Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Битва за український титан. США планують його розробку і використання – Newsweek

Категорія:

Залежність Заходу від російського титану означає, що цей метал поки що уникає санкцій, запроваджених проти Москви США, ЄС та їхніми союзниками. Якщо Україна переможе, США та їхні союзники отримають можливість створити новий канал постачання титану.

23013001.png

Титан потрібен для цих видів озброєння

Західна підтримка України протягом останнього року нерозривно пов'язала США та їхніх союзників з Європейського Союзу і НАТО з долею Києва. Друге російське вторгнення в Україну, схоже, дало зворотний ефект, ще більше підштовхнувши Україну в обійми євроатлантичної спільноти та зміцнивши амбіції Києва щодо членства в ЄС і НАТО.

Так починає свою статтю на Newsweek Девід Бреннан (David Brennan). Але стаття насправді про титан – легкий, але міцний метал, який широко використовується у передових військових виробах, таких як винищувачі, гелікоптери, військові кораблі, танки, ракети дальнього радіуса дії та багато інших.

Якщо Україна переможе, США та їхні союзники отримають можливість створити новий канал постачання титану. Але якщо Росії вдасться захопити українські родовища і заводи, Москва посилить свій глобальний вплив на цей все більш стратегічний ресурс.

Зараз у США і країнах-союзниках зароджуються плани, спрямовані на виявлення, розробку і використання величезних запасів в Україні титану, що має вирішальне значення для розвитку найсучасніших військових технологій Заходу, які стануть основою майбутнього стримування Росії та Китаю.

Міністерство внутрішніх справ класифікувало титан як один з 35 мінеральних сировинних товарів, життєво важливих для економічної та національної безпеки США. США все ще імпортують понад 90% залізної руди, і не все – з дружніх країн. США більше не мають титанової губки у своєму Національному оборонному запасі, а останній вітчизняний виробник титанової губки закрився у 2020 році.

Україна є однією з семи країн, що виробляє титанову губку, основу для металевого титану. Китай і Росія – найвідоміші стратегічні конкуренти Америки – входять до цієї обраної групи.

За даними Геологічної служби США, минулого року Китай виробив понад 231 тисячу тонн титанової губки, що становить 57% світового виробництва. Далі йдуть Японія з 17% і Росія з 13%. Казахстан виробив майже 18 тисяч тонн, а Україна – понад 4 тисячі тонн.

Те, що Москва зробила зброєю енергетичні ресурси, викликало побоювання у Вашингтоні та інших столицях країн НАТО, що Кремль може одного дня також заморозити експорт титану, що поставить аерокосмічні та оборонні компанії у скрутне становище.

Залежність Заходу від російського титану означає, що цей метал поки що уникає санкційних кампаній, запроваджених проти Москви США, ЄС та їхніми союзниками.

Аерокосмічний гігант Boeing зберігає своє спільне підприємство з корпорацією "ВСМПО-АВИСМА", найбільшим у світі експортером титану, хоча й заморозив замовлення після вторгнення (в Україну). Інші, такі як європейська корпорація комерційних літаків Airbus, продовжують отримувати титан від ВСМПО.

Джерело, обізнане з оборонною промисловістю США, повідомило Newsweek, що титан "є ключовим вразливим місцем".

"Ми говоримо про нашу здатність виробляти більше літаків, ми говоримо про нашу здатність виробляти боєприпаси. Все це залежить від титану, і ми дозволили собі стати залежними від іноземних постачальників у цих питаннях. Росія раніше була одним з таких основних постачальників".

Експерти з питань національної безпеки та захисники України в Конгресі все частіше закликають політиків звернути увагу на схід. Тогорічний щорічний законопроект про витрати на оборону зобов'язав Державний департамент дослідити "можливість використання джерел титану з України як потенційної альтернативи китайським і російським джерелам".

"Україна має дійсно значні поклади рідкоземельних мінералів, і якщо ми правильно розіграємо наші карти, це може стати дійсно привабливою альтернативою російським і китайським джерелам, від яких зараз існує велика залежність", – сказав один зі співробітників Конгресу.

"Оскільки на Заході дедалі частіше точаться дебати про те, чому в наших інтересах продовжувати підтримувати Україну, я думаю, що це один з аргументів, який ви будете чути все частіше".

Президент Росії Володимир Путін і його союзники запропонували запаморочливий набір виправдань для триваючого вторгнення (в Україну). Захоплення української титанової губки не є однією з публічних цілей Кремля, але для Москви це було б вигідно.

За даними Геологічної служби США, Росія має відносно низький рівень запасів титанових мінералів, і у 2021 році Україна фактично була її основним джерелом імпорту титану.

Більшість бойових дій зосереджена на сході та півдні України, де знаходяться багатства надр на трильйони доларів. У перші місяці вторгнення російські війська захопили щонайменше два родовища титанової руди.

Ще до лютневого нападу Москва намагалася отримати життєво важливі титанові ресурси через свою корумповану мережу олігархів, чиновників і спецслужб в Україні.

Олігарх Дмитро Фірташ, який зараз живе у вигнанні в Австрії, був змушений у 2021 році продати свою 49-відсоткову частку в Запорізькому титано-магнієвому комбінаті – єдиному в Європі заводі з виробництва титанової губки – через звинувачення у продажу титану в Росію для військових потреб. У січні 2022 року Фірташ продав кримський титановий завод російській компанії "Титан".

Андрій Бродський, генеральний директор української компанії "Велта", що виробляє титан, розповів Newsweek, що цей метал є життєво важливим для постійних атак Росії.

"У ракетах, які майже щодня летять в Україну, дуже високий вміст титану", – пояснив він. За його словами, Москва може зіткнутися зі "значним дефіцитом сучасної високоточної зброї", якщо не зможе забезпечити нові поставки титану.

Отримання доступу до українського титану допоможе США в їх жевріючому конфлікті з Китаєм, який, як очікують політики, буде домінувати у 21 столітті.

Титан необхідний для створення зброї, яка допоможе стримувати Пекін. "Я думаю, що китайці, на жаль, дуже добре розуміють оборонно-промислову базу США і її вразливі місця", – сказав він.

За словами співробітника Конгресу, адвокаційні зусилля набирають обертів у Вашингтоні, і він бачить, як у розмовах з законодавцями "загоряється лампочка". "Це, безумовно, ніша, і вона, безумовно, не отримує такої ж уваги, як нагальні військові потреби України, але це те, на чому ми маємо намір зосередитися".

Пряме залучення Білого дому може знадобитися для того, щоб змастити колеса, сказало джерело в оборонній промисловості. "Ніщо так не зосереджує увагу, як криза, і я думаю, що саме так люблять робити США".

"Розмови, які відбуваються на низькому рівні, іноді займають досить багато часу, щоб відфільтрувати свій шлях на вищі рівні, і я думаю, що саме це відбувається тут... Я думаю, що люди, які відповідають за такі речі, як Закон про оборонне виробництво, знають, що їм потрібно з'ясувати, що робити з титаном".

На Україну чекає жахлива робота з відновлення країни та залучення західних інвесторів, оскільки вона прагне увійти в євроатлантичне співтовариство. Орієнтовні витрати на реконструкцію досягають 1 трильйона доларів – таку цифру назвав сам Президент України Володимир Зеленський.

Київ сподівається, що його титанова галузь стане однією з плацдармів для залучення іноземних грошей і політичного захисту, який з ними пов'язаний.

"Сьогодні у нас є титан і є літій, і обидва вони мають великий попит, і вони будуть ще більш жадані в майбутньому", – сказав Олег Устенко, економічний радник Зеленського, в інтерв'ю журналу Newsweek. – "Наскільки я розумію, більшість цих родовищ навіть не використовуються. Можливості для бізнесу в цьому секторі дійсно величезні".

"Це важливо з точки зору підвищення стабільності у світовій системі глобального постачання цих продуктів. Ми бачимо свою роль не тільки в рамках ЄС, але й з точки зору світового постачання. Я вважаю, що це дійсно важлива роль, яку може відігравати Україна. Але знову ж таки, для цього нам потрібно переконатися, що ми перебуваємо у післявоєнних умовах".

Стівен Бланк, старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики та колишній професор російських досліджень у Військовому коледжі армії США, сказав Newsweek, що Україна може постачати значні обсяги титану на Захід вже через декілька місяців після закінчення війни, коли б це не сталося.

"Вони повинні перебудувати всю країну зверху донизу, що насправді є чудовою можливістю для інвесторів, якщо подумати", – додав Бланк. За його словами, для розкриття цього потенціалу необхідна підтримка урядів у Києві та Вашингтоні.

"Держава відіграватиме велику роль... вам знадобляться сигнали від урядів про те, в що можна інвестувати". Якщо Київ підтримає, "тоді ви побачите величезний ривок вперед", – додав Бланк.

Постраждала від війни та спустошена роками корупції титанова промисловість України відчайдушно потребує інвестицій. Бродський сказав, що "Велта" є однією з фірм, які шукають "стратегічних партнерів" для будівництва нових заводів – в Україні або за кордоном.

"Велта" вже працює над створенням нових потужностей у Чеській Республіці, щоб продемонструвати, що може виробляти металевий порошок титану з меншими витратами та значно меншим впливом на навколишнє середовище.

Бродський сказав, що існує "великий інтерес" серед іноземних інвесторів, і компанія сподівається, що чеський завод буде запущений до осені та доведе, що порошок "Велта" може використовуватися для пресування, штампування або 3D-друку аерокосмічних деталей.

За його словами, подібні об'єкти можуть бути побудовані в США. "Для всіх очевидно, що США повинні бути впевнені у своїх поставках титану і повинні мати щось всередині країни. Це може бути навіть і Україна, і США, причому Україна може надати технологію".

"Це, безумовно, потребує певних інвестицій і серйозної уваги з нашого боку, – сказав співробітник Конгресу. – "Але в довгостроковій перспективі це буде того варте, якщо ми зможемо створити стійке постачання з такої дружньої країни, як Україна".

Наші інтереси: 

Інші сторони війни, про які мало розповідають. Окрім титану, іншими надважливими ресурсами України є літій та уран.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Війни ведуться за ради вигоди і преференцій у чомусь. Таке відчуття, що український народ не існує і ніхто його запитувати не збирається. Просте запитання: а чи не пора, крім лайків і філософії, щось реальне зробити в тому юридичному просторі де всі хто зазіхає на нашу волю і ресурси опинилися поза Законом.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Війни ведуться за ради вигоди і преференцій у чомусь. Таке відчуття, що український народ не існує і ніхто його запитувати не збирається. Просте запитання: а чи не пора, крім лайків і філософії, щось реальне зробити в тому юридичному просторі де всі хто зазіхає на нашу волю і ресурси опинилися поза Законом.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Це наші інтелектуали (https://www.ar25.org/article/ukrayinski-intelektualy-22.html) мають писати статті в провідних виданнях. І ми маємо формувати світовий порядок денний.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Дякую, Світ Зелений! Отримав справжнє задоволення від лекції. Я притримуюсь погляду, що не важливо, що ти знаєш а важливо, що ти вмієш. Лекція частково дає відповідь -як.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.