Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 16
  • Переглядів: 16

Китай – «головний спонсор» Росії у війні проти України. Держсекретар США розкритикував Китай за підтримку російської армії

Категорія:

Пекін постачає Москві критично важливі компоненти для озброєння. Якщо Китай хоче гарних відносин з Європою, він не повинен допомагати Росії.

24042501.jpg

Держсекретар Блінкен зустрівся із секретарем Комуністичної партії Китаю в Шанхаї. Фото: U.S. Department of State

Про це сказав держсекретар США Ентоні Блінкен, виступаючи в Італії після зустрічі міністрів країн Великої сімки, пише Велика Епоха.

Пекін постачає Москві критично важливі компоненти для озброєння. На початку цього місяця американські чиновники заявили, що Китай постачає Росії безпілотники, ракетні технології, супутникові знімки та обладнання.

Президент США Джо Байден також порушив це питання у недавній телефонній розмові з головою китайського режиму Сі Цзіньпіном.

25 квітня Ентоні Блінкен прибув до Китаю. Це вже його другий візит в цьому році.

Одне з головних завдань візиту держсекретаря США до Китаю – переконати керівництво країни припинити підтримку військово-промислового комплексу Росії, завдяки якій та змогла швидко налагодити виробництво озброєнь в умовах західних санкцій, пише The Moscow Times.

Напередодні переговорів у Пекіні сторони обмінялися різкими заявами, щоб позначити свої позиції в ситуації, коли вони хочуть налагодити відносини.

Китай досі позиціював себе як нейтральна сторона в російсько-українському конфлікті, але більше не може вважатися такою, заявила в інтерв'ю Politico Джуліанна Сміт, посол США при НАТО:

"КНР не може стверджувати, що є абсолютно нейтральною у цьому питанні, і фактично вона обирає бік [Росії]. Думаю, коли КНР намагається уявити себе у нейтральному світлі у тому, що стосується цієї війни, ми на це не купимося".

США спостерігають "дедалі активнішу матеріальну підтримку" Росії Китаєм, заявила Сміт. За її словами, продукція подвійного призначення, що поставляється російським підприємствам, відіграла важливу роль у здатності Москви досягти деяких цілей у війні з Україною.

Так, США та ЄС заборонили постачання до Росії високотехнологічної продукції, яка може бути використана під час виробництва озброєнь, а минулого року ЄС запровадив санкції й на експорт верстатів. Китай же, хоч і утримується від продажу Росії зброї як такої, став головним постачальником «верстатів, мікроелектроніки, технологій для безпілотників та нітроцелюлози для виробництва вибухових речовин», зазначила Сміт.

Постачання верстатів дозволили Росії збільшити виробництво балістичних ракет, повідомив минулого тижня високопосадовець США, знайомлячи їх з інформацією про китайську допомогу. У IV кварталі 2023 р. Китай експортував 70% верстатів, закуплених Росією на загальну суму $900 млн. Крім того, близько 90% мікроелектронних компонентів, що використовуються в ракетах, танках та літаках, надійшло у 2023 р. з Китаю.

"Якби вони не надавали деякі з цих компонентів або цю матеріальну підтримку, Росія була б зовсім в іншій ситуації і мала б проблеми з реалізацією деяких загарбницьких цілей", – сказала Сміт.

Американські чиновники розробили план щодо запровадження санкцій проти китайських банків, які обслуговують операції з експорту продукції, яка може бути використана при виробництві озброєнь. У Конгресі також підготовлено законопроект, який дозволить запроваджувати санкції «проти будь-якої китайської компанії», викритої в таких діях.

Як важіль тиску Білий дім також прагне використовувати Євросоюз, який має тісніші економічні зв'язки з Китаєм, ніж США. У Вашингтоні та Брюсселі хочуть показати Пекіну, що не можна сподіватися на збереження і тим більше розширення економічних відносин, водночас допомагаючи Росії, яка сьогодні становить найбільшу загрозу європейській безпеці.

Своєю чергою, китайська влада прагне повернути іноземних інвесторів, щоб вони допомогли стимулювати економіку, що стагнує і переживає кризу на ринку нерухомості. Прямі іноземні інвестиції до Китаю впали на 80% у 2023 р. порівняно з попереднім роком; нетто-показник (різниця між припливом та відтоком) становив мінімальні за три десятиліття $33 млрд.

Найбільш рішуче Китай діє, «коли почувається сильним і потужним», каже Джуд Бланшетт, експерт з Китаю та інвестицій Центру міжнародних та стратегічних досліджень. Зараз це не так, тому в Пекіні обмежуються жорсткими заявами, але «доводиться пригасити вогонь», додає вона.

Наші інтереси: 

На жаль, Китай допомагає нашому ворогу, це треба розуміти і проводити відповідну політику.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи