Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія і Китай ведуть гру в доброго і поганого поліцейського, зриваючи плани проти Північної Кореї

Категорія:

Стосунки  між Китаєм і Росією будуються на принципі тимчасової вигоди. Проте було б великою помилкою ігнорувати стратегічну логіку їх подальшого зближення. Сьогодні вони бачать в міжнародній системі під керівництвом США пряму загрозу своєму політичному устрою.

Поки президент Трамп висловлюється з приводу Північної Кореї, виступаючи з погрозами на її адресу, весь світ запитує себе: Чи допоможе Китай врегулювати виниклу кризу?

Минулого місяця, коли Рада Безпеки ООН обговорювала новий пакет санкцій проти режиму Кім Чен Ина, Пекін не висловив жодних заперечень, що вельми примітно. А через кілька днів під час телефонної розмови з Трампом китайський керівник Сі Цзіньпін пообіцяв, що він створить «максимальний тиск» на Пхеньян. Виникає враження, що Пекін нарешті вирішив співпрацювати з Вашингтоном. Але враження можуть бути оманливими.

Насправді Сі разом з російським президентом Володимиром Путіним ведуть гру в доброго і поганого поліцейського, Росія і Китай спільними зусиллями намагаються торпедувати деякі дуже важливі американські пропозиції щодо Північної Кореї.

У той час як Китай зображував конструктивного партнера, російські дипломати в ООН зуміли послабити формулювання резолюції Ради Безпеки № 2375 про обмеження поставок нафти в Північну Корею і про введення повної заборони на використання північнокорейських трудових ресурсів за кордоном.

Такого роду співпраця між Москвою і Пекіном не обмежується Корейським півостровом і поширюється на дуже багато питань. Ця ситуація збережеться на довгі роки і буде відігравати важливу роль на світовій арені. Безпрецедентні російсько-китайські військово-морські навчання, проведені цього літа в Балтійському морі, подали недвозначний сигнал про такий стан справ Вашингтону і його партнерам по НАТО. Ще більшим викликом стали вересневі навчання Росії і Китаю в Японському морі.

Далі, з 2014 року Москва істотно нарощує поставки в Китай найсучасніших зразків російської військової техніки і технологій. Сьогодні російські винищувачі і зенітні ракети підсилюють військовий потенціал Китаю в спірних частинах Південно-Китайського моря і в інших районах Тихого океану.

Китай і Росія часто виступають єдиним фронтом у таких міжнародних питаннях як регулювання кіберпростору, захист державного суверенітету, і протистоять західній критиці з приводу недотримання прав людини.

Дві великі держави протягом багатьох десятиліть з великою недовірою ставилися одна до  одної. Але сьогодні двостороннє партнерство між Росією і Китаєм є їх природною реакцією на елементи ворожості і конфронтаційності в російсько-американських відносинах.

Коли Трамп прийшов до Білого дому, Кремль сподівався, що двосторонні відносини можна буде поліпшити. Але конгрес ввів нові санкції проти Росії, і щодо спроможності Трампа змінити характер російсько-американських відносин виникли великі сумніви, в зв'язку з чим російські надії на зближення згасли.

Президент, підписуючи документ про нові санкції, заявив: «Цей закон, обмежуючи гнучкість виконавчої влади, ще більше зблизить Китай, Росію і Північну Корею». Така нова реальність, і вона наочно показує, чому Кремль вже не хоче допомагати Сполученим Штатам в північнокорейському питанні, вважаючи, що нічого від цього не виграє.

Тим часом Китай займає найважливіше місце в економічних перспективах Росії і грає важливу роль в забезпеченні стабільності путінського режиму.

За останні чотири роки Пекін перетворився на великого інвестора, який надає Росії великі кредити. Діючи через державні банки, Китай направляє мільярди доларів путінському оточенню і російським компаніям, які зазнали втрат від західних санкцій.

Це одна з ключових причин, чому  Росія з задоволенням захищає Північну Корею в момент, коли для Китаю така політика загрожує великими витратами.

Справа в тому, що Пекін стурбований загрозою Трампа пов'язати сприяння КНР по Північній Кореї зі станом двосторонніх торгових переговорів. Нова торгова війна з США стане справжнім кошмаром для Пекіна, особливо напередодні надзвичайно важливого 19-го з'їзду партії. На ньому Сі Цзіньпін постарається консолідувати свою владу, а для цього йому необхідно створити враження внутрішньої і міжнародної стабільності.

Ці відносини між Китаєм і Росією будуються в основному на принципі тимчасової вигоди. З багатьох питань їх інтереси не збігаються, і вони не хочуть стримувати себе рамками офіційного і постійного альянсу. Але було б великою помилкою ігнорувати стратегічну логіку подальшого зближення між Китаєм і Росією.

Ці авторитарні держави об'єднує не месіанська ідеологія і не прагнення насаджувати свою систему по всьому світу, як це було в роки холодної війни.

Сьогодні вони бачать в міжнародній системі під керівництвом США і в зусиллях по просуванню західної демократії пряму загрозу своєму політичному устрою і своїм регіональним сферами впливу.

Лідери Китаю та Росії не завжди і не в усьому погоджуються, але їхні все зростаючі співпраця і недовіра до США - це надовго.

На жаль, американське керівництво навряд чи розуміє, як діяти в умовах цих нових реалій, а тим більше в умовах посилення суперництва між великими державами і зміцнення незахідних країн.

Наші інтереси: 

Маємо розуміти, що партнерство РФ-Китай-КНДР - це надовго. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Радіймо, арії!

Сайт медичного центру «Живе Слово» Олександра Філатовича має нову адресу filatovich.org.ua

Медичний центр Живе Слово продовжує свою працю! Всім шанувальникам інформотерапії Живим Словом щиро зичимо міцного здоров'я і радості!

Останні записи