Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 100
  • Переглядів: 111

Мистецтво війни, що еволюціонує: як безпілотники та штучний інтелект переосмислюють військову тактику

Категорія:

Безпілотники не тільки зробили сучасну війну більш небезпечною для солдатів на землі, але й повністю змінили функціонування військових підрозділів на передовій.

Мистецтво маневру фактично відмирає. Тактична несподіванка тепер практично усунена завдяки цьому надзвичайному поширенню дешевих квадрокоптерів, будь-яка спроба таємно накопичити живу силу та техніку для атаки одразу стає видимою супротивнику.

Зі зграями безпілотників вже неможливо боротися «банками з огірками», що вже стало мемом, або примітивними фізичними засобами, як-то накидання сіток на пропелери. Зараз з ними борються за допомогою засобів радіоелектронної боротьби. Тобто генеруванням потужним поміх, або глушіння частот, на яких здійснюється радіозв’язок БПЛА з оператором.

Тому зараз вже йде змагання між Україною та Росією, хто першим впровадить на безпілотниках системи штучного інтелекту, щоб дрон міг автономно, без зв’язку з оператором доходити до району цілі, вибирати ціль і здійснювати бойову задачу.

Питання не в тому, станеться це чи ні – питання в тому, хто це впровадить раніше і більш досконало.

Взагалі сучасна війна потребує й нових методів.

Цікаво, що ще у 2002 році в Москві було видано книгу генерал-майора Володимира Сліпченка «Войны шестого поколения». В тій книзі немає поняття БПЛА, проте там чітко передбачений напрямок в якому буде розвиватися військове мистецтво.

За його кваліфікацією четверте покоління війн – це контактна війна із застосуванням озброєння, розробленого у ХХ столітті. П’яте покоління – це ядерна війна, яку він вважає майже неможливою (це він детально розбирає у своїй книзі).

А от війна шостого покоління – це безконтактна війна із використанням високоточної та інформаційної зброї.

Якщо метою війни четвертого покоління є знищення збройних сил ворога, підрив його економіки та зміна політичного устрою, то метою війни шостого покоління є розгром економічного потенціалу супротивника, що робить його неспроможним вести будь-яку війну. І нищиться цей потенціал далекодіючим високоточним озброєнням.

При тому він прямо називає пріоритетні цілі для ударів – це насамперед енергетична галузь, в якій «законсервовані» великі енергії, і удар невеликого заряду по нафтопереробному заводу вивільняє ці великі енергії й нищить економічний потенціал супротивника.

На його думку, провідні країни будуть вести війни шостого покоління, а от відсталі країни, які «застрягли» у ХХ столітті – будуть вести війни четвертого покоління. При тому можливі ситуації, коли країна починає війну четвертого покоління, проте за деякий час паралельно з нею починається війна шостого покоління. Така собі асиметрична відповідь на агресію.

Коли українські БПЛА почали масово завдавати високоточні удари по російських НПЗ – це і є перехід України до війни шостого покоління. І це раптом побачили наші союзники й наші вороги.

 

Наші інтереси: 

Україна втілює елементи війни шостого покоління.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи