Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 36
  • Переглядів: 40

Що таке сухий струмок: призначення, етапи створення, особливості догляду

Сухий струмок у ландшафтному дизайні належить до цікавого варіанту декору. Вперше цей елемент набув популярності в японських садах, де досить важко залучити справжні струмочки, наповнені водою. Цей матеріал допоможе дізнатися, як своїми руками створити сухий струмок у себе у дворі.

Фото: https://www.begma.garden

Які переваги у "пересохлих" струмочків?

Мабуть, головна перевага полягає в тому, що створення такого елемента не вимагає обов'язкового запрошення ландшафтного дизайнера. Це, крім іншого, позитивно позначиться і на бюджеті. Немає жодних чітких правил, тому можна відпустити фантазію в політ. 

Додаткові плюси:

  • не потрібно прибирати водорості;
  • нема потреби в установці дорогих помп і фільтрів для води;
  • немає потреби якось змінювати поточний рельєф;
  • "пересохла водойма" обійдеться дешевше за справжню;
  • такий струмок стане ідеальним маскуванням для проблемних зон ділянки.

Етапи створення сухого струмка

Сухий струмок як елемент декору в ландшафтному дизайні виглядає цікаво та привабливо. Технологія утворення проста, головне - визначитися з контурами. Як чорновий варіант, можна зробити кілька насипів з піску і вибрати найбільш привабливий. 

Земляні роботи

Після вибору відповідної форми та місця розташування, можна братися до справи. Потрібно вирити невеликий котлован, глибиною 15-30 см, за бажанням. Дно можна зацементувати або ж вистелити нетканим полімером, щоб запобігти проростанню трави. Потім посипати дно будь-яким каменем за вибором.

Вибір і укладання каменю

Це може бути базальт або ж сланець сірого відтінку чи граніт - він дасть коричневий колір. Вапняк зробить струмок світлим. Насамперед слід укласти великі камені по берегу. Якщо ширина дозволить, можна укласти кілька штук і на дно. Саме ж річище викладається дрібною галькою.

Суха рослинність

У струмочку можна розмістити суху рослинність, яка дасть змогу отримати більше схожості зі справжньою натуральною водоймою. Краще використовувати ті, які дійсно належать до водних. Красиво виглядатиме, також, китайський очерет і лілійник. 

Сухий струмок в саду своїми руками

Як доглядати за сухим струмком?

Доглядати за цим елементом декору насправді неважко, але дійсно важливо:

  1. Періодично поливати. Важливо не допускати зайвого пересушування ґрунту, адже велика кількість каменю постійно перебуває на сонці й впливає на мікроклімат рослин. Особливо це стосується спекотної погоди. Для перевірки можна прибрати трохи каменю і перевірити під ними ґрунт на глибині приблизно 5 см.
  2. Прибирати бур'ян. Бур'ян, що проріс, періодично потрібно прополювати, а траву, що підросла, - підрізати.
  3. Знищувати комах. Це одна з найпоширеніших проблем сухих струмків, і з нею потрібно своєчасно боротися. Комахи зазвичай ховаються під великим камінням, а гарний елемент декору заполонять личинки та цілі колонії комах.
  4. Очищати від моху. Цей пункт необов'язковий. Деяким людям навпаки подобається, коли у водоймі є мох, у такому разі його без проблем можна залишити. Але, зрозуміло, в розумній кількості.
  5. Доглядати, відповідно до сезону. Навесні, наприклад, необхідно розпушити й удобрити землю, а восени необхідно своєчасно прибирати зі струмочка опале листя. Взимку ж - потрібно утеплювати рослинність біля берега, якщо вона погано переносить холод. 

Сухий струмок - це композиція, яка не тільки привертає увагу, а й викликає захоплення. В поєднанні з простотою створення і подальшого догляду, розміщення у себе такого варіанту декору стає чудовим вибором. Тому не варто відкладати його створення на потім.

Наші інтереси: 

Дизайн.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Радіймо, арії!

Сайт медичного центру «Живе Слово» Олександра Філатовича має нову адресу filatovich.org.ua

Медичний центр Живе Слово продовжує свою працю! Всім шанувальникам інформотерапії Живим Словом щиро зичимо міцного здоров'я і радості!

Останні записи