Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Європа прагне надати Україні літаки F-16, Білий дім категорично проти – і ми вже знаємо чому

Категорія:

Сполучені Штати протистоять натиску Європи надати потужні винищувачі. Новий поштовх Британії та Нідерландів щодо надання Україні винищувачів F-16 оголив останню лінію розлому між західними союзниками, які неодноразово сперечалися щодо надання потужних засобів ведення війни, вкотре зіштовхнувши неохочі Сполучені Штати з деякими з їхніх найближчих європейських партнерів.

23051903.jpg

F-16 Fighting Falcon. Фото: Lockheed Martin
F-16 Fighting Falcon. Фото: Lockheed Martin

Про це йдеться у статті Лари Джейкс (Lara Jakes) та Еріка Шмітта (Eric Schmitt) на The New York Times.

Кілька європейських союзників готові надати Україні свої винищувачі F-16. Але адміністрація Байдена, яка повинна схвалити будь-яку передачу літаків американського виробництва, як і раніше не впевнена, що Україні потрібні дорогі літаки, які є основним елементом багатьох сучасних військових арсеналів.

Скептицизм Вашингтона настільки глибокий, що київським пілотам наразі навіть не дозволяють тренуватися на винищувачах F-16, які належать європейським державам. Про це сказав високопоставлений український чиновник, який на умовах анонімності погодився відверто обговорити це делікатне дипломатичне питання.

Небажання США дозволити тренування серйозно обмежить пропоновану нову європейську коаліцію, яка допоможе Україні отримати та експлуатувати F-16 – чи то в нинішньому конфлікті (саме слово "конфлікт" використане у статті – примітка моя, О.К.), чи то для захисту від будь-яких майбутніх агресій з боку Москви після того, як Захід відволічеться від 15-місячної війни.

"Що дійсно важливо, так це дати сигнал Росії, що ми як держави не маємо філософських чи принципових заперечень проти надання Україні можливостей, яких вона потребує, залежно від того, що відбувається на полі бою", – заявив 17 травня в Берліні міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. Він додав: "Це залежить від Білого дому вирішувати, чи хоче він надати цю технологію".

У Вашингтоні високопоставлений американський чиновник заявив, що адміністрація Байдена все ще не бажає надсилати Україні власні F-16 – частково через те, що багатомільйонна ціна літака забере надто багато коштів з і без того мізерного бюджету, який фінансує війну. Натомість, за словами американського чиновника, адміністрація більше стурбована прискоренням доставки іншої американської зброї в Україну вчасно для контрнаступу проти Росії та що в будь-якому випадку літаки не потраплять на поле бою щонайменше кілька місяців – ймовірно, вже після того, як битва розпочнеться.

Американський чиновник також говорив на умовах анонімності, як і четверо інших високопоставлених західних чиновників у Вашингтоні та Європі, які дали інтерв'ю для цього матеріалу.

Це – не перший випадок, коли адміністрація Байдена чинить опір вимогам союзників надати Україні більш потужну і сучасну зброю. Кожного разу вона врешті-решт давала задній хід, дозволяючи передачу потужних ракетних пускових установок HIMARS, танків Abrams і зенітно-ракетних комплексів Patriot.

Американський чиновник не виключив можливості того, що адміністрація Байдена видасть реекспортні ліцензії європейським військовим, що дозволить їм передати свої F-16 Україні. Після того, як Британія і Нідерланди оголосили про створення так званої "коаліції винищувачів", державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хьокстра провели телефонну розмову, під час якої обговорили Україну та інші питання.

Пан Хьокстра заявив 17 травня, що вони ще не досягли рішення у тому, що інший високопоставлений європейський дипломат описав як повільну і складну дискусію.

"Коли ми будемо готові перейти цей міст і будемо готові повідомити про це, ми це зробимо", – сказав пан Хукстра.

Нідерланди є однією з чотирьох європейських країн, які, за словами українського високопосадовця, негласно дали зрозуміти, що готові надіслати Києву винищувачі F-16. За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, британського аналітичного центру, який оцінює військові запаси в усьому світі, їхній флот, разом з флотами Данії та Бельгії, може надати щонайменше 125 боєздатних F-16. Норвегія, яка минулого року зняла з озброєння невизначену кількість F-16, перейшовши на більш досконалі винищувачі F-35 Joint Strike Fighter, також готова зробити свій внесок, сказав український урядовець.

Київ просить поки що лише від 24 до 36 винищувачів, сказав урядовець.

Раніше цього тижня британський прем'єр-міністр Ріші Сунак заявив, що Сполучене Королівство розпочне підготовку українських пілотів, починаючи з цього літа, в рамках плану "з іншими країнами щодо надання літаків F-16". Його заява, загорнута в новий пакет військової допомоги, пролунала під час візиту до Лондона Президента України Володимира Зеленського.

Однак без чіткого американського схвалення навчання, швидше за все, обмежиться тим, що високопоставлений український урядовець назвав просто технічною мовою і тактичними уроками, які будуть викладати пілотам, не торкаючись літака F-16.

Завдяки потужному радару, який може виявляти цілі на відстані сотень миль, і сучасним ракетам, F-16 містить секретні та інші суворо обмежені системи, які Сполучені Штати не хочуть, щоб вони дублювалися або потрапляли до рук ворога. За словами високопоставленого представника Міністерства оборони США, це – один з класів озброєнь, для яких навіть союзники повинні отримати дозвіл Пентагону обговорювати цю технологію із зовнішніми партнерами, такими, як Україна.

Минулого місяця Польща та Словаччина заявили, що направили Україні понад 20 винищувачів МіГ-29 радянських часів перед контрнаступом. Але лідери України заявили, що F-16 краще оснащений для захисту від авіаударів і ухилення від військових літаків Росії.

Адміністрація Байдена часто чинила опір наданню Україні більш потужного озброєння, побоюючись ескалації атак з боку Москви. Останнім часом це занепокоєння вщухло, оскільки вже не ясно, як Росія може посилити ескалацію ще більше, ніж вона вже зробила і якщо не рахувати її ядерну зброю.

"Надання Україні винищувачів F-16 стримуватиме Росію, а не "провокуватиме" її", – закликав минулого місяця міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. "Час зробити цей крок".

Дуглас Баррі, військовий експерт I.I.S.S., сказав, що було б дивно, якби адміністрація Байдена "хоча б якось мовчки не кивнула і підморгнула" на знак схвалення європейського плану допомоги в закупівлі F-16 для України та підготовці її пілотів, перш ніж рухатися далі.

Він сказав, що винищувачі можуть відіграти ключову роль у захисті України, в тому числі "продовжувати не давати росіянам перевагу в повітрі". Чи будуть F-16 використовуватися для атак на російські позиції, буде залежати від того, якими конкретними пакетами озброєння західні союзники погодяться їх оснастити.

Досвідчені українські пілоти-винищувачі, які вже мають досвід польотів на літаках радянських часів, можуть бути навчені керувати F-16 за "місяці, а не тижні, але потенційно не так вже й багато місяців", – сказав пан Баррі.

Він застеріг, що будь-яка інтенсивна підготовка в найближчому майбутньому може відвернути пілотів від війни в той час, коли Україна потребує якомога більшої кількості готових до польотів військово-повітряних сил.

"Очевидно, що ви не хочете, щоб потенціал знизився посеред війни", – сказав пан Баррі.

Але українські посадовці кажуть, що їх більше турбує інший вид диверсії – західна підтримка, коли настає втома від війни та вичерпується фінансування. Вони особливо занепокоєні Сполученими Штатами, де деякі республіканці, в тому числі кандидати на президентські вибори наступного року, вже ставлять питання про те, наскільки більшу підтримку має надавати країна.

Про це також на думці й у групі з 14 демократів і республіканців у Конгресі, які 17 травня закликали президента Байдена розблокувати F-16 без зволікань.

"Як ми бачили на прикладі початкових вагань наших союзників щодо надання танків Україні, лідерство США має вирішальне значення для забезпечення Києва додатковими ресурсами та новими можливостями", – написали законодавці в листі до Білого дому, який координував представник Джаред Голден, демократ від штату Мейн.

"Надання Україні винищувачів F-16 має важливе значення для ефективного завершення цієї війни на справедливих умовах", – пишуть вони.

Лара Джейкс – іноземний кореспондент, яка стежить за війною в Україні. Вона була дипломатичним і воєнним кореспондентом у Вашингтоні та воєнним кореспондентом в Іраку.

Наші інтереси: 

Стежимо, як все насправді відбувається. Читаємо першоджерела, а не перекази наших засобів масової маніпуляції. Розуміємо причину гальмування постачання зброї в Україну у 2023 році – вибори у 2024 році.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
5
Середнє: 5 (1 голос)

На мою думку, Байден і ко взагалі не планують перемогу України. Це ж поставить під загрозу всю владу психопатів.

Коментарі

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
5
Середнє: 5 (1 голос)

На мою думку, Байден і ко взагалі не планують перемогу України. Це ж поставить під загрозу всю владу психопатів.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Їх цікавить лише влада. Для її збереження їм треба представити себе ефективними переможцями, а для цього необхідна перемога України незадовго перед виборами в листопаді 2024 року, яку вони припишуть собі. 

В'ячеслав Пачевський wrote: На мою думку, Байден і ко взагалі не планують перемогу України. Це ж поставить під загрозу всю владу психопатів.

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!