Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ашан РФ постачав російським солдатам товари під виглядом "гумдопомоги" – ЗМІ

Категорія:

Світ:

Російський «Ашан» від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну постачав товари для російських військових на територіях окупованих областей України. У деяких регіонах постачання організовувалося у взаємодії з місцевими органами влади. Також російський «Ашан» допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників.

23021701.jpg

Ашан в России

Як показало спільне розслідування The Insider та Le Monde, постачання військовим позиціонувалося як «гуманітарна допомога» і складалося як із товарів з «ашанівських» складів, так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів «Ашан» у різних регіонах країни, йдеться в опублікованій статті на The Insider.

Коли після початку повномасштабного вторгнення світові бренди почали залишати Росію, французький «Ашан» залишився, заявивши: «Кинути своїх співробітників, їхні сім'ї, а також своїх клієнтів — це не наш вибір». У тому ж прес-релізі «Ашан» стверджував: «Ми щодня випікаємо у наших магазинах свіжий хліб для українців та росіян, що зараз життєво необхідно».

The Insider нагадує, що згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести «Ашан» під санкції й призвести до відходу компанії з російського ринку (який для «Ашана», що має в Росії 230 магазинів, становить 10% від обороту, тобто близько €3,2 млрд на рік).

"Гуманітарна допомога", яку волонтери збирали начебто для цивільних, складалася зі шкарпеток для чоловіків 40-го розміру взуття, цигарок (їх ніколи не постачають як гуманітарну допомогу), запальничок, бритв. При цьому для жінок і дітей нічого не було.

"Гумдопомогу" оформляли як закупівлю десятьма юрособами. Ці компанії зв'язані між собою: всі вони обслуговують петербурзький Пассажиравтотранс, який належить міському Комітету з питань транспорту. Низка юросіб на запит журналістів зізналися, що товари направляють російським військовим.

Ашан залучив у постачання для окупаційних військ не тільки магазини у Санкт-Петербурзі. Поставки узгоджувалися з московським офісом; в інших регіонах також був помічений збір допомоги на території торговельних центрів, що належать Ашану. Зокрема, у Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів Ашан були розміщені пункти збору "гуманітарної допомоги для Донбасу".

Журналісти встановили, що не тільки Ашан, а й Леруа Мерлен, що належить тому ж холдингу, займався постачанням товарів на окуповані російськими військами українські території. У грудні з'явилося відео з Маріуполя, на якому можна побачити, як члени Молодой Гвардии Единой России розвантажують однакові палети з фірмовим знаком Леруа Мерлен.

Крім того, Ашан допомагав владі РФ боротися з ухильниками від призову: компанія збирала, а далі передавала у військкомати дані про своїх працівників, а після оголошення мобілізації допомагала військкоматам виконувати норму: на робочому місці співробітникам вручали повістки та пропонували звільнитися.

Наші інтереси: 

Поширювати правду про те, хто і як допомагає РФ у їхній "СВО". Розголос про ганьбу російського Ашану має змусити їх покинути російський ринок.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи