Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 40
  • Переглядів: 42

Норвегія виділила понад 150 млн доларів на ініціативу Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України

Категорія:

Спецтема:

"Україна має гостру потребу у великій кількості артилерійських боєприпасів для протидії російській агресії. Норвегія підтримує Україну артилерійськими боєприпасами як з власних запасів, так і безпосередньо від промисловості. Сьогодні ми вирішили виділити до 1,6 мільярда норвезьких крон на ініціативу, організовану Чеською Республікою, щоб якнайшвидше забезпечити Україну вкрай необхідними артилерійськими боєприпасами"

23071101.jpg

Прем'єр-міністр Норвегії Гар Стере. Фото: Getty Images

Про це сказав прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре, як повідомляється на сайті уряду Норвегії.

Чеська Республіка виступила з ініціативою надати Україні до 1 мільйона 155-мм артилерійських снарядів та інших видів артилерійських боєприпасів. Реалізація цієї ініціативи залежить від об'єднання зусиль кількох країн-членів Альянсу для забезпечення фінансування, йдеться у повідомленні.

Норвегія у співпраці з кількома іншими членами Альянсу вирішила зробити свій внесок. Норвезька підтримка у розмірі до 1,6 мільярда норвезьких крон гарантує, що ініціатива буде повністю профінансована. Про це йшлося на зустрічі донорів України в Парижі минулого тижня. Про норвезький внесок повідомив президенту Чехії Петеру Павелу прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре під час розмови з ним у 7 березня вранці.

Раніше уряд виділив до 2 мільярдів норвезьких крон на збільшення виробничих потужностей в оборонній промисловості Норвегії, з яких 1 мільярд норвезьких крон буде використано на конкретні заходи зі збільшення виробничих потужностей на заводі Nammo AS.

Як відомо, президент Чехії Петр Павел розповів про те, що Чехія знайшла близько 800 тисяч артилерійських снарядів НАТО-вського і радянського калібрів, які можна відправити в Україну за кілька тижнів. Однак для цього треба швидко знайти фінансування.

Боєприпаси хочуть купити за межами Євросоюзу. Це був запасний план, оскільки блок не виконав свою обіцянку передати Україні мільйон снарядів до березня.

Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада та Франція вже підтримали такий план Чехії.

У жовтні Норвегія оголосила про надання фінансової допомоги для розмінування України. Йдеться про 18,5 млн доларів.

Також нещодавно Київ розпочав переговори з Осло щодо укладання двосторонньої угоди про безпеку.

Наші інтереси: 

Бачимо, що Норвегія, як і Чехія, справді стоїть на боці України, і робить великі зусилля задля нашої перемоги.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи