелити – знеземелити, обезкрилити – знекрилити, обезкровити – знекровити, обезлюдніти – знелюдніти, обезплодити – знеплодити, обезсилити – знесилити, обезславити – знеславити, обезчестити –знечестити.

Вибираємо слова прості і природні. У цьому випадку це лексеми з префіксами зне- й роз-.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Кращий коментар

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Дякую!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Comments

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Дякую!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

Теж дякую, Оксанко!

Наталка Артанія Кобза's picture
0
No votes yet

Велика користь і так само велике задоволення від Ваших текстів. Щиро дякую, пані Оксано!

Sapienti sat.