Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як звільнення командувача ССО підриває їхню роботу і підіграє Кремлю

Категорія:

Світ:

Спецтема:

ССО у всіх країнах світу є хірургічним інструментом Збройних Сил. Це – не спецназ, не бойова піхота. Це – скальпель у руках майстра для спеціальних операцій, які поєднують в собі часто кінетичні та некінетичні дії. Ним володіють/користуються очільники держави: президенти, прем'єри, королівські родини.

23110801.jpg

Соломія Бобровська. Фото: УНІАН

Сім років тому Україна з партнерами створила ССО, проте некомпетентність людей в керівництві сектору безпеки та оборони держави привела до того, що самих по собі ССО з міксом форми й приблизного змісту у нас виникло багато, пише у своїй колонці на NV Соломія Бобровська, народна депутатка, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Нагадаю, в Сполучених Штатах відсутній єдиний орган, що виконує завдання з воєнної розвідки. Ці задачі покладаються на ЦРУ і розвідувальні структурні підрозділи видів Збройних сил США. ССО ж часто є інструментом для виконання розвідувальних завдань цими структурами.

ССО завжди були й будуть одними з найцікавіших для ворога і найбільш бажаними для полону.

2. Етапи становлення і розвитку ССО в Україні були різні. Варто відзначити, що збільшення кількості особового складу більше шкодить, аніж допомагає, оскільки втрачається якість. ССО не можуть бути створені відразу, бо комусь захотілось. Це – довгий, дорогий і кропіткий процес росту високоякісних професіоналів.

3. Влада примудрилась вдруге за два роки великої війни змінити командувача ССО. Генерал-майор Віктор Хоренко був на посаді 15 місяців. І це нереально рекордна швидкість на посаді, коли врешті почались зміни і ефективність роботи. Замінювати командувача ССО означає не просто обезголовлювати структуру, яка здійснює операції на окупованій території України та в тилу ворога, це означає послаблювати одну з ключових гілок Збройних сил України.

4. Те, що Головнокомандувач Валерій Залужний не знав про зміну одного з керівників сил оборони, якими він керує, показало публічно реальне політичне втручання ОП у військове командування, неповагу до нього і створює передумови розколу між військовими та владою. Не кажучи вже про те, що це – показник відношення політичного керівництва не лише до командувачів, а й до тих, хто на щаблях нижче, – вони не мають ані ваги, ані цінності, не говорячи вже про бійця.

Варто наголосити, що після відходу ЗСУ з основної частини Бахмута, оточення президента почало шукати точки для зосередження його уваги. Почали з пошуку опозиції у війську. Президенту це подавали під соусом від політичних амбіцій до підготовки заколоту за участі топових військових начальників.

5. Складно повірити, що людина, яка відповідальна за Збройні Сили та курацію ССО в ОП є особою, причетною до введення президента в оману. Ще важче повірити, що найімовірнішим нашіптуванням президенту була версія щодо спроби військового перевороту, де ССО нібито буде інструментом.

Досі немає жодних раціональних пояснень, що відбулось, адже і в Офісі документ був тихо покладений на стіл президенту, що після підписання викликало хвилю обурення в різних кабінетах. А найважливіше – в суспільстві та медіа. Це важко збагнути, але судячи з усього ініціатори відставки насправді вірили в абсурдну версію про заколот. Такі рішення підривають довіру суспільства та військових до президента.

6. Відставка командувача ССО стала прекрасним подарунком росіянам. Чому? А тому, що за останні декілька місяців відбулись ряд масштабних операцій, які коригують хід війни. Ось лише декілька з них, про які було на офіційних сторінках Сил.

Операція Top Gun – ураження 126-ї бригади берегової охорони Чорноморського флоту РФ.

Операція DRAGONFLY із враження аеродромів в Бердянську та Луганську. Знищено: дев’ять гелікоптерів; спеціальна техніка; пускова установка ППО; склад боєприпасів; пошкоджено злітні смуги аеродромів.

Лише під час однієї з операцій 19 окупантів було взято в полон завдяки снайперам ССО. І це тільки один приклад.

Знищення корабля та підводного човна ЧФ РФ стало можливим завдяки ССО.

Спецоперація ССО «Крабовая ловушка» в Севастополі. Вражено штаб чорноморського флоту РФ під час проведення наради керівного складу флоту РФ.

ССО відрізали окупантів від постачання боєприпасів і палива на Запорізькому напрямку, підірвавши залізничну колію.

Ну і, звісно, історичний удар безпілотниками по вежах Кремля в травні 2023 року. Гудів весь світ, адже це вперше з 1943 року хтось наважився таке зробити.

Чи є логіка у відставці командувача, під командуванням якого були проведені ці операції? Відповідь очевидна, це все на руку ворогу і має ознаки операції, зрежисованої агентурою.

7. І останнє. Місяць тому майже сотню людей виключили з Сил Спеціальних Операцій через те, що вони є депутатами різних рівнів рад від різних політичних сил або ж є медійними. Дали вказівку перевести в інші Сили Оборони. Завдання поставив профільний заступник ОП. Відповідальність за це взяв командувач. Знаю, подібні вказівки на визначення приналежності до політики й серед інших родів та видів Збройних Сил.

Але змовчати тут несила з тієї причини, що через ці конкретні дії завдано шкоди сектору безпеки та оборони і створено загрозу для особового складу рідних мені ССО.

Виклики, що стоять перед Україною, вимагають зваженого, холоднокровного і державницького ставлення до інституцій, від яких без перебільшення залежить доля держави.

Наші інтереси: 

Аналізуємо ганебну ситуацію, коли Офіс Президента неправомірно втручається в справи Армії, дбаючи лише про рейтинги "найвеличнішого лідера сучасності" і у намаганні підпорядкувати собі навіть Армію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Тут усе просто – Єрмак боїться військового перевороту. Хто зна, може тут його інстинкт не підвів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Тут усе просто – Єрмак боїться військового перевороту. Хто зна, може тут його інстинкт не підвів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!