Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 88
  • Переглядів: 93

Вибір суддів до КСУ – співбесіди з 40 кандидатами. BIHUS Info показав ганебних кандидатів – корупціонерів і невігласів

Категорія:

Світ:

Серед претендентів на посаду судді Конституційного суду були люди, які не декларували майно, відвідували РФ після 2014 року, купували автівки в Україні за іноземну валюту, а також були викриті на плагіаті, бійках і керуванні автомобілем у нетверезому стані. Був навіть один, який не знає дату прийняття Конституції України.

24032801.jpg

Конституційний суд України

"Так, це саме той випадок, коли відповідають вони, а соромно нам", – зазначила журналістка Наталія Лазарович. Вона подивилась відеозаписи зі співбесід, щоб зрозуміти, хто і з яким бекграундом подавався на одну з найважливіших посад в країні.

Одним із претендентів є суддя Касаційного цивільного суду Вадим Ігнатенко, який, як зазначають журналісти, зняв свою кандидатуру з конкурсу. У відео йдеться, що за даними комісії, Ігнатенко після 2014 року відвідував територію Росії, стверджуючи, що нібито провідував родичів. Крім того, його син за цей час їздив РФ понад 50 разів.

Народний депутат і член фракції "Слуга народу" Павло Павліш свого часу пропонував обмежити доступ до судового реєстру і зробити запис судових засідань необов'язковими. У матеріалі також йдеться про невідповідність доходів та активів цього нардепа. За словами аналітика Центру протидії корупції Антоніни Волкотруб, усі свої статки та заощадження Павліш пояснював статками свого батька та його успішним аграрним бізнесом.

"Нас в Україні є люди, які заробляють гроші. У нас же не бомжі всі проживають, які не можуть собі щось там придбати", – сказав він.

Як зазначає Волкотруб, науковець Михайло Савчин є кандидатом у судді КСУ, який "постійно не декларував свою частку в компанії".

За даними журналістів, ідеться про ТОВ "Судова практика", яке пов'язують із головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

Волкотруб також вказала на те, що Савчин отримував доходи із закордонних джерел, однак не вказував їх у податковій декларації та не сплачував із них податки.

За інформацією BIHUS Info, кандидат Максим Музика свого часу купив квартиру за готівкові кошти, а не через банк, що заборонено законом для таких великих сум. За словами журналістів, суддя пояснив це "по-філософськи".

"Мені відомі положення законодавства, але життя набагато складніше, ніж наше уявлення про нього. І не завжди так, як ми хочемо, все відбувається", – сказав Музика.

Член Центральної виборчої комісії Олександра Кармаза не змогла відповісти на запитання щодо її сім'ї, зокрема, щодо родинних доходів, які дали змогу купувати нові будинки та автомобілі.

"За даними податкової, вони (доходи – ред.) були значно нижчими, ніж вартість того майна, яким обзаводилися члени її сім'ї", – сказала Волкотруб.

У 2017 році в ЗМІ з'явилася інформація, що люстрований прокурор, професор академії СБУ Ігор Рогатюк і його дружина мешкають у районі Межигір'я – поруч із будинком Арсенія Яценюка в Нових Петрівцях, де вартість гектара землі на той момент становила приблизно 6 тисяч доларів, а будинку – від 2 мільйонів доларів.

Рогатюк пояснив це "успішним бізнесом покійного тестя", але, за даними податкової, компанії "не були надто прибутковими". На співбесіді Рогатюк заявив, що "не пам'ятає" у скільки йому обійшлося будівництво будинку.

Журналісти також згадали про кандидата Любомира Андрійчука, який не зміг відповісти на запитання комісії про те, в якому році було ухвалено Конституцію України. Суддя заявив, що це сталося 1991 року.

Суддю Тетяну Шинкар "спалили" на плагіаті дисертації.

Останнім у матеріалі згадується вчений Олександр Радутний, який, за словами журналістів, публікував у заборонених на території України "Однокласниках" і "Вконтакте" деякі "проросійські пости".

Наші інтереси: 

Бачимо, які у нас судді. Систему треба негайно змінювати. Судді, які отримують сотні тисяч зарплати та мають довічне утримання від держави, повинні бути взірцем, а не корупціонерами та невігласами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи