Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 109
  • Переглядів: 123

Як Україна потопила "Цезаря Кунікова" і перемагає Росію на морі – пояснює The Economist

Категорія:

 Це – вже четвертий десантний корабель, який Україна "відмінусувала" в Чорному морі за останні сім місяців. У той час як сухопутні війська України потерпають від зростаючої переваги Росії в артилерійських обстрілах, українська військово-морська кампанія проти Чорноморського флоту РФ приносить вражаючі результати.

24021503.jpg

Фото: Reuters

14 лютого, менш ніж через два тижні після знищення ракетного корабля "Івановець", українці заявили, що рано вранці потопили ще один цінний російський військовий корабель, пише The Economist.

Це – десантний корабель "Цезарь Куніков", про ліквідацію якого ми вчора писали. Корабель, що знаходився в морі біля Алупки в Криму, зазнав численних ударів морських безпілотників "Магура V5", які використовуються службами військової розвідки України, зауважує The Economist.

Це вже четвертий корабель класу "Ропуха", який Україна або знищила, або пошкодила до стану, що не підлягає відновленню, за останні сім місяців. У серпні "Оленегорський горняк" був аналогічно атакований морськими безпілотниками; "Мінськ" був уражений крилатими ракетами Storm Shadow/SCALP у вересні, коли проходив ремонт у Севастополі, тоді ж був знищений підводний човен.

У грудні крилаті ракети влучили в "Новочеркаськ" під час стоянки в порту Феодосії в Криму, спричинивши потужний вторинний вибух, який, на думку українських розвідувальних джерел, був викликаний вантажем іранських безпілотників "Шахед".

Великі десантні кораблі мають чітку стратегічну мету. Вони можуть перевозити до 500 тонн вантажу, наприклад, десять основних бойових танків і 340 солдатів одночасно. Крім того, вони мають конструкцію, що дозволяє їм розвантажуватися набагато швидше, ніж звичайним кораблям.

Якби українці змогли тимчасово вивести з ладу Керченський міст, який з'єднує материкову частину Росії з Кримом, "Ропухи" могли б мати вирішальне значення для забезпечення російських сил на фронті. У Росії зменшується кількість "Ропух", які вона може перекинути з Північного або Балтійського флотів у малоймовірному випадку, якщо Туреччина дозволить їм увійти в Чорне море, але вони будуть однаково вразливі до українських атак.

Потоплення "Цезаря Кунікова" є ще одним свідченням того, як, навіть не маючи значної частини звичайного військово-морського флоту, українці виграють війну на морі. Вони вважають, що вивели з ладу щонайменше третину Чорноморського флоту (25 надводних кораблів і один підводний човен були знищені, 15 перебувають на ремонті) і змусили решту кораблів діяти на значно більшій відстані від українського узбережжя.

Севастополь, який досі був головною базою Чорноморського флоту, став надто небезпечним, що змусило більшу частину флоту відступити до Новоросійська, російського порту, розташованого приблизно за 450 км від нього.

Значною мірою цей успіх став результатом власної винахідливості України в розробці смертельно ефективних морських дронів. Magura V5 був розроблений державною українською фірмою "СпецТехноЕкспорт" і, ймовірно, надійшов на озброєння близько року тому як більш зріла версія більш ранніх моделей. Вона має довжину близько 5,5 метрів, оснащена численними датчиками та може нести 320-кілограмову боєголовку на відстань 800 км, прискорюючись до 42 вузлів, коли наближається до цілі. Він має поєднання різних систем наведення, в тому числі GPS, бездротову мережу (wireless mesh) або водонепроникну камеру з видом від першої особи. Двигун може бути електричним або гібридним, що, завдяки обтічному профілю і гідродинамічній структурі, робить його напівневидимим.

Українські морські безпілотники виявилися настільки ефективними проти очевидно потужного традиційного військово-морського флоту, що неминуче постало питання про ціну таких дорогих військ. Але було б помилкою поширювати припущення про російську військово-морську некомпетентність на набагато краще оснащені й підготовлені військово-морські сили Америки та Китаю.

Найважливішим наслідком військово-морської кампанії України стало відкриття коридору для комерційного судноплавства для перевезення українського експорту зерна. За даними сайту GrainCentral.com, загальний експорт зерна, олійних культур і рослинних олій у січні перевищив 6,4 млн тонн, що трохи більше, ніж за той самий місяць у 2019 і 2020 роках. Замість того, щоб піти найкоротшим шляхом (прямувати безпосередньо через міжнародні води до Босфору), суховантажні судна у супроводі українського флоту огинають узбережжя України та країн-членів НАТО Румунії та Болгарії.

Виступаючи на прес-конференції 14 лютого після отримання новини про "Цезаря Кунікова", Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, сказав: "Ще кілька місяців тому мало хто вірив, що це можливо. Але зараз насправді експорт зерна з України відбувається навіть без угоди з Росією. Це свідчить про майстерність і компетентність українських Збройних сил".

Наші інтереси: 

Стежимо за ходом війни та переозброєнням України новими технологічними засобами для бойових операцій.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи