Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 6

Гроші отримали, а зброю не надали. У Міноборони – астрономічна дебіторська заборгованість

Категорія:

Дебіторська заборгованість Міноборони – це кошти, що були сплачені за товари, які не були поставлені постачальниками. Вона зросла до 36 мільярдів гривень. Починаючи з січня цього року Міністерство почало судитись з постачальниками. Загальна сума позовів за простроченими контрактами – 8,9 мільярда гривень.

23082103.jpg

Українські 120-мм осколково-фугасні міни ОФ-843Б. Фото: Ukraine Weapons Tracker

"Українська правда" знайшла дані про позови до державних компаній "Укрспецекспорт", його дочірньої спеціалізованої зовнішньоторговельної фірми "Прогрес" та теж державного "Спецтехноекспорту". А також позов до створеної задля приведення закупівель до натовських стандартів ДП "Агенція оборонних закупівель", яка в результаті виявилась боржником перед МО та відповідачем перед ним у суді, пише у своїй статті на OBOZREVATEL Павло Капко.

Трохи пізніше журналісти УП також опублікували інформацію про ще одну компанію-боржника. Виявилось, що нікому не відома приватна компанія "Львівський арсенал" отримала від Міноборони не лише контракт на 1,4 мільярда гривень на поставку великої партії мінометних пострілів 120 мм і 82 мм, але і передплату у майже 100%.

В результаті компанія прострочила контракт і не передала ЗСУ жодної міни. Як виявилось, у компанії навіть не було експортної ліцензії від країни, де знаходились боєприпаси.

На жаль, історія про "Львівський арсенал" – не найбільш шокуюча.

19 квітня 2023 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Міністерства оборони до державної компанії "Укрспецекспорт" про стягнення 27 086 063,15 грн.

Відповідно до судової ухвали, компанія "Укрспецекспорт" мала поставити для Міноборони зброю на загальну суму 58.723.341,40 грн. Міністерство наразі оскаржує непоставку у кількості 3500 штук мін з Судану за ціною 550 доларів за штуку.

Для виконання умов контракту у червні минулого року компанія отримала 97% передплати, тобто 57.755.000,00 грн. Наскільки відомо автору, геть не всі імпортери отримують 97% передплати, як це сталось у випадку "Львівського арсеналу" та "Укрспецекспорту". Головною умовою такої передплати є дуже швидка поставка.

Поставка мала бути здійснена не пізніше 15 червня 2022, але відповідачем було поставлено продукцію лише частково, а саме у сумі 36.322.497,20 грн.

Значно цікавіші деталі є у звіті Держаудитслужби.

Там вказано, що через включення ДК "Укрспецекспорт" до калькуляції визначення ціни виробів прибутку та його погодження Міноборони договірна вартість товарів за контрактом № 403/1/22/146 завищена на загальну суму 1688254,33 гривень. Це – ті самі 3% "агентських" від вартості зовнішньоекономічного контракту, за які зараз іде суперечка між МО і Держаудитслужбою.

Але це не найгірше – в аудиті проаналізовано звірки копій митних декларацій (Львівська митниця) на ввезення на територію України 120 мм мінометні міни ММУ03 у кількості 3500 штук.

"Укспецекспорт" фактично просить визнати міни (1330 штук), отримані в якості міжнародної технічної допомоги, їх поставкою по контракту. Бо це військова частина начебто їх помилково неправильно взяла на облік. Але військова частина, проаналізувавши всі документи, відмовилась це робити.

Тобто компанія так і лишилась винна Міноборони поставку 1330 мін.

Ще 30 вересня 2022 року розслідуванням вказаної справи займається ДБР. Можливо, скоро ми побачимо результати розслідування по державній компанії, особливо, зважаючи на те, що 27 липня 2022 міністр Олексій Резніков звільнив керівника "Укрспецекспорту" Вадима Ноздрю та Спецтехноекспорту Євгена Ларіна.

Наш коментар: міністр оборони України Олексій Резніков просто звільнив керівника "Укрспецекспорту" та Спецтехноекспорту! Так само вони просто звільнили скандального директора Укроборонпрому Гусєва! Завдавати державі збитків (фактично, красти) під час війни, а за це – їх просто звільняють! Можливо, Резніков має свою частку в цих оборудках, бо ж як можна все це пояснити?

Наші інтереси: 

Продовжуємо аналізувати провали Міноборони, щоб зрозуміти, що це відомство не виконує своїх функцій, витрачає державні кошти неефективно і гальмує процес поставок необхідного для Армії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи