Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Цензурно-промисловий комплекс»: звіт про 50 найбільших груп, які нав'язують американцям свою цензуру

Категорія:

Видання Racket News журналіста Метта Тейббі (Matt Taibbi) опублікувало вичерпний звіт про 50 найбільших організацій, які займаються цензурою так званої дезінформації (disinformation) та неправильно поданої інформації (misinformation).

Написаний Тейббі та вісьмома іншими авторами й названий "стартовим набором громадянина для розуміння нового глобального інформаційного картелю" об'ємний звіт містить коротку характеристику кожної великої організації, залученої до "Цензурно-промислового комплексу" – пише Арон Вендівер (Aaron Vandiver) на The Defender.

Тейббі ввів цей термін під час роботи з колегами-журналістами над "Твіттер-файлами", які розкрили широку співпрацю між державними установами та компаніями соціальних мереж з метою цензурування інформації в порушення Першої поправки до Конституції США. (Юридичні виклики та розслідування щодо цензури в соціальних мережах тривають).

"Цензурно-промисловий комплекс" – це гра слів, що нагадують вислів "військово-промисловий комплекс" – термін, який президент Дуайт Д. Ейзенхауер використав у своїй знаменитій прощальній промові 1961 року, щоб попередити американців про загрозу, яку несе зростаюче злиття військової могутності та приватної промисловості, що виникло після Другої світової війни.

"Державна політика, – попереджав Ейзенхауер, – може сама опинитися в полоні науково-технічної еліти".

Понад 60 років потому Тейббі написав: "Цензурно-промисловий комплекс – це просто військово-промисловий комплекс, відроджений для епохи "гібридної війни" в епоху цифрової інформації".

Racket News
Racket News

"Топ-50 призначений як ресурс для журналістів і дослідників, які починають свій шлях до вивчення масштабів і амбіцій "Цензурно-індустріального комплексу". Він намагається відповісти на кілька основних запитань про фінансування, тип організації, історію та, особливо, методологію".

Повний текст звіту: Report on the Censorship-Industrial Complex: The Top 50 Organizations to Know.

Більшість із 50 організацій, про які йдеться у звіті, використовують розпливчасті формулювання – те, що у звіті названо "тарабарщиною" (gibberish verbiage) – для виправдання своєї діяльності, спрямованої проти свободи слова.

Наприклад, організації нечітко говорять про боротьбу з "мовою ворожнечі" і використовують незвичну термінологію, таку як "моніторинг токсичності", "конструктивні альтернативні повідомлення", "попередня обробка" і "малінформація" (malinformation), тобто інформація, яка є правдивою, але спрямована на те, щоб "завдати шкоди".

Фактично, їхня місія полягає в тому, щоб забезпечити сувору відповідність офіційним наративам з основних політичних, економічних і соціальних питань – від COVID-19 до війни та зміни клімату.

Цензурні можливості, що створюються цією мережею організацій, можуть бути використані в майбутньому в незліченній кількості способів. Наприклад, деякі з 50 найбільших груп називають "кліматичну місінформацію (misinformation)" частиною своєї місії, але повний спектр того, що означає цей термін, залишається незрозумілим. Наприклад, якщо місцеві жителі та природоохоронні групи виступають проти проекту корпорації з виробництва "чистої" енергії, чи можна назвати їхні пости в соціальних мережах "кліматичною місінформацією"?

Meta (Facebook та Instagram) вже співпрацює з однією з 50 найбільших організацій – Інститутом Пойнтера (the Poynter Institute), який керує групою "фактчекінгу" Politifact, щоб цензурувати пости громадян та активістів, які стверджують про зв'язок між розвитком офшорної вітроенергетики та загибеллю і загрозою морській дикій природі.

Багато з цих 50 – неурядові організації, які, згідно зі звітом, фінансуються такими корпораціями, як Google, Facebook і BlackRock, а також приватними "благодійними організаціями", звільненими від податків, створеними впливовими мільярдерами, такими як Фонд Форда, Фонд Рокфеллера, Фонд Білла і Мелінди Гейтс, Wellcome Trust, Фундації відкритого суспільства, Omidyar Network і Craig Newmark Philanthropies.

Деякі з них є ініціативами та програмами елітних університетів США, зокрема, Брауна, Гарварду, Стенфорду та Дюка.

До списку також увійшла урядова установа США – Агентство з кібербезпеки та безпеки інфраструктури, що є підрозділом Міністерства внутрішньої безпеки США.

Метою 50 провідних організацій є "нова однорідна політика", – сказав Тейббі, – "яку можна постійно коригувати та посилювати в режимі онлайн за допомогою алгоритмів і машинного навчання".

У цій "однорідній політиці", що впроваджується за допомогою цифрових інструментів, має бути "спільний словник" – іншими словами, конформізм, в якому не допускається жодних суттєвих розбіжностей з питань, які справді мають значення.

"Демократичне суспільство потребує вільних дебатів, незгоди та політичної напруги, – сказав Тейббі, – натомість згадані групи прагнуть "спільної лексики" і холодної, жорсткої влади цензури.

Наші інтереси: 

Розуміємо, як лівий лібералізм намагається контролювати світ людей.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Теорії змови не існує – це вже тепер суцільна практика.

Схоже на те, що керування організаціями зі списку Топ-50 перехопили корпоративні психопати.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Теорії змови не існує – це вже тепер суцільна практика.

Схоже на те, що керування організаціями зі списку Топ-50 перехопили корпоративні психопати.

Все, що робиться з власної волі, – добро!