Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ChatGPT як прихований інструмент лівої пропаганди та дезінформації – дослідження

У 14 з 15 тестів ChatGPT показав лівий ухил у своїх відповідях. Системи штучного інтелекту мусять бути нейтральними стосовно етичних та політичних питань, у яких не може бути емпіричного підтвердження.

Я вже трохи писав про політичні упередження ChatGPT і припускав, що дослідження з цієї теми будуть з'являтися швидко. Саме так і відбувається, пише Kulturkampf.

У дослідженні Давида Розадо з Нової Зеландії розглядаються відповіді ChatGPT у тестах на політичну орієнтацію. Згідно з результатами, у 14 з 15 тестів ChatGPT виявив лівий ухил у своїх відповідях.

Дослідник відзначає, що коли ChatGPT прямо запитують про його політичні упередження, він стверджує, що не має політичної точки зору і лише прагне подавати нейтральну та фактичну інформацію.

На думку науковця, системи штучного інтелекту мусять бути нейтральними стосовно етичних та політичних питань, у яких не може бути емпіричного підтвердження. Він доходить висновку, що ситуація з системами ШІ викликає занепокоєння, оскільки широке поширення та використання упереджених моделей ШІ може формувати людське сприйняття реальності і, таким чином, бути формою соціального контролю.

Серед причин, які можуть викликати подібну поведінку, Давид Розадо виділяє можливу упередженість корпусу текстів, на якому тренували ШІ. Він зазначає, що чимало впливових інститутів західного суспільства, наприклад, мейнстримні ЗМІ, університети та соціальні мережі, мають лівий ухил. Тому модель, навчена на таких прикладах, може демонструвати упередження, властиві людям з цих сфер.

Ці результати підтверджуються й іншим дослідженням, яке провела команда дослідників з Великобританії та Бразилії. Результати їхньої роботи вказують, що ChatGPT у стандартному режимі видає відповіді, ближчі до демократів у США, лейбористів у Британії та прихильників Лули (лівого політика) у Бразилії, аніж до їхніх правих опонентів.

Отже, подібні дослідження демонструють не лише позитивну, але й негативну сторону ШІ. У випадку його масового застосування він може стати ідеальним засобом пропаганди та дезінформації, оскільки створює ілюзію нейтральності. І це – без урахування тієї небезпеки, яку подібні технології можуть становити в руках авторитарних урядів світу, які, безумовно, були б раді отримати такий інструмент для своїх цілей.

Наші інтереси: 

Цікавий поворот! Знати усі переваги та недоліки штучного інтелекту, зокрема, популярного нині ChatGPT.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Щоб там не говорили, ШІ - це свого роду велика програма, яка все ж знаходиться під контролем людей. Тому в неї можна вносити зміни, при бажанні.

Радіймо життю граючи!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Щоб там не говорили, ШІ - це свого роду велика програма, яка все ж знаходиться під контролем людей. Тому в неї можна вносити зміни, при бажанні.

Радіймо життю граючи!