Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Китай і Росія втручатимуться в Північно-корейську кризу. І це погана новина для США

Американський президент Дональд Трамп незадовго до зустрічі G20 в Гамбурзі зіткнувся з вимогою Росії і Китаю припинити військові навчання з Південною Кореєю, якщо Північна Корея погодиться припинити розробку ракет дальнього радіусу дії і ядерної зброї, і почати мирні переговори. Китай і Росія чинитимуть подвійний тиск: на Північну Корею і США.

17071002.jpg

Nordkorea leder ved en anden missiltest i maj. Foto: KCNA

Щоб північні корейці перестали проводити ракетні і ядерні випробування, США мають стримати свою військову загрозу, пише Kristian Mouritzen у данській газеті "Berlingske".

Неможливо передбачити, як Трамп відреагує на цю заяву після того, як він місяцями намагався переконати китайського президента Сі Цзіньпіна, щоб Китай вплинув на Північну Корею і змусив комуністичний режим припинити запуски ракет і випробування ядерної зброї.

Безрезультатно. Північна Корея продовжує проводити випробування ракет, на кшталт тієї, що впала в економічній морській зоні Японії.

Нові вимоги надійшли в більш чіткій заяві від посла Китаю в ООН Лю Цзеі (Liu Jieyi), який сказав: щоб криза з Північною Кореєю не наростала, саме час почати зовсім інші маневри - а саме поступове скорочення присутності американської військової техніки і службовців на Корейському півострові в обмін на припинення північнокорейських випробувань ядерної зброї і ракет. Після цього можна буде почати регулярні мирні переговори між Південною та Північною Кореєю.

Однак нема жодних ознак того, що Північна Корея зацікавлена в переговорах. Тому також сумнівно, що США погодяться скасувати навчання з Південною Кореєю і відкликати свої комплекси протиракетної оборони THAAD. Ці системи ПРО в змозі відбити північнокорейські ракети.

Звичайно, на Північну Корею ООН наклало великі санкції, які також підтримав Китай. Але, за словами американських дипломатів, ці санкції - діряві, як решето, а це значить, що Китай в певній мірі все ще має можливість торгувати з Північною Кореєю і тим самим вливати в країну гроші, які можуть піти на розвиток військових програм Кім Чен Ина. 

Зараз криза настільки загострилася, що навіть йдуть розмови з приводу військового вирішення питання з Північною Кореєю. Але такий розвиток подій може бути вкрай небезпечним. Північна Корея має військову міць, включаючи ракети і артилерію значної ударної сили. Південнокорейська столиця Сеул знаходиться в межах досяжності північнокорейської артилерії, і навіть одна спрямована військова акція США може коштувати життя тисячам південних корейців.

Та ракета, що була запущена днями, виконала довший шлях і довше протрималася в повітрі, ніж попередні. Вона без проблем може вразити всю Аляску, кажуть американські дипломати, і якщо північним корейцям найближчим часом вдасться помістити в цю ракету атомний заряд, Північна Корея де-факто стане атомною державою - неприйнятною загрозою, як вважають США.

Але рішень не так багато. Ентоні Руджьеру (Anthony Ruggiero), один з провідних фахівців США з дипломатичних і військових рішень у Фонді захисту демократії, сказав газеті Washington Post, що США втратили шанс щось зробити в останні два роки.
 
«Це сталося в результаті поєднання невдалих переговорів з часом, витраченим на "стратегічне терпіння", яке не принесло плодів», - сказав він.
 
Вираз «стратегічне терпіння» відсилає нас до попередника Трампа - в той час, коли в Білому домі сидів Барак Обама. Його лінія політики безпеки і зовнішньої політики отримала назву «ери стратегічного терпіння», причому в це вкладається негативний сенс.

 

Наші інтереси: 

Конфронтація між РФ-КНР та США наростає. Україна як союзник США в Європі і спільний друг проти Росії набуває більшої цінності і значущості для США. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Радіймо, арії!

Сайт медичного центру «Живе Слово» Олександра Філатовича має нову адресу filatovich.org.ua

Медичний центр Живе Слово продовжує свою працю! Всім шанувальникам інформотерапії Живим Словом щиро зичимо міцного здоров'я і радості!

Останні записи