Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Журнали Scopus і Web of Science: поради щодо вибору

Публікація наукової статті в журналах Scopus або Web of Science потребує багато сил і часу. Поряд із цим необхідно мати інформацію про особливості роботи з виданнями, що індексуються в цих базах.

Обрати між Scopus і Web of Science непросто, оскільки ці платформи містять матеріали з десятків тисяч наукових видань. У цій статті пропонується розглянути всі тонкощі процесу вибору видання для публікації наукової статті.

Наукова мета автора (співавторів)

Насамперед слід визначити, для яких наукових цілей необхідно опублікувати наукову статтю. Таким чином, можна провести первинний аналіз, використовуючи нормативні документи, в яких викладено основні вимоги, або виходячи з власних очікувань дослідника. Якщо досліднику необхідно включити свою роботу для підвищення довіри, він може сам судити, який рівень популярності повинні мати наукові журнали.

Scopus, Web of Science

Перш ніж зосередитися на конкретних виданнях, варто вирішити, на якій основі зупинитися. Знову ж таки, іноді допомагає список нормативних вимог. Однак якщо в дослідника є можливість ухвалити рішення з цього питання, необхідно вивчити основні функції та особливості кожної з платформ, а потім ухвалити зважене рішення.

Перевірка індексації

На перших етапах перевірки якості наукового журналу варто звернути увагу на його індексацію в базі даних, що цікавить дослідника. Потім можна провести більш глибокий аналіз.

Наукові метричні показники

Зверніть увагу, які наукові показники у видання, як змінюється їхня динаміка. Основні метрики — квартиль і процентиль, але також варто звернути увагу на:

  • SNIP, SJR, CiteScore (у Scopus);
  • JIF, JCI (у Web of Science);
  • Відсоток самоцитування;
  • Рівень прийняття наукових статей.

Редагування сайту

Деякі висновки про журнал можна зробити, знайшовши його сайт. Варто оцінити, чи є основні розділи з інформацією для авторів, вимогами, процесом відбору матеріалу, можливими варіантами оплати тощо.

Редакторська спеціалізація

Насамперед зверніть увагу на сферу дослідження і тематику журналу. Потім оцініть зміст деяких його публікацій. Часто редагування зосереджено на вузькоспеціалізованих темах або на окремому списку тем. Тому категорія "предметна область" або "дисципліна" може бути занадто широкою.

Основні вимоги до наукових статей

Уважно прочитайте інформацію про основні вимоги до статті та оцініть свою роботу на відповідність. Якщо ваша стаття має неправильне оформлення, внесіть остаточні корективи і виправте виявлені дефекти відповідно до вимог журналу.

Бізнес-модель журналу

Також зверніть увагу на розділ, де вказані розміри плати за публікацію та можливі варіанти оплати. Маючи це на увазі, дослідник може оцінити, чи доступне йому видання або з яких джерел він може отримати кошти для публікації.

Висновок

Вибір журналу для публікації — один із найважливіших етапів роботи над науковою статтею, від якого безпосередньо залежить успіх публікації. Саме тому фахівці сайту https://statti.in.ua/ приділяють цьому процесу особливу увагу. Вони проводять глибокий аналіз можливих наукових журналів і обирають ті, що найбільше підходять для досягнення наукової мети вченого і розкриття його дослідницького потенціалу. Якщо у вас є додаткові запитання, зв'яжіться з фахівцями та отримайте професійну консультацію вже сьогодні!

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи