Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 59
  • Переглядів: 61

Польська прокуратура розслідує шахрайство з українським зерном – сімнадцятьом особам вже пред'явлені звинувачення

З минулого року Жешувська воєводська прокуратура розслідує так званий "зерновий скандал". Наразі провадження охоплює 75 компаній з усієї Польщі, які у 2022-2023 роках імпортували українське технічне зерно, що потім перепродували на борошно.

24080701.jpg

За даними Міністерства сільського господарства Польщі, лише у 2022 році до Польщі було імпортовано майже 101 тис. тонн збіжжя, заявленого як технічне. Фото: PAP/LESZEK SZYMAŃSKI

Прокуратура не розголошує, хто є підозрюваними та які компанії вони представляють. Під слідством перебувають компанії, зареєстровані в Польщі. Серед них немає українських компаній, представниками яких були б громадяни України, пише Rzeczpospolita.

Підозрюваними у розслідуванні є переважно громадяни Польщі, але є також громадяни України та громадянин Естонії, повідомила Дорота Соколовська-Мах, речниця прокуратури. 

Згідно з даними слідства, компанії завозили зерно, заявлене як технічне, однак, продавали його для виробництва борошна.

Після початку повномасштабної війни скасування мит на імпорт сільськогосподарської продукції з України призвело до неконтрольованого імпорту дешевого зерна та ріпаку до Польщі. Прямо на кордоні зерно купували посередники й продавали в країні як польське.

Згідно з інформацією Міністерства сільського господарства і розвитку села Польщі, у 2022 році з України до Польщі було імпортовано майже 101 тисячу тонн зернових, задекларованих як технічні та промислові. Попри протести аграріїв та публічний розголос скандалу, технічне зерно продовжували імпортувати й у 2023 році.

Зерновий скандал, який також зачепив інші сусідні з Україною країни, призвів до ембарго на деякі сільськогосподарські продукти країни. Проблема зникла і з іншої причини. Цього року сільськогосподарське виробництво впало в Україні через війну, а в Польщі – через дуже високі ціни на добрива, зазначається у публікації.

Технічний ріпак з України продовжував надходити до Польщі під час збору врожаю, оскільки він не був заборонений, так само як і пшениця, каже Вєслав Гринь, польський фермер і лідер руху "Ошукане село", який каже, що "на українському зерні заробляють направо і наліво" і відзначає, що були суб'єкти, які заробляли на ньому мільйони злотих".

Нагадаємо, у 2022 році фірми-одноденки (вгадайте, кому належать і під ким ходять) скупили зерно по 110 дол., найняли фури по 40-50 дол. і повезли в Польщу під фіктивними договорами. У Польщі знайшли переробників, яким запропонували зерно по 240-260 доларів. Ті забрали зерно, бо польські фермери продавали по 300-320 євро.

Ми раніше писали, що з початку війни ця мегаприбуткова сировинна галузь перейшла під дах "слуг народу".

Наші інтереси: 

Бачимо, що комусь війна, а комусь заробіток. Розуміємо, що наші експортери зерна – це не українські фермери, які вирощують це зерно, а зернотрейдери, які на них заробляють і діляться зі смотрящими у владі. Ми писали про те, як задля надприбутків десятка зернотрейдерів наші недолугі чиновники псують наші стосунки з Польщею.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Гермес Гіперборійський і Гомо триплекс

Засновник Гіперборії вічно юний Купало – Аполлон – Гермес – Ной: реконструкція міфу про перенародження світу

Найголовнішою технологією нашого світу є технологія керованої молодості, або ж «вічного життя». Згідно з творами античних авторів, ця технологія була доступна народу гіперборіїв, який пережив Великий...

Останні записи