Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 28
  • Переглядів: 32

Що таке сухий струмок: призначення, етапи створення, особливості догляду

Сухий струмок у ландшафтному дизайні належить до цікавого варіанту декору. Вперше цей елемент набув популярності в японських садах, де досить важко залучити справжні струмочки, наповнені водою. Цей матеріал допоможе дізнатися, як своїми руками створити сухий струмок у себе у дворі.

Фото: https://www.begma.garden

Які переваги у "пересохлих" струмочків?

Мабуть, головна перевага полягає в тому, що створення такого елемента не вимагає обов'язкового запрошення ландшафтного дизайнера. Це, крім іншого, позитивно позначиться і на бюджеті. Немає жодних чітких правил, тому можна відпустити фантазію в політ. 

Додаткові плюси:

  • не потрібно прибирати водорості;
  • нема потреби в установці дорогих помп і фільтрів для води;
  • немає потреби якось змінювати поточний рельєф;
  • "пересохла водойма" обійдеться дешевше за справжню;
  • такий струмок стане ідеальним маскуванням для проблемних зон ділянки.

Етапи створення сухого струмка

Сухий струмок як елемент декору в ландшафтному дизайні виглядає цікаво та привабливо. Технологія утворення проста, головне - визначитися з контурами. Як чорновий варіант, можна зробити кілька насипів з піску і вибрати найбільш привабливий. 

Земляні роботи

Після вибору відповідної форми та місця розташування, можна братися до справи. Потрібно вирити невеликий котлован, глибиною 15-30 см, за бажанням. Дно можна зацементувати або ж вистелити нетканим полімером, щоб запобігти проростанню трави. Потім посипати дно будь-яким каменем за вибором.

Вибір і укладання каменю

Це може бути базальт або ж сланець сірого відтінку чи граніт - він дасть коричневий колір. Вапняк зробить струмок світлим. Насамперед слід укласти великі камені по берегу. Якщо ширина дозволить, можна укласти кілька штук і на дно. Саме ж річище викладається дрібною галькою.

Суха рослинність

У струмочку можна розмістити суху рослинність, яка дасть змогу отримати більше схожості зі справжньою натуральною водоймою. Краще використовувати ті, які дійсно належать до водних. Красиво виглядатиме, також, китайський очерет і лілійник. 

Сухий струмок в саду своїми руками

Як доглядати за сухим струмком?

Доглядати за цим елементом декору насправді неважко, але дійсно важливо:

  1. Періодично поливати. Важливо не допускати зайвого пересушування ґрунту, адже велика кількість каменю постійно перебуває на сонці й впливає на мікроклімат рослин. Особливо це стосується спекотної погоди. Для перевірки можна прибрати трохи каменю і перевірити під ними ґрунт на глибині приблизно 5 см.
  2. Прибирати бур'ян. Бур'ян, що проріс, періодично потрібно прополювати, а траву, що підросла, - підрізати.
  3. Знищувати комах. Це одна з найпоширеніших проблем сухих струмків, і з нею потрібно своєчасно боротися. Комахи зазвичай ховаються під великим камінням, а гарний елемент декору заполонять личинки та цілі колонії комах.
  4. Очищати від моху. Цей пункт необов'язковий. Деяким людям навпаки подобається, коли у водоймі є мох, у такому разі його без проблем можна залишити. Але, зрозуміло, в розумній кількості.
  5. Доглядати, відповідно до сезону. Навесні, наприклад, необхідно розпушити й удобрити землю, а восени необхідно своєчасно прибирати зі струмочка опале листя. Взимку ж - потрібно утеплювати рослинність біля берега, якщо вона погано переносить холод. 

Сухий струмок - це композиція, яка не тільки привертає увагу, а й викликає захоплення. В поєднанні з простотою створення і подальшого догляду, розміщення у себе такого варіанту декору стає чудовим вибором. Тому не варто відкладати його створення на потім.

Наші інтереси: 

Дизайн.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Вічно юний Купало-Аполлон та його стріла

Гіперборійська традиція і сім чеснот Нагірної проповіді: внутрішнє і зовнішнє, особисте і соціальне

Джерелом античної філософії було боголюдське вчення Аполлона Гіперборійського, відомого під іменами Купал (захисник народу), Ной (новий, юний) і Гермес-Єрмій (святий). Свято Купала-Аполлона-Гермеса...

Останні записи