Зображення користувача Богдан ДуБ.
Богдан ДуБ
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Львівський віртуоз

Категорія:

Крізь покривало темряви, пробивається глибока українська душа: бажання опанувати стихіями, багата мелодичність і нескінченно оптимістичний погляд на життя. До речі, Олександр для свого рекорду вибрав музику з кінофільму "Реквієм по мрії". Повідомлення? Ми перехворіли електрикою і басами, і зараз повертаємся до природних існструментів і інтелектуальних мотивів.

Олександр Божик підкорив «Чотири стихії» та чотири скрипки!

На своєму сольному концерті «Чотири стихії» у рідному місті Львові на сцені Національного театру ім. М. Заньковецької скрипаль-віртуоз встановив світовий рекорд. Олександр Божик приборкав чотири інструменти одночасно. Чотири скрипки, два смичка та мелодія із кінофільму «Реквієм за мрією», а також непересічний талант, майстерність та фантазія – з таких компонентів музикант, суперфіналіст шоу «Україна має талант!» приготував унікальний номер, який у суботу, 8 грудня, потрапив до Книги рекордів України та претендує на місце у світовій Книзі рекордів Гіннеса.

Засвідчити рекорд офіційно до Львова приїхала представник Національного проекту «Книга рекордів України» Ганна Крисюк. Забезпечивши дотримання усіх протокольних умов, вона разом із сотнями людей у залі стала свідком унікальної гри Олександра. 29 секунд він, тримаючи в одній руці два смички, грав одночасно на чотирьох скрипках. Такого до нього не робив жоден музикант у світі! Весь зал, затамувавши подих, дивився на сцену, де Олександр Божик скрипка за скрипкою поповнював свій музичний арсенал. Виконуючи попурі із пісень до кінофільмів, скрипаль грав спершу на одній скрипці, тоді на двох, трьох… І, врешті, у його руках опинилися чотири скрипки, зі струн яких полилася трагічна, прониклива і мелодійна композиція. Публіка боялася поворухнутися ті півхвилини, доки скрипаль встановлював рекорд, а потім вибухнула оваціями, адже подібного номеру до неї не бачив ніхто у світі! Представник Книги рекордів України вручила Олександру сертифікат про встановлення рекорду, а він у свою чергу вручив його своїм батькам. «Присвячую рекорд публіці, а дарую його своїм батькам, адже завдяки їм я став музикантом», – зазначив зі сцени скрипаль.

Олександр Божик два місяці готувався до встановлення цього рекорду. «Найважче було придумати, як втримати чотири інструменти одночасно, – зізнається він. – Тут у нагоді стали і мої довгі руки, і сильна шия, і поради батька, який – не музикант і зумів подивитися на мою «проблему збоку». Ще одна складність – грати, тримаючи однієї рукою два смичка. Це – надзвичайно боляче фізично. Принципово для мене було і те, щоб від кількості інструментів у мене в руках не постраждала якість гри. Адже я не хочу жертвувати музикою на користь видовища, а прагну поєднувати їх у одне ціле. Та мені все вдалося! Я зумів підкорити чотири свої стихії – чотири скрипки».  «Це – унікальний рекорд, – говорить представниця проекту «Книга рекордів України» Ганна Крисюк. – До останнього не могла повірити, що заграти на чотирьох скрипках -  реально. Коли ж побачила цю гру на сцені, була вражена. Олександр – справжній талант, феномен, гордість України. Ініціюватимемо звернення до представників Книги рекордів Гіннеса, щоб засвідчити унікальне досягнення Олександра Божика не лише на українському, а й на світовому рівні. Він – дивовижний музикант не лише у контексті рекорду, а й того, що він робить на сцені. Те, як він осучаснює класику, – це щось.  Завдяки йому полюбила і скрипку, і мелодії Баха». 

Зрештою, встановлення рекорду це був феєричний, але не єдиний вражаючий номер у концерті Олександра. Музикант, шоумен, композитор продемонстрував у «Чотирьох стихіях» чотири грані звучання скрипки. Зі сцени її мелодії линули то як вода – ніжно і мелодійно, то палахкотіли своїм драйвом, мов вогонь, коли справа доходила до класики у рок-обробці. Коли ж класика залишалася класикою, на сцену виходила «земна» скрипка, а коли мова заходила про фольк, з’являлася повітряна стихія. Божик, заручившись підтримкою струнного оркестру «Бравіссімо», рок-гурту «Божик Бенд», виняткової співачки Оксани Мухи та дружини і піаністки Юлії Божик, демонстрував наскільки цікавою та різноплановою може бути скрипка, який діапазон емоцій охоплює її звучання. «Угорський танок» Брамса, грецьке «Сіртакі» Мікоса Теодоракіса, проникливий скрипково-фортепіанний дует Song from a secret garden, норвезька казка.

«В печері гірського короля», пристрасне аргентинське «Лібертанго», «Мелодія» Мирослава Скорика… Олександр Божик та команда музичний профі на сцені творили дивовижне дійство. Потішив публіку Олександр і низкою авторських композицій («Танок життя», «Казка»…), які своєю глибиною почуттів, проникливістю, енергетикою достукалися у кожне слухацьке серце. Презентував скрипаль і мелодію до кінофільму «Пірати Карибського моря» та музику до мюзиклу «Скрипаль на даху». А разом із дивовижною виконавицею Оксаною Мухою він додав концерту фольгового підґрунтя. «Ой верше, мій верше», «Ой, мамо, люблю Гриця», «Коломийка», написана Олександром… Класика, гуцульські мотиви, рок, драйв, лірика, фольк… Чого тільки не було у «Чотирьох стихіях»! А ще видовищні номери, дуель гітари та скрипки, шести струн та чотирьох, у якій перемогла дружба, бурхливі емоції і пристрасті… Усе це поєдналося в єдиний органічний концерт, що захоплював у свій вир і не відпускав до свого завершення.

Музика з фільмів набуває все більшої популярності. І це не дивно, адже до її замовлення, мети і самого написання відносяться значно серйозніше і "академічніше". Вона вже стала "новітньою класикою". Ми перехворіли електрикою і басами, і зараз повертаємся до природних існструментів і інтелектуальних мотивів.

 

А ось його авторська робота:

Почути ще більше сучасної музики (+з відео).

Наші інтереси: 

музика

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

 Фантастична музика! Дякую.

Все-таки, "Танко життя" чи "Танго...

Творімо разом мову Сенсар!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

 Фантастична музика! Дякую.

Все-таки, "Танко життя" чи "Танго...

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Танок.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Дякую за цікавий матеріал! І за чудову музику!

Зображення користувача Юрко Гірський.
0
Ще не підтримано

прекрасна музика!

дуже подобається поєднання рок-музики з симфонічним оркестром!

такі живі виступи - просто бомба!

Накреслю свастику на хаті, і буду спати вже спокійно...

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це справді музика Золотої ери! Вона цікава і для дорослих, і для підлітків. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Чудова робота!!! Кажу це, по-перше, як простий слухач, а вже, по-друге, як скрипаль-професіонал. Бо коли простий слухач слухає з відкритим писком, то це - справді професійна робота. Можна було би придертися з професійної точки зору до трюку з кількома скрипками, але зовнішній ефект занадто колосальний, то в такому випадку краще промовчати...

Si vis pacem, para bellum