Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія пересідає з літаків на оленів? – триває деградація усіх видів транспорту

Західні санкції діють повільно, але невідворотно. Свого часу після радянської агресії в Афганістані було запроваджено низку санкцій, які в перший момент здавалися несерйозними, проте за 10 років вони економічно прихлопнули СРСР.

Пам’ятаєте, на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну було запроваджено санкції зокрема проти росіянської авіації. Річ у тому, що у РФ більшість літаків західного виробництва – Боїнги, Аербаси, Ембраєри – були в лізингу. З початком повномасштабного вторгнення лізингодавці потребували повернути літаки. У відповідь Росія літаки просто вкрала. І тоді виникла цікава ситуація – ці вкрадені літаки не можуть вилітати за межі Росії, бо їх буде негайно заарештовано у будь-якому аеропорту світу. Крім того, вони не можуть проходити планові регламентні роботи та позапланові ремонти. Бо ці роботи здійснюють фірми-виробники, які не будуть обслуговувати вкрадені літаки. І запчастини неможливо дістати, бо знову такі, фірми-виробники дотримуються санкцій проти країни-агресора, країни-грабіжника. Спроби здобути запчастини через авіакомпанії Китаю, Казахстану чи якійсь іншої більш-менш лояльної до Росії держави – не мають успіху. Бо всі запчастини постачаються в обмін на зламані деталі, які всі є нумерованими. Тому просто придбати запасний вузол, щоб комусь передати – не вдасться. І ці авіакомпанії не бажають нарватися на вторинні санкції, тому й не будуть шукати сірі схеми, щоб здобути для Росії якійсь запасні вузли.

Тож залишається займатися літаковим канібалізмом, коли окремі ще робочі літаки розбирають на запчастини, щоб продовжити термін експлуатації інших літаків.

Я вже писав у НО про «самольотний канібалізм» в Росії.

А тут днями з’явилася інформація про удар по малій авіації Росії. Річ у тому, що в Росії є великі території, де єдиний транспорт – це літаки місцевої авіації. Так ось. На Далекому Сході Росії єдина місцева авіакомпанія «Аврора» здійснює польоти в регіоні на 19 літаках BHC-6  канадського виробництва. І у 2023 році закінчується ресурс двигунів на трьох з цих літаків. А там поступово і на всіх інших. Взагалі техпідтримка всіх цих 19 літаків зупинилася через міжнародні санкції проти Росії, впроваджені у відповідь на агресію проти України. Відповідно до санкцій в Росію заборонений ввіз як нових літаків, так і комплектуючих до них. Тобто ці літаки не можна буде експлуатувати без своєчасних регламентних робіт на двигунах, а такі роботи можна провести тільки в Канаді на заводі-виробнику.

Протягом 2022 року кількість рейсів на цих літаках вже скоротилась у два рази. А незабаром і зовсім впаде.

Міністр транспорту Приморського краю вже б’є на сполох і пише до Москви депеші з проханням запланувати для регіону літаки «Байкал» уральського виробництва. Але максимум, що зможе зробити російський виробник – це п’ять «Байкалів» у 2030 році. Але навряд чи до того часу знімуть санкції на постачання західного обладнання для авіації, тому і ці п’ять літаків можуть просто не з’явитися.

Так що Далекосхідний регіон вже може готуватися до переходу з літаків на оленячі та собачі упряжки. І кожна поїздка перетвориться на тривалу подорож на свіжому повітрі.

Тут ще треба додати, що в Росії поступово деградує й автомобільний транспорт. Закордонні автовиробники уходять з російського ринку, натомість в самій РФ намагаються відродити виробництво старих ще радянських автомобілів. А ще виникли проблеми з обслуговуванням престижних поїздів «Сапсан», створених компанією Siemens спеціально для Росії. Siemens вийшов з Росії, і тепер без належного регламентного обслуговування ці поїзди теж деградують. І в якийсь момент їх експлуатація стане просто небезпечною.

Така сама ситуація з річковим транспортом.

Отже, західні санкції діють, хоча й повільно, але невідворотно. Схоже що поступово всім регіонам Росії знадобиться досвід пересування на упряжках, телегах та інших подібних видах транспорту.

 

Наші інтереси: 

Західні санкції грають «в довгу», і навіть коли вони будуть в майбутньому скасовані – то наслідки сьогоднішніх санкцій будуть впливати на життя ще кількох поколінь росіянців.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи