Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 5

13 січня Литва відзначає День пам’яті захисників свободи

Категорія:

Світ:

13 січня 1991 року литовці захищалися від радянської агресії. Тоді тисячі литовців зібралися біля стратегічних будівель своєї столиці, щоб не допустити їх захоплення. 14 осіб загинули від куль і під гусеницями радянських танків, кілька сотень отримали поранення. 

Символом святкування Литовського Дня захисників свободи є синя квітка незабудки. У цей день незабудки прикріплюють до одягу, розміщують на профілях Fecebook. Штучні квіти ставлять у парках, перед будинками та офісами.

Литва стала першою країною колишнього СРСР, яка 11 березня 1990 прийняла Акт про Незалежність. Парламент Литви ухвалив постанову про зміну назви Литовської Радянської Соціалістичної Республіки на Литовську Республіку і відновив її традиційні національні символи.

Нагадаємо, у січні 1991 року в Литву були введені радянські війська та згодом розпочався штурм державних і громадських установ, будівель засобів масової інформації. Вночі 13 січня під час штурму Вільнюської телевежі та будівлі Комітету радіо і телебачення загинуло 14 захисників, було поранено близько тисячі беззбройних литовців. Литва тоді не мала власних Збройних Сил, але литовський народ вийшов на масовий громадський протест проти радянських військ, став на захист свого суверенітету без зброї.

Наші інтереси: 

Пам'ятати про події виходу братньої Литви з ярма СРСР.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи