Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 18
  • Переглядів: 19

В Україні створили нові антидронові рушниці для ЗСУ: коштують 480 тис. гривень (відео)

Антидроновий комплекс складається з гармати та рюкзака, де знаходиться додаткове обладнання. Один комплекс пригнічує коптери та розвідувальні безпілотники в межах 6 км та підвищує виживання бійців на 70%. Випромінювання від рушниці придушує сигнали керування та телеметрію дрона, змушуючи його приземлятися або повертатися на точку зльоту, якщо така конструкція передбачена у БПЛА.

Українська компанія Piranha-Tech представила антидронові рушниці вітчизняного виробництва. Розробники розкрили подробиці проекту на конференції у пресцентрі "Укрінформ".

"Антидронова рушниця – це колективна зброя. За статистикою, якщо вона є в підрозділі, то виживання особового складу збільшується приблизно на 70%", – розповів перший заступник генерального директора Piranha-Tech Юрій Момот.

Він додав, що після початку повномасштабного вторгнення Росії компанія змогла швидко перенести виробництво з Кривого Рогу в Дрогобич та налагодити випуск продукції для військових. Крім того, інженери налагодили у місті першу в Україні систему захисту від безпілотників "Закрите небо".

Система складається з радарів, станцій створення радіоперешкод "Піранья 20БСП", антидронових рушниць, комплексів РЕБ для протидії неозброєним та ударним безпілотникам, а також центру управління, що дозволяє відслідковувати загрози. Пілотний проєкт розпочали у жовтні 2022 року, а зараз технологія захищає Дорогобич, Трускавець, Стрий та Борислав. "Закрите небо" добре працює проти комерційних та розвідувальних дронів, але поки що марна проти дронів-камікадзе, таких як Shahed-136.

Система загалом засікає БПЛА на відстані до 20 км, точно встановлює їхнє місце розташування за 6 км і пригнічує за 4 км. Інженери Piranha-Tech намагаються розширити радіус покриття "Закритого неба" до 30 км, але на це потрібно 1,8 млн євро. Для армії виготовили окремий комплекс вартістю 5 млн грн, він розрахований на роту солдатів і дає змогу закрити ділянку фронту в радіусі 6 км. Їх передають підрозділам ЗСУ, ТрО і Нацгвардії.

Портал Speka повідомляє, що вартість гармати, яка покриває три діапазони частот, становить 480 тисяч грн, а на 5 діапазонів – 580 тисяч гривень. Ефективність ураження безпілотників становить майже 80%.

Наші інтереси: 

Стежимо за новими видами української зброї. Враховуючи, що війна зараз носить зовсім інший характер, ніж раніше, держава повинна підтримувати розробку та виробництво в Україні дронів та інших безпілотників.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи