Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 44
  • Переглядів: 47

Україна повинна готувати пенсійну реформу і переглянути законодавство щодо спеціальних пенсій (це вже було)

Категорія:

Світ:

Нові домовленості з МВФ передбачають застосування заходів для мінімізації витрат, пов’язаного з пенсіями, та обмеження спецпенсій. МВФ вважає, що українська влада повинна запровадити Національну стратегію доходів та ключові пенсійні реформи.

24102103.png

Зустріч з представниками МВФ

Оновлені домовленості з Міжнародним валютним фондом (МВФ), за якими Україна отримає 1,1 млрд доларів, передбачають пенсійну реформу. Так, у документі, оприлюдненому МВФ, йдеться про те, що Україна надалі має вживати заходів для мінімізації тиску витрат, пов’язаного з пенсіями, пише Судово-юридична газета.

«Хоча пенсійна реформа до COVID-19 вирішувала проблеми стабільності, пов’язані зі старінням, вона не зменшила надзвичайної складності пенсійної системи. Неясність закону призвела до численних судових справ із негативними наслідками для бюджету» - зазначає МВФ.

Саме про це після відповідних зустрічей з делегацією МВФ казав міністр фінансів Сергій Марченко, який звинуватив суди у тому, що вони приймають рішення на користь громадян, «розбалансовуючи бюджет» Пенсійного фонду.

Отже, як вказує МВФ, «щоб досягти більшої правової визначеності, уникнути додаткового тиску витрати на пенсії, спричиненого юридичною невизначеністю, та запобігти створенню додаткової складності законодавства, органи української влади розглядають законодавчі поправки для усунення неясності у випадках, коли закони, пов’язані з пенсійним забезпеченням, визнаються неконституційними, та нове законодавство, яке забороняє вносити зміни до пенсійної системи через непов’язані закони (тобто, поза законом про пенсійне забезпечення).

Органи влади також планують заходи на найближчу перспективу для досягнення економії пенсійних видатків шляхом зміни індексації деяких пенсій, які наразі прив’язані до заробітної плати; покращення адресності певних доплат до пенсій; та обмеження сум пенсії, які можна отримати на додаток до прав, отриманих за рахунок внесків (вочевидь, маються на увазі спецпенсії – прим. ред).

МВФ вважає, що українська влада повинна запровадити Національну стратегію доходів та ключові пенсійні реформи.

Україна у домовленостях вказує, що за допомогою Світового банку готує зміни до пенсійної системи та механізмів підтримки незахищених верств населення.

Україна зобов'язується утриматися від запровадження нових спеціальних пенсій чи пільг; надання додаткових дискреційних прав на користь збільшення; змін, які призведуть до зниження законодавчо визначеного пенсійного віку.

Найближчим часом Україна вживатиме заходів щодо обмеження розміру додаткових виплат окремим категоріям пенсіонерів, крім внеску до пенсії.

Також Україна зобов'язується мати єдиний підхід до щорічного підвищення всіх пенсій, призначених у пенсійній системі, виключно через механізм індексації.

Крім того, уряд України пообіцяв покращити адресність і запобігати зловживанню певними надбавками до пенсій.

Нагадаємо, уряд уже обіцяв провести аудит Пенсійного фонду України у квітні-жовтні 2020 року. Але саме у 2020 році більшість прокурорів оформили собі пенсію по інвалідності. 

Наші інтереси: 

Бачимо, яка складна у нас система нарахування пенсії та інших виплат від держави. Тому той, хто знає, як скористатися складністю системи, мають собі різні надбавки і відсуджують у держави вищі пенсії. Маємо також скандал з оформленням пенсії по інвалідності чиновниками та прокурорами, що показує, яка, м'яко кажучи, у нас недосконала державна машина. Знаємо, що багато чиновників та суддів судяться за перерахунок і отримання вищої пенсії, тоді як прості українці отримують мінімальні пенсії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами (+аудіо)

Слухаємо нове озвучення про те, що мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови...

Останні записи