Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Держава-агресор контролює природні ресурси України у сумі 12,4 трлн

Категорія:

Спецтема:

Думаєте, війна для Росії – надто дороге задоволення? Думаєте, вони переживають за вже витрачені (арештовані, втрачені) сотні мільярдів доларів? Ставка для них насправді набагато більша – десятки трильйонів доларів! І за ними вони готові йти до кінця...

23060501.jpg

SecDev

Росія не вміє виробляти сучасну продукцію (доведіть мені інше), але хоче бути важливою, впливовою у світі країною. І робить це через велику територію та природні ресурси, які на ній є, пише економічний експерт Анатолій Амелін.

Природні ресурси, які використовуються економікою Росії, становлять 95,7% національного багатства. Це – реально ознака бананової республіки. Росія й досі – великий гравець на ринках нафта, газу, залізняку, урану, золота. Усі добре пам'ятають, як Росія влаштувала у 2021 році енергетичну кризу в Європі. Вони хочуть великого впливу та контролю, і тут Україна для них – просто "кільце всевладдя".

За оцінками The Washington Post, росіяни вже сьогодні контролюють природні ресурси України у сумі 12,4 трлн. Вони вважають, що основна частина контрольованих активів, це – кам'яне вугілля, який оцінили в $11,9 трильйона (30 млрд тонн). І це лише вугілля, що знаходиться на окупованих територіях!

Ще трохи цифр:
1. Україна, на думку аналітиків – криниця сировини, має поклади 117 зі 120 найбільш широко використовуваних мінералів, у тому числі величезні ресурси викопного палива.

2. За оцінками експертів, у ході повномасштабної війни Росія захопила:
- 41 родовище вугілля,
- 27 родовищ природного газу,
- 14 родовищ пропану,
- 9 родовищ нафти,
- 6 родовищ залізняку,
- 2 родовища титанових руд,
- 2 родовища цирконієвих руд,
- 1 родовище стронцію, 1 родовище літію, 1 родовище урану та
- 1 родовище золота.

Загалом держава-агресор сьогодні контролює:
- 63% вугільних родовищ України,
- 42% родовищ металів,
- 20% газових, 11% нафтових,
- а також 33% рідкісноземельних родовищ.

3. $11,4 трлн – це дані лише за вартістю українського вугілля.

4. Газ. За даними щорічного звіту ВР Statistical Review of World Energy, запаси природного газу в Україні становлять 1,1 трлн куб. м. Україна посідає друге місце в Європі за обсягом запасів вуглеводнів після Норвегії, запаси якої становлять 1,78 трлн куб. м.

Це, звісно, багато. Але, за даними Міжнародного енергетичного агентства, запаси газу в Україні становлять уже 5,4 трлн м3 (!!!)  А це вже 10-те місце у Світі, а не 25-те. При вартості газу в Європі сьогодні приблизно $300 і при повній собівартості видобутку $170 запаси газу в Україні можна оцінити приблизно у $700 млрд (чиста маржа з урахуванням видобутку).

5. Уран. Підтверджені запаси урану – 270 тис. тонн, а ресурсна база – близько 560 тис. тонн. Вартість урану близько $60/кг.

Можете порахувати вартість українських запасів урану при собівартості видобутку $30 (бенчмарк із Казахстану). Ринкова вартість без урахування витрат на видобуток ще близько $8 трлн.

Крім перерахованого вище, в Україні зосереджено 5% світових запасів критичних матеріалів.

Щодо літію то тут вартість взагалі вторинна, вважає експерт. Запаси літію в Україні понад 500 тис. тонн. Ринкова вартість 1 тонни літію понад $80 тис. Спробуйте перемножити.

Щоб резюмувати. Росія, безумовно, напала на Україну і хотіла її захопити, щоб мати:

  •  гарантію збереження вкраденої історії
  •  Мати буфер із НАТО
  •  мати велику територію
  •  мати більше трудових ресурсів,

але головне – мати додатково природних ресурсів на десятки трильйонів доларів і маніпулювати ними для досягнення своїх цілей.

У 2014 році ми публікували статтю Дениса Казанського вугільний договірняк, який склався на території "ДНР"/"ЛНР".

Наші інтереси: 

Аналізуємо різні аспекти війни. Розуміємо, що в Україні – величезні багатства.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи