Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 19
  • Переглядів: 25

Прокурори з обмеженими можливостями. Скільки з них в Україні мають статус осіб з інвалідністю

В органах прокуратури може бути втричі більше осіб з інвалідністю, ніж у середньому серед населення, а серед начальників – ще більше. За даними Держстату, на початку 2022 року в Україні налічувалося 2,72 млн осіб з інвалідністю або 6,6% від усього населення країни. Під час великої війни ця цифра зросла до 3 млн (7,5%).

22021702.jpg

Фото: Getty Images

Тиждень тому журналіст Юрій Бутусов повідомив, що пів сотні прокурорів Хмельниччини на чолі з головою обласної прокуратури Олексієм Олійником оформили інвалідність у голови МСЕК та депутатки місцевої облради від партії "Слуга народу" Крупи, про яку ми писали.

В Офісі генпрокурора Андрія Костіна пообіцяли перевірити працівників не лише Хмельницької прокуратури, а й інших структурних підрозділів. 20 жовтня президент Володимир Зеленський провів засідання РНБО щодо ситуації з МСЕК та оформленням фальшивих інвалідностей, зокрема, прокурорами.

Економічна правда проаналізувала дані 8 070 декларацій, які змогла ідентифікувати за 2023 рік (за посадою чи місцем роботи, де зустрічається слово "прокуратура"). Усі декларації доступні у формі відкритих даних на сайті НАЗК. Облікова чисельність прокурорів на початок 2024 року становила близько 9,2 тис. осіб, тобто вибірка становить 87%.

Далі – просто факти.

За даними Держстату, на початку 2022 року в Україні налічувалося 2,72 млн осіб з інвалідністю або 6,6% від усього населення країни. Під час великої війни ця цифра зросла до 3 млн (7,5%).

Для порівняння ЕП відібрала близько 10 тис. декларації працівників інших силових органів (Нацполіція, БЕБ, НАБУ, ДБР) і перевірила частку осіб, яким призначена пенсія, що є однією з ознак наявності групи інвалідності. Серед працівників названих правоохоронних органів цей показник не перевищує 1,8%.

Натомість у прокуратурі кожен п’ятий вказав у декларації наявність пенсійних виплат. У тому, що частка пенсіонерів-прокурорів більша, ніж у середньому в країні чи в інших силових органів, є пояснення. Річ у тім, що працівники прокуратури мають законне право на пенсію за вислугу років незалежно від віку – у разі наявності 25 років вислуги, зокрема, стажу роботи на посадах не менше 15 років. Розмір пенсії має становити 60% від суми місячної зарплати, але не більше десяти прожиткових мінімумів (29,2 тис. грн).

Штат органів прокуратури за останні десять років був зменшений вдвічі, а кількість їхніх пенсіонерів після початку великої війни збільшилася на 30%. Таке різке зростання не може бути пояснене органічною вислугою років, крім як оформленням групи інвалідності.

Лише близько 10% отримувачів пенсії за спеціальним законом "Про прокуратуру" отримують її за інвалідністю. Рядові прокурори лише в 19% декларацій вказали отримання пенсії, тоді як серед керівного складу (начальники та заступники начальників у прокуратурах) це зустрічається у 38% випадків. Це число ще більше, якщо рахувати й членів родини прокурорів.

Наявність пенсій і різке зростання їх кількості під час війни – питання не лише морально-етичне. На це у 2023 році знадобилися 288 млн грн. Середня пенсія працівника прокуратури – 199 тис. грн на рік або 16,6 тис. грн на місяць. А ще наявність пенсії за інвалідністю дає переваги під час працевлаштування та переміщення з посади на посаду і зменшує вірогідність звільнення, тож подолати цю проблему буде непросто.

Наші інтереси: 

Бачимо, що чиновники на посадах, зокрема, прокурори вигрібають з державного бюджету все що можна. На морально-етичні принципи їм наплювати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами (+аудіо)

Слухаємо нове озвучення про те, що мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Надія Олегівна.
0
Ще не підтримано

Ненажери при владі.
Коли вони вже наситяться?

Коментарі

Зображення користувача Надія Олегівна.
0
Ще не підтримано

Ненажери при владі.
Коли вони вже наситяться?

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Ніколи не наситяться, якщо їх не прибрати з влади!