Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Верховна Рада схвалила перенаправлення податків військових з місцевих бюджетів до державного бюджету

Категорія:

Світ:

Чому це – погане рішення і до чого воно може призвести. Мер Києва вже заявив, що Парламент України, фактично, позбавив місцеву владу можливості допомагати Збройним силам.

"Забравши у міст і селищ військовий ПДФО (ще й заднім числом), Верховна рада, уряд демонструють, що центральна влада не впоралася з фінансуванням армії, – написав мер Києва Віталій Кличко у своєму Телеграм-каналі. – Це при тому, що всі міста й так платять в Держбюджет 40% ПДФО своїх громад. А Київ – 60%. І всі міста також додатково спрямовують на допомогу захисникам кошти з бюджетів громад".

Кличко вважає, що це рішення особливо вдарить по невеликих містах і містечках, де військовий ПДФО становив значну частину бюджету.

Як відомо, ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) – це 18% від зарплати. До 2022 року 60% ПДФО повертались у місцеві бюджети, 15% – в обласні, решта – в державний бюджет.

Головним негативним наслідком перенаправлення податку на "військові" виплати з місцевих бюджетів до державного може стати погіршення стосунків наших військових з громадами, вважає відомий журналіст Сергій Дібров, який зараз служить у ЗСУ. Ось, що він написав на Фейсбук:

"Військові, зрозуміло, герої, але, скажемо відверто, не найкращі сусіди. Проте їх поява на території громади супроводжувалася відчутним збільшенням надходжень до бюджету громади, і тому вони скрізь були бажаними гостями, яким завжди йшли назустріч.

Потрібні приміщення? Будь ласка! Дрова? Організуємо!

Облаштувати біля села полігон, з пострілами та вибухами з ранку до ночі? Якщо треба, то треба!

Танки їздять, розбивають дороги? Не турбуйтеся, робить свою справу, все відремонтуємо!

Військова частина просить волонтерської допомоги, придбати щось потрібне просто зараз, в обхід довгої військової бюрократії? Підемо назустріч! Придбаємо будматеріали, інструменти, дрони, рації, канцтовари або папір, якій військовій частині потрібен тоннами!

Така ситуація склалася тому, що любов до захисників з боку цивільних мешканців, окрім патріотичного ґрунту, мала також цілком здорову та відчутну грошову підтримку у вигляді додаткових надходжень до бюджету села чи міста.

Саме тому громади фактично конкурували за те, де стоятимуть військові частини, і ставлення до людей у формі, попри всі побутові незручності, було найпозитивнішим.

Так, звісно, мова не йде про те, що всі 100% від отриманого податку на виплати військовим громади витрачали на допомогу армії. Склалися такі собі типові джентльменські домовленості про те, на яку частку від отриманого громадою податку можуть розраховувати військові частини – у вигляді придбаних на їх прохання товарів, або як субвенція, тобто перерахування за рішенням сесії грошей на казначейський рахунок військової частини під цільове використання.

По підсумку така ситуація задовольняла і місцеві громади, які в умовах війни й падіння економіки отримували фінансування, і військових, які мали поруч з собою фінансово забезпечених друзів".

Наші інтереси: 

Розуміємо, що влада через свою ручну Верховну Раду робить все для своєї централізації (чи узурпації?)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи