Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Злочинні схеми ДФС: як пов’язані податківці та Гетманцев

Категорія:

ДБР звинуватило в.о. очільниці столичної ДФС Оксану Датій в масштабних корупційних схемах, зокрема, під час розблокування податкових накладних. В ході обшуків у неї знайшли активів на 1,4 мільйона доларів, походження яких важко пояснити. Чиновниця, як вважають експерти, навряд чи "працювала" сама. В її "команді" був голова податкового комітету Верховної ради Данило Гетманцев.

При цьому викрита схема – лише верхівка айсберга та є елементом цілої системи, свідомо створеної у високих кабінетах для знищення українського бізнесу.

У новому розслідуванні програми «Гроші» – аналіз причин та наслідків блокування накладних майже половини підприємців-платників ПДВ України та дослідження ролі чиновниці Датій та нардепа Гетманцева.

Чи могла настільки масштабна оборудка виникнути без відома, а то і без даху відомого парламентаря?

ДБР – Державне бюро розслідувань.

ДФС – Державна фіскальна служба.

"Вона має 3 квартири в Києві загальною вартістю приблизно 1 млн доларів США, будинок поблизу Києва вартістю приблизно 200 тисяч доларів США, дві автівки вартістю приблизно 150 тисяч доларів США. При цьому одне з авто посадовиці вартістю приблизно 100 тисяч доларів США записане на її особистого водія, доходи якого за останні роки склали не більше 8 тисяч доларів США. Також жінка користується дорогими прикрасами, виключно дорогим брендовим одягом, золотими годинниками та іншими елітними речами", – проінформували у ДБР.

Також У ДБР відзначили: "Вона за гроші приймала рішення щодо невідповідності критеріям ризиковості платників податків для низки підприємств. За експертними оцінками, до тіньового обігу потрапляло понад 15 мільярдів гривень".

15 мільярдів гривень, і це – лише в столиці, і тільки за однією зі схем. А такі комісії є по всій країні, тож масштаби навіть важко уявити.

"В іншому епізоді керівництво ГУ ДПС у місті Києві причетне до незаконного відшкодування ПДВ, в результаті чого в тіньовий обіг потрапило понад 30 мільярдів гривень", – кажуть в ДБР.

Але у чиновниці знайшлися публічні захисники. Одним із перших на захист Оксани Датій став Данило Гетманцев, голова податкового комітету ВР.

"Ми бачимо велику інформаційну кампанію, яка мені насправді не зовсім зрозуміла. Мені хотілося, аби дійсно працівники правоохоронних органів відпрацьовували свою роботу, а не працювали фахівцями з СММ чи піару", – прокоментував Гетманцев.

На спеціальній комісії парламенту він переконував слідчих, що нічого не вдасться довести, а до того ж можна ще й у цифрах заплутатися. Мовляв, 30 мільярдів – забагато і не можуть під його депутатським контролем прокручувати аж настільки грошовиті схеми. Тому переконує – покарати Датій варто хіба за незаконне збагачення.  

Журналіст Юрій Бутусов зауважив, що пан Гетманцев чудово контактує з пані Датій, яку затримали. Бутусов прямо сказав, що махінації, які закидають Датій, – лише вершина айсберга. І з’явилися вони завдяки цілій системі, свідомо створеній у високих кабінетах, яка покликана оголосити якомога більше чесних підприємців злісними порушниками.

Річ у тому, що підприємства регулярно звітують перед ДФС, відправляють податкові накладні. Якщо та підозрює спробу від податків ухилитися, – блокує їх або відносить до категорії ризикових.

"Хочу нагадати, заблокована податкова накладна – це значить взагалі неможливість здійснювати бізнесову діяльність. Це – фактично блокада підприємства", – сказав Юрій Бутусов.

Голова Ради Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України Андрій Длігач зазначає, що бізнес втратив минулого року 160 мільярдів гривень обігових коштів. На його думку, це створило передумови й для корупції. 

"Десятки тисяч підприємств закрилися в Україні, і лише в одній Польщі відкрилося 12 тисяч нових українських підприємств", – зауважив він.

"За певну платню, яку вимагали податківці, бізнес міг бути прибраний зі списку ризикованих….або прискорено отримати відшкодований ПДВ", – коментує ситуацію Андрій Длігач.

У жовтні 2022 блокування ще більше активізувалося. У минулих розслідуваннях "Гроші" вже показували, як постраждалі бізнесмени. Експерти називають "ідеологом" ситуації саме Данила Гетманцева. 25 тисяч підприємців підписали петицію до Президента Зеленського із вимогою усунути його.

Експерт Андрій Длігач: "Прибрати бізнес зі списку ризикованих вартує 3-4 тисячі доларів. Прискорене відшкодування білого ПДВ коштує 10%, а чорного – близько 30%. Вся система була побудована таким чином, щоби підприємець змушений був просити щось податкову. В цьому і є вся економічна логіка корупції. Зробити все настільки непрозоро, складно, щоби підприємець благав податкову. І тоді податківець має можливості дозволити або не дозволити".

Андрій Длігач: "Бізнес дивується, чому президент уникає втручання в цю ситуацію. Ми фактично маємо другий фронт всередині країни. Ці хабарники, корупціонери – вони працюють на ворога. Це не питання економіки, це питання національної безпеки".

Наші інтереси: 

1) Розуміємо, що потрібно спрощувати фіскальну систему, бо ж навіть під час війни буде підґрунтя для корупції.

2) Потрібно зменшувати кількість чиновників та обмежувати їхній вплив.

3) Гетманцева треба усувати якомога швидше, бо ця тварюка ще з травня 2022 року робить все, аби знищити бізнес, прикриваючись прапором наповнення бюджету (про аудит бюджету за рік війни він натомість не дбає). Якщо людина, яка очолює комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики проводить політику "забрати та перерозподілити", про які економічні реформи можна говорити? Такі "діячі" руйнують українську економіку швидше і сильніше, ніж ракети московитів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що Гетманцев є інтелісом (розмовляючою твариною). Для перевірки цієї гіпотези треба лише зробити МРТ його головного мозку. Про ідентифікацію інтелісів – у статті «Homo intelis: людиноподібні надтварини та їх ідентифікація (+аудіо)».

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що Гетманцев є інтелісом (розмовляючою твариною). Для перевірки цієї гіпотези треба лише зробити МРТ його головного мозку. Про ідентифікацію інтелісів – у статті «Homo intelis: людиноподібні надтварини та їх ідентифікація (+аудіо)».

Все, що робиться з власної волі, – добро!