Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 60
  • Переглядів: 63

Ізраїльський стартап розробляє фотонні процесори, які в 1000 разів швидші за Nvidia

Категорія:

Процесори DeepLight ізраїльського стартапу CogniFiber обіцяють революційний прогрес в обробці даних, особливо – для центрів обробки даних і суперкомп'ютерів. Зараз суперкомп'ютери покладаються на традиційні процесори, в тому числі від Nvidia. Однак зростаючий попит на обчислювальну потужність, зумовлений розвитком додатків штучного інтелекту, вимагає нових рішень.

24071201.jpg

Засновники CogniFiber. Фото – Луїза Соломон

Програми штучного інтелекту (ШІ) вимагають високоефективних процесорів, що призводить до зростання енергоспоживання. На цьому тлі розробки CogniFiber є дуже перспективними. Компанія створює процесори, які використовують фотонні зв'язки замість електричних, зменшуючи споживання енергії та підвищуючи продуктивність, пише The News of Israel.

Це нейроморфні процесори, які відрізняються від традиційної архітектури фон Неймана, де пам'ять і процесор розділені, що зумовлює необхідність обміну даними між ними. Швидкість обміну даними діє як "вузьке місце", що обмежує обчислювальну ефективність.

CogniFiber розробляє нейроморфний процесор без цього "вузького місця", оскільки і пам'ять, і обчислення відбуваються на одному чіпі. За даними Calcalist, остання версія процесора DeepLight в 1000 разів перевершує новітні процесори Nvidia за швидкістю обробки даних і в 100 разів знижує споживання енергії в порівнянні з процесорами Nvidia.

Інвестори продемонстрували сильну підтримку CogniFiber, і компанія залучила 5 мільйонів доларів в останньому раунді фінансування, довівши загальну суму
інвестицій до $14 мільйонів, включаючи фінансування від Ізраїльського інноваційного Authority.

Компанія планує завершити розробку першої повноцінної версії фотонного процесора до 2027 року і має на меті побудувати на його основі фотонний
суперкомп'ютер, що ознаменує значний стрибок мікропроцесорної індустрії.

CogniFiber була заснована у 2018 році доктором Еялем Коеном, інженером з апаратного забезпечення та алгоритмів (раніше працював у компаніях Mellanox, Saifun та Oren Semiconductor), який також має ступінь доктора філософії з дослідження мозку в Інституті Вейцмана, та професором Зеєвом Залевським, всесвітньо відомим дослідником оптики, серійним підприємцем і нинішнім деканом інженерного факультету Бар-Іланського університету, інформує calcalist.

Наші інтереси: 

Стежимо за технологічними новаціями.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Гермес Гіперборійський і Гомо триплекс

Засновник Гіперборії вічно юний Купало – Аполлон – Гермес – Ной: реконструкція міфу про перенародження світу

Найголовнішою технологією нашого світу є технологія керованої молодості, або ж «вічного життя». Згідно з творами античних авторів, ця технологія була доступна народу гіперборіїв, який пережив Великий...

Останні записи