Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Прощавай, Грузіє. Здраствуй, Сакартвело!

Категорія:

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Постанови про використання в Україні історичної назви країни Грузія – Сакартвело.

20230528sacartvelo.jpg

Сакартвело

Кілька днів тому у своєму відеоролику я казав про те, що географічні назви можуть бути своєрідною інформаційною зброєю. І в тому своєму відеоролику я серед іншого закликав почати називати прекрасну країну на Кавказі не на російський манір – Грузією – а так, як вона сама себе називає: Сакартвело, тобто «країна картвелів».

Сам я вже років 15 вживаю обидві назви – і Грузія, і Сакартвело. При тому коли вживаю «Грузія», то завжди уточнюю – «Сакартвело».

Офіційний Тбілісі вже багато років звертається до світових дипломатів з проханням змінити у себе назву країни. Бо більшість країн називає або на російський манір «Грузія», або вживає латинський переклад – «Georgia».

Якщо Україна (слідом за Литовською республікою) почне в офіційному мовленні вживати назву «Сакартвело», то це стане гарним прикладом для інших країн. Сьогодні завдяки героїчній боротьбі України за свободу авторитет нашої країни став дуже високим. Багато країн переглядають свої уявлення про Україну і взагалі про Східну Європу та пострадянський простір. Тому приклад України може стати своєрідним тригером, котрий спонукає й інші країни почати вживати в офіційному мовленні назву «Сакартвело».

Сьогодні багато картвельських добровольців воюють за волю України. В самій кавказькій республіці величезна симпатія до нашої країни, прагнення допомогти нам. Тож поважаймо наших друзів і називаємо їх країну саме так, як вони самі себе називають.

 

Наші інтереси: 

Географічні назви - це теж інформаційна зброя. Ми бажаємо, щоб нашу країну називали саме так, як називаємо ми. Тож і нам варто так називати дружні країни, як вони самі себе називають.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи